Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

ANNONSØRINNHOLD

HJELPER DEG: Ved hjelp av riktig vaskemaskin slipper du å være redd for å gjøre feil når klærne skal inn.
HJELPER DEG: Ved hjelp av riktig vaskemaskin slipper du å være redd for å gjøre feil når klærne skal inn. Vis mer

Dette skjer når du bruker for mye vaskemiddel

Riktige valg kan spare miljøet og lommeboka på samme tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er en enkel situasjon de fleste av oss kjenner seg igjen i: Plaggene er tatt ut av skittentøykurven og plassert inn i vaskemaskinen.

Så kommer tanken om hvor skitne klærne egentlig er? Kanskje vi skal ta litt ekstra vaskemiddel, for å være på den sikre siden?

Og hvor mye var det som skulle inn fra akkurat denne typen vaskemiddel, som ikke er lik den du har brukt før? Måleskje? Nei. hvor ble det av den? Eller var det vaskeball som fulgte med?

Mindre pakker og mer konsentrert

Ifølge vaskevanerforskning fra HiOA bruker nordmenn altfor mye vaskemiddel. Årsaken er feilmålinger i de tusen hjem, blant annet fordi pakkene er blitt mindre og fordi vaskemiddelet er blitt mer konsentrert.

Instagram-influencer Stine G. Skjerveggen var en av dem som alltid brukte for mye. Alt endret seg da hun fikk en Bosch I-DOS-vaskemaskin i huset.

– Før jeg fikk maskinen ble vaskemiddel bare målt opp helt tilfeldig ved å fylle vaskemiddel i korken på flasken, men jeg må innrømme at jeg ofte var usikker på hvor mye jeg skulle ta. Holdt det med en eller måtte jeg ta to korker? Noen ganger ble det også helt på slump rett i kammeret for vaskemiddelet. Typisk var det nok at jeg derfor brukte altfor mye vaskemiddel, sier Skjerveggen.

Nå trenger hun ikke lenger å lure på hvor akkurat mye vaskemiddel som trengs til den og den maskinvasken.

• Les mer: Slik kan du la vaskemaskinen gjøre jobben for deg.

Men først: Hva skjer når folk pumper inn unødvendig store mengder vaskemiddel i maskinen?

Du får ikke renere klær, hvis du skulle tro det. Overflødig middel blir i stedet liggende igjen i klærne. Det gir både økt slitasje på hvert enkelt plagg, i tillegg til irritasjon på huden når klærne tas i bruk.

Lukter surt?

Ifølge forbrukernettstedet DinSide risikerer du også at klærne lukter surt, ved bruk for for mye vaskemiddel. Det er ikke bare egne klær og hud som lider av sløsingen, det er selvsagt ikke bra for miljøet med store mengder ekstra vaskemiddel skylt ut i avløpsvannet.

MILJØVENNLIG: La maskinen gjøre jobben for deg.
MILJØVENNLIG: La maskinen gjøre jobben for deg. Vis mer

Velger du en Bosch i-DOS-vaskemaskin ordner du opp i dette uten stress, fordi maskinen selv doserer riktig mengde vaskemiddel til vasken du starter. Ved hjelp av automatisk dosering blir mengden flytende vaskemiddel alltid helt riktig.

Autoprogrammet tar hensyn til alle faktorer: Mengde tøy i maskinen, hvilken type klær og hvor skitten vasken er. Fyll tanken opp med vaskemiddel én gang, så doserer den automatisk, vask etter vask.

Interiørinfluencer Skjerveggen er blant dem som lar seg imponere stort etter bare noen måneders hyppig bruk.

– Utrolig enkelt

– Det funker kjempebra! Det er jo utrolig enkelt, og jeg er så imponert over at maskinen selv veier tøyet og sier ifra når jeg har lagt i nok tøy. Her har jeg nok ikke hatt kontroll tidligere! Nå vet jeg at vaskemidlet blir helt riktig oppmålt ut fra hvor mye klær jeg har i maskinen!

Det eneste Skjerveggen trenger å gjøre er å trykke start. Og ikke glem ulempene ved det motsatte av for mye vaskemiddel: For lite gir dårlig rengjort tøy.

Miljøfordelene stopper ikke der når det gjelder i-DOS-maskinen. Det intelligente systemet har såkalt ActiveWater-teknologi som regulerer vannforbruket etter type tøy og mengde. Dermed brukes ikke mer vann enn nødvendig.

30 prosent mer effektiv

I tillegg har du strømforbruket, som minsker til fordel for miljøet ved valg av EcoPerfect i i-DOS-menyen. Samtidig er I-DOS 30 prosent mer energieffektiv enn konkurrenter i toppkategorien.

• Les mer: Vaskemaskiner med i-DOS

For en travel influencer og småbarnsmor som Skjerveggen er dette bare gode nyheter.

– Jeg elsker maskinen, og den gjør en hektisk hverdag enklere! Min helhetsvurdering er at IDOS-maskinen er en fryd å ha hjemme. Den oppfyller et hvert krav jeg hadde forhold til valg av vaskemaskin, sier Skjerveggen og legger til:

Advertisement

– Blant annet har maskinen alle programmer man kan tenke seg, et fantastisk flekkfjerningsprogram. Maskinen er enkel å sette seg inn i og sørger for at det blir riktig med dosering av vaskemiddel ved hver vask! Vaskerommet vårt er ved siden av barnerommet, men lydnivået på maskinen er imponerende lav og dette har derfor aldri vært noe problem. Tidligere kunne jeg aldri vaske klær etter at barna hadde lagt seg, men dette er ikke noe problem nå!

.

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på [email protected] for å få vite mer.