Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

ANNONSØRINNHOLD

MAGISK: Når det nærmer seg jul, forvandles Liseberg til en eneste stor eventyrlig lysfest.
MAGISK: Når det nærmer seg jul, forvandles Liseberg til en eneste stor eventyrlig lysfest. Vis mer

Disse julemarkedene må du bare få med deg

Det er noe helt eget med svenske julemarked. Visste du at i Liseberg tennes utrolige fem millioner julelys hvert år?

Noe av det koseligste med tiden vi nå går inn i, er alle julemarkedene. I Sverige finner du noe for enhver smak, enten du vil til fornøyelsesparker, storbyer eller historiske slott. Her er ni ulike julemarked som alle sørger for god stemning på hver sin måte, og herfra kan du ta med hjem både gaver, pynt og magiske minner.

Fem millioner lyspærer

Göteborg er en by som virkelig oser av julestemning. Her får du korsang, utendørs skøytebaner og salgsboder med alt fra ristede kastanjer til tradisjonsrikt kunsthåndverk. Og ikke minst det byen virkelig er kjent for: en julebelysning ingen kan måle seg med!

Å gå på julemarked i Norges nærmeste storby er virkelig koselig, og det finnes mange tradisjonsrike julemarkeder i og rundt byen.

Ingenting slår jul på Liseberg. Fornøyelsesparken midt i Göteborg sentrum forvandles til et magisk glitrende juleeventyr og kan skilte med det største markedet i hele Sverige.

Gå på gavejakt i julebodene, nyt klassiske eventyr fortalt på isen, utforsk Middelalderbyen og gi ønskelista di til selveste Tomtefar, eller bare beundre lyset. Hvert år tennes fem millioner (!) lyspærer her.

Når: 5.-17., 22.-24. og 28.-30. november, 1., 4.-8., 10.-23. og 26.-30. desember

MYS MED LYS: Få kan matche den koselige julestemningen i svenske julemarkeder. Og belysningen på Liseberg er helt fantastisk! Foto: Göran Assner
MYS MED LYS: Få kan matche den koselige julestemningen i svenske julemarkeder. Og belysningen på Liseberg er helt fantastisk! Foto: Göran Assner Vis mer

Livlig turistattraksjon

43 minutter unna Göteborg ligger Nääs Fabriker. Hele området preges av den rike industrihistorien fabrikken. Dette er en livlig turistattraksjon som har et bredt tilbud av trendy butikker.

Butikkene bugner av mote, interiør, smykker og delikatesser. Hotelldelen ligger i vakre lokaler som på 1800-tallet var et bomullsspinneri, med utsikt over sjøen Sävelången. Her finner du utendørs boblebad, badebrygge, badstue, gym, shuffleboard og mye mer. Du må ikke gå glipp av brunsjen som serveres hver søndag med kalde og varme retter, samt et gedigent dessert- og kakebord.

Første helgen i advent får du en skikkelig forsmak på jula her, med opplevelser, delikatesser, shopping og aktiviteter.

Når: 30. november-1. desember

Foto: Åsa Dahlgren
Foto: Åsa Dahlgren Vis mer

Spektakulære ildshow

Tjolöholms Slott ligger 40 minutter sør for Göteborg og har et av Västsveriges aller største julemarkeder, som har holdt det gående siden 1987. Her finner du et hundretall utstillere med lokale delikatesser og tradisjonelt håndverk. Hele godset glitrer av lys og julekos.

Her kan du se noen spektakulære ildshow, gi ønskeliste til julenissen, nyte godt bakverk fra småskalaprodusenter, og masse annet.

Tips: Kombiner gjerne turen hit med en shoppingweekend i Göteborg og en tur til Liseberg.

Når: 15. november-1. desember

Foto: Will Rose
Foto: Will Rose Vis mer

Blant Sveriges best bevarte

I den unike trehusbyen Eksjö, som er en av landets eldste og best bevarte, utspiller det seg et virkelig tradisjonsrikt marked.

Et hundretalls håndverkere selger sine flotte varer på Eksjö museum, Museigården, Fornminnesgården, Lilla Torget och Stora Torget.

Å dra hit er som å reise hundre år tilbake i tid.

Kjenn duften av gløgg og støpte lys, og lytt til klapringen av hestehover mot hard snø. Det er selvsagt også et stort utvalg av julens godsaker, som marsipan, brød, røkt frisk, pølser, posteier, sjokolade og masse mer.

Julemarkedet avsluttes med et festlig ildshow ved Norra Åbron.

Når: 7.-8. desember

Foto: Tomas Magnusson
Foto: Tomas Magnusson Vis mer

Blant verdens beste

Da The Daily Telegraph kåret verdens beste julemarkeder, var markedet på Stortorget i Gamla Stan på Topp 10-lista.

På de 41 bodene finner du karameller, julekurver, smijernskunst, sukkerspinn og keramikk.

Med unntak av et opphold i åra 1907–1914 har dette markedet, som er Sveriges eldste, blitt arrangert hvert eneste år fra 1837.

Når: 23. november-23. desember

Foto: Ulf Lundin
Foto: Ulf Lundin Vis mer

Over 200 håndverkere

Litt over tre timer fra Trondheim ligger Julmarknaden på Jamtli. Blant gårdene fra 1800-tallet bør du ta deg godt tid. Det er ikke bare et helt unikt marked, men en total juleopplevelse. Nyt mat og musikk, besøk Jamtli-Tomten, og bli inspirert av over 200 håndverkere.

Hvert eneste år kommer 22 000 besøkende hit, i løpet av tre intense dager. Vil du unngå det største rushet, anbefaler vi at du kommer fredagen eller søndagen.

Utstillinger som «Från gryning til skymning» av Nationalmuseum Jamtli inngår i billetten.

Når: 6.-8. desember

Foto: Erik Westberg
Foto: Erik Westberg Vis mer

Glem julestresset, finn julefreden

Nord i Sverige finner du det perfekte markedet for deg som er lei av julestresset. I Gammalstad i Luleå får du genuin stemning.

Adventslysene stråler gjennom vinduene i steinkirken fra middelalderen, som står i sentrum for 400 koselige små «stugor», og utstillerne på Hägnan står klare til å ta imot glade besøkende.

Kirkebyen er på UNESCOs verdensarvliste, og her er det 520 verneverdige historiske bygg.

Når: 7.-8. desember

Foto: Susanne Lindholm
Foto: Susanne Lindholm Vis mer

Kjør hest og kjerre på historisk grunn

Falu Gruvas tradisjonelle julemarked er midt i verdensarven ved Falu Gruva i Dalarna.

Gruveplassen fylles opp av lokale delikatesser, klassisk julegodt, håndverk som grankranser, ullvanter og halmdekorasjoner.

«Gruvtomtarna» tar imot barnas ønskelister. Barna har også en egen fiskedam i en gammel togvogn. Eller hva med en tur i hest og kjerre?

Når: 8. desember

Foto: Per Eriksson
Foto: Per Eriksson Vis mer

Skutboudden–Värmland

På Brunskogs Hembygdsgård i Skutboudden i Värmland er det markedsboder og utstillere både innendørs og utendørs.

På den naturskjønne gården kommer omtrent 130 utstillere hvert år, med bakverk, lotteri, kaffeservering, gløgg, antikk og håndverk. Og i restauranten får du en klassisk julebuffé.

Bli også med på julerebus og juleverksted, der du kan lage dine egne gaver og pynt.

Når: 23.-24. november

image: Disse julemarkedene må du bare få med deg

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media