ANNONSØRINNHOLD

PLAGSOMME KRYP: Krypene er ikke farlige, men kan være ubehagelige å finne hjemme. Foto: Shutterstock
PLAGSOMME KRYP: Krypene er ikke farlige, men kan være ubehagelige å finne hjemme. Foto: ShutterstockVis mer

Disse krypene blir stadig vanligere i norske hjem

Sølvkre, skjeggkre og perlekre kan være ubehagelig å finne i boligen din. Heldigvis kan det forebygges.

Har du opplevd å finne ubudne gjester i boligen din? Det er du ikke alene om. Mange har opplevd å finne sølvkre eller skjeggkre i hjemmet, da spesielt i dusjen, på kjøkkenet eller i kjelleren. Selv om disse krypene er harmløse, betyr ikke det at de ikke er ekle å finne hjemme.

De siste månedene har dessuten en tredje slektning meldt sin ankomst i norske boliger – nemlig perlekreet.

LIKER FUKT OG MØRKE: Sølvkreet trives best på fuktige, mørke steder, som på badet eller i kjelleren. Foto: Shutterstock
LIKER FUKT OG MØRKE: Sølvkreet trives best på fuktige, mørke steder, som på badet eller i kjelleren. Foto: Shutterstock Vis mer

Slik forebygges og fjernes kreene

Det er flere grep som kan tas for å bli kvitt krypene. Forebyggende grep er å holde det så rent og ryddig som mulig, og å ventilere godt på bad og våtrom slik at fuktighet minimeres. Rengjør godt i hjørner, der det ofte samles støv som kreene trives i. Mange har opplevd at spesielt skjeggkre har kommet seg inn i boligen via pappemballasje, så vær obs når du handler varer som pakkes inn i papp. Pakk gjerne ut tingene ute, eller få pappemballasjen ut av huset så fort som mulig.

Dersom du allerede har oppdaget krypene hjemme, bør du sette ut feller på gulvet rundt der de befinner seg, gjerne flere. Fellene lokker til seg krypene, og har en klistret overflate som gjør at de setter seg fast. Denne typen felle er giftfri og virker i opptil åtte uker.

SMART FELLE: Fella har et lokkemiddel i midten, og en klistret overflate som fanger krypene.
SMART FELLE: Fella har et lokkemiddel i midten, og en klistret overflate som fanger krypene. Vis mer

Et annet knep er å feste pakketeip på dørstokker og lister der du vet krypene ferdes. Gjør teipen dobbeltsidig ved å teipe en lang remse i «ring» med klistersiden vendt ut. Dersom krypene beveger seg over teipen på nattetid, blir de sittende fast.

TEIPTRIKS: Dobbeltsidig teip på lister og dørstokker kan fange kreene på nattetid.
TEIPTRIKS: Dobbeltsidig teip på lister og dørstokker kan fange kreene på nattetid. Vis mer

Sølvkre, skjeggkre og perlekre – hva er forskjellen?

Sølvkre er sølvgrå, vingeløse insekter med avlang kropp og lange antenner. De trives godt på fuktige steder, som på badet eller i kjelleren, og lever av cellulose, brødsmuler, tapetklister og lignende. Fordi de ikke kan klatre opp loddrette flater, blir de ofte fanget i badekaret eller vasken. De trives best i mørket, så det er ikke uvanlig at man ser dem pile unna så fort man skrur på lyset. For å gjøre det utrivelig for sølvkre bør man støvsuge framfor å vaske, holde det så ryddig som mulig, og la lyset på badet stå på om natta.

STOREBROR: Skjeggkreet er større og mer hårete enn sølvkreet. Foto: Shutterstock
STOREBROR: Skjeggkreet er større og mer hårete enn sølvkreet. Foto: Shutterstock Vis mer

Skjeggkre er sølvkreets «storebror» – de er hakket større i størrelse, og mer hårete. Skjeggkre, i motsetning til sølvkre, liker seg på tørre og varme steder, som under lister og i skap der det er mørkt. Skjeggkre spiser hovedsakelig cellulose, som betyr at de kan leve godt på papp, bøker og dopapir.

Perlekre dukket opp i norske boliger for noen måneder siden. Perlekreet likner både skjeggkreet og sølvkreet, men kan kjennes igjen på sitt perlemorsfargede skjell. Ettersom insektet er oppdaget såpass nylig vet man ikke så mye om det ennå, men det kan se ut til å dukke opp på de samme stedene som skjeggkre og sølvkre. Dog er de tilsynelatende flinkere til å gjemme seg, noe som kan gjøre dem vanskeligere å oppdage og bli kvitt.

Andre skadedyr

Det er ikke bare sølvkre som dukker opp i norske hjem – andre kryp, som for eksempel maur, kan komme seg inn via sprekker og åpninger. Disse kan forårsake skader ved at de gnager på trevirke og isolasjon. For å bli kvitt maur kan du sette ut maurmiddel som inneholder en giftig gelé. Denne geleen tar maurene med seg tilbake til boet, der den utrydder både larver og dronningen.

Flere har også opplevd problemer med at små gnagere som mus kommer seg inn i boligen. I motsetning til andre kryp kan disse forårsake større skader, ved at de gnager på ledninger, eller at de dør inne i veggene som medfører ubehagelig lukt inne. Det er ikke store åpningen som skal til før musene kommer seg inn, så først og fremst gjelder det å tette alle mulige kriker og kroker. Hovedsakelig kan musa komme seg inn mellom grunnmur og kledning, eller gjennom usikrede ventiler.

Mistenker du at du har mus i hus, bør du tette alt som tettes kan, og sette ut musefeller. Du kan også bruke en musejager – denne settes rett i stikkontakten, og holder musene unna ved hjelp av lydteknologi. Et giftfritt og dyrevennlig alternativ!

PLAGSOMME GNAGERE: Musene kommer seg inn gjennom de minste åpninger i boligen din. Foto: Shutterstock
PLAGSOMME GNAGERE: Musene kommer seg inn gjennom de minste åpninger i boligen din. Foto: Shutterstock Vis mer

Har du andre typer skadedyr i boligen din, har Clas Ohlson et stort utvalg feller og midler for forskjellige skadedyr som kan hjelpe deg med å bli kvitt problemet.

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.

anbefalte artikler fra clas ohlson