ANNONSØRINNHOLD

MYS MED LYS: Få kan matche den koselige julestemningen i svenske julemarkeder. Og belysningen er magisk! Foto: Liseberg
MYS MED LYS: Få kan matche den koselige julestemningen i svenske julemarkeder. Og belysningen er magisk! Foto: LisebergVis mer

Disse julemarkedene må du bare få med deg

I Sverige finner du klassiske og moderne julemarkeder både for barn og voksne. Visste du at i Liseberg tennes utrolige fem millioner julelys hvert år?

Er du på jakt etter et hyggelig og koselig julemarked? I Sverige finner du et stort utvalg av både tradisjonelle og moderne julemarkeder. Alt fra klassiske i Haga bydel i Göteborg til mer unike markeder som på Tjolöholm slott i Halland. Her får du garantert den gode julestemningen og muligheten til å handle gaver som er litt annerledes til familie og venner, og kanskje en liten presang til deg selv også.

Göteborg er en by som virkelig oser av julestemning. Her får du korsang, utendørs skøytebaner og salgsboder med alt fra ristede kastanjer til tradisjonsrikt kunsthåndverk. Og ikke minst det byen virkelig er kjent for: en julebelysning ingen kan måle seg med!

Å gå på julemarked i Norges nærmeste storby er virkelig koselig, og det finnes mange tradisjonsrike julemarkeder i og rundt byen. I den gamle bydelen Haga og på Gunnebo Slott er det fantastisk stemning med juledufter, håndverk og julegaver du ikke finner maken til noen andre steder.

Ingenting slår jul på Liseberg, som arrangeres fra 16. november til 30. desember. Fornøyelsesparken midt i Göteborg sentrum forvandles til et magisk glitrende juleeventyr og kan skilte med det største markedet i hele Sverige.

Vandre rundt i den varme gløden fra 80 juleboder med lokalproduserte varer, kjør en av de vinteråpne karusellene, lei skøyter, se isshow, dra på skattejakt, eller bare beundre lyset. Hvert år tennes fem millioner (!) lyspærer her.

VINTEREVENTYR: Liseberg er ikke bare en tradisjonell sommerdestinasjon for norske og svenske familier. Desember er en fantastisk tid i parken. Foto Stefan Karlberg
VINTEREVENTYR: Liseberg er ikke bare en tradisjonell sommerdestinasjon for norske og svenske familier. Desember er en fantastisk tid i parken. Foto Stefan Karlberg Vis mer

Bare 40 minutter unna ligger ærverdige Tofta Herregård. Her får hele familien en hyggelig utflukt i landlig idyll. På det tradisjonsrike julemarkedet kan barna prøve ponnyridning, hilse på kyrne og de andre dyrene eller utforske speider-aktivitetene i et eget juletelt for de små.

Markedet blir holdt de tre første helgene i desember, og både parkeringen og inngangen er gratis for alle. Nyt en koselig fika i kaféen, bli inspirert av ulike utstillere eller kjøp en fin julegave.

TRIVELIG: På det tradisjonsrike julemarkedet på Tofta Herregård finner du noe for enhver, enten du skal pynte, kjøpe julegaver eller bare kose deg.
TRIVELIG: På det tradisjonsrike julemarkedet på Tofta Herregård finner du noe for enhver, enten du skal pynte, kjøpe julegaver eller bare kose deg. Vis mer

Nord for Väneren, bare halvannen time fra grensa i Töcksfors, ligger Mariebergsskogen. Årets julemarked er 8.-9.desember, koster 40 kr for voksne og er gratis for barn. Over 70 utstilllere byr på ekte värmlandsk håndverk og julemat. På lørdagen er det også kroning av Värmlands Lucia.

Kombiner gjerne turen hit med juleshopping og god mat i Karlstad.

SØTE FRISTELSER: På julemarkedet i Mariebergsskogen får du så klart ekte "hembakst".
SØTE FRISTELSER: På julemarkedet i Mariebergsskogen får du så klart ekte "hembakst". Vis mer

Få har vel beskrevet julen mer levende og gnistrende av forventning og glede enn Astrid Lindgren. På Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby, rundt tre timer østover fra Göteborg, vokste forfatteren opp. Herfra har hun hentet inspirasjonen til klassikere som Jul i Bakkebygrenda, og du kan oppleve den totale julestemning 14.-16. desember.

Det koster kr 60 og er gratis for barn under 16 år. Her kan du også være med på en omvisning i det lindgrenske barndomshjemmet. Blir med på en reise tilbake i tid til Astrid Lindgrens sterkeste julaftenminne fra 1913, og kjenn duften av kanel og nelliker.

MAGISK: På Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby kan du se omgivelsene og kjenne både duftene og stemningen fra forfatterens egen barndomsjul.
MAGISK: På Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby kan du se omgivelsene og kjenne både duftene og stemningen fra forfatterens egen barndomsjul. Vis mer

Tjolöholms Slott ligger 40 minutter sør for Göteborg og har et av Västsveriges aller største julemarkeder, som har holdt det gående siden 1987. Her finner du et hundretalls utstillere med lokale delikatesser og tradisjonelt håndverk. Hele godset glitrer av lys og julekos. Her kan du se noen spektakulære ildshow, gi ønskeliste til julenissen, nyte godt bakverk fra småskalaprodusenter, og masse annet.

Du har også muligheten til å oppleve ekte Downton Abbey-jul, i utstillingen "Downton - i nöd och lust".

Tips: Kombiner gjerne turen hit med en shoppingweekend i Göteborg og en tur til Liseberg.

GNISTRENDE: Tjolöholms slott har et helt eventyrlig julemarked med mengder av aktiviteter og show. Foto: Will Rose
GNISTRENDE: Tjolöholms slott har et helt eventyrlig julemarked med mengder av aktiviteter og show. Foto: Will Rose Vis mer

Under fire timer fra grensa ved Kongsvinger ligger Falun, som med sin nesten tusenårige gruvehistorie har sikret seg en plass på UNESCOs verdensarv-liste. Søndag 9.desember er det duket for det tradisjonelle julemarkedet med lokalprodusert mat og håndverk.

Her får du og barna får møte gruvenissene, ri med hest og vogn, fiske i fiskedammen og til og med være med på noe helt unikt: En underjordisk guidet omvisning. Book gjerne omvisning i forveien, og forbered deg på en magisk opplevelse. Inngang til julemarkedet koster 20 for voksne og er gratis for barn.

HISTORISK: Rett ved dette julemarkedet i Falun får du bli med på en underjordisk reise med guide i gruvene. Foto: Per Eriksson
HISTORISK: Rett ved dette julemarkedet i Falun får du bli med på en underjordisk reise med guide i gruvene. Foto: Per Eriksson Vis mer

I hovedstaden Stockholm finner du et julemarked med 41 boder som har blitt omtalt i The Daily Telegraph som et av verdens ti beste julemarkeder. På Stortorget i Gamla stan selger de karameller, julekurver, smijernskunst, sukkerspinn, keramikk. Med unntak av et opphold i årene 1907-1914 har dette markedet, som er Sveriges eldste, blitt arrangert hvert eneste år fra 1837. Det er åpent hver dag fra 24. november til og med lille julaften.

EVENTYRLIG: Julemarkedet i Gamla stan i Stockholm er ikke så stort, men det er Sveriges eldste og har blitt kåret til et av verdens ti beste! Foto: Ola Ericson
EVENTYRLIG: Julemarkedet i Gamla stan i Stockholm er ikke så stort, men det er Sveriges eldste og har blitt kåret til et av verdens ti beste! Foto: Ola Ericson Vis mer

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.