Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

ANNONSØRINNHOLD

RUNDREISE: På vår vestsvenske familieløype er kjøreturene stort sett på under en time - og på veien venter strandliv og masse annet spennende. Foto: Alexander Kirchner
RUNDREISE: På vår vestsvenske familieløype er kjøreturene stort sett på under en time - og på veien venter strandliv og masse annet spennende. Foto: Alexander Kirchner Vis mer

Disse opplevelsene vil familien aldri glemme

Bli med på vår vestsvenske rundtur. Her kan du oppleve de råeste berg- og dal-baner og utrydningstruede dyrearter, men også bare slappe av med en is i parken.

Västsverige har alt en familie på ferie kan ønske seg, enten du vil ha berg- og dal-baner som tar pusten fra deg, eller bare nyte en rolig is på et svaberg mens du dypper tærne i havet. Og ikke trenger du å reise langt heller – her er avstandene korte!

Les mer om hele familiens Västsverige

PERFEKT FAMILIEFERIE: I Västsverige ligger opplevelsene som perler på en snor.
PERFEKT FAMILIEFERIE: I Västsverige ligger opplevelsene som perler på en snor. Vis mer

Marin nasjonalpark

Rett over grensa fra Norge begynner vårt svenske eventyr. Strømstad har mye mer å by på enn «harryhandel». Her finner du Kosterhavet, som i 2009 ble Sveriges første marine nasjonalpark, med 12 000 plante- og dyrearter og et unikt korallrev. Ta båten ut til Ekenes på Sydkoster. Der finner du Naturum, senteret som gir deg utstillinger, forelesninger, akvarier og tips til utflukter, enten du vil snorkle eller padle.

- Det viktigste vi gjør er å beskytte miljøet for våre kommende generasjoner. Her sprer vi kunnskap og respekt for naturen, så vi kan lære oss å bruke omgivelsene våre - uten å ødelegge dem, forteller marinbiolog og leder ved Naturum, Maria Bodin.

- Hva vil du anbefale for en familie som besøker Koster?

- Dere burde starte på Naturum. Her får dere møte dyr på nært hold, i et eget klappe-akvarium og blir kjent med havet. Så vil jeg anbefale en tur til Nordkoster, og vandre langs kysten der. Nordkoster har et mer karrig og ganske heftig miljø. Med snorkel kan dere få oppleve livet under vann på en enkel og morsom måte. På Naturum kan dere også låne en oppdagerveske med håv og annet utstyr. Og helt til slutt, ta et godt rekesmørbrød i kaféen, eller ta med en matpakke og bare sett dere ved havet og dingle med beina.

Sydkoster er også en fantastisk sykkeløy. Du kan ta med deg sykkelen på båten, eller leie der. Øya er 8 kvadratkilometer stor, og byr på mange koselige avstikkere for magiske familieøyeblikk med bading, piknik ved havnegrillen eller steinovnsbakt pizza på en av de lokale restaurantene. Eller hva med en padletur blant selene? Du kan leie dobbeltkajakk for barna.

Les mer om Koster

SKJÆRGÅRDSIDYLL: Koster er et ekte sommerparadis. Foto: Göran Assner
SKJÆRGÅRDSIDYLL: Koster er et ekte sommerparadis. Foto: Göran Assner Vis mer
VAKKERT: Sydkoster er en perle - perfekt for behagelige sykkelturer med mange strandstopp. Foto: Göran Assner
VAKKERT: Sydkoster er en perle - perfekt for behagelige sykkelturer med mange strandstopp. Foto: Göran Assner Vis mer

Redder dyrelivet

Etter kyst-eventyret på Sydkoster går ferden sørover. Etter en time i bilen er familien framme ved Nordens Ark, en zoologisk opplevelse helt utenom det vanlige. Nordens Ark bedriver avl, fôring, forskning og utdanning for å spre kunnskap om biologisk mangfold og bevare utrydningstruede dyrearter. Se jerv, gaupe, ulv, rein og til og med eksotiske arter som snøleoparden, eller verdens største kattedyr, amurtigeren. «I en perfekt verden skulle vi ikke ha dyreparker i det hele tatt», skriver Nordens Ark på sine hjemmesider, men her ligger fokus på å sikre artenes overlevelse og at dyrene i parken får leve så naturlig som mulig.

Familien kan kjøre videre etter et dagsbesøk, eller tilbringe natta på Hotell Nordens Ark. For en virkelig unik overnatting, sjekk ut «Eremitaget», ei hytte høyt oppå et berg med utsikt over Ekoparken, midt inne i skogen. Dere tar selv med dere soveposer og lommelykter, og hytta er uten elektrisitet og innlagt vann.

I hele Västsverige er også mulighetene for camping mange – inkludert i storbyen Göteborg.

Les mer om Nordens Ark

VILLE DYR: I Nordens Ark får dyrene leve så naturlig som mulig. Foto: Nordens Ark
VILLE DYR: I Nordens Ark får dyrene leve så naturlig som mulig. Foto: Nordens Ark Vis mer

En times tid fra Nordens Ark åpenbarer en ny sykkelopplevelse seg. Øya Tjörn er et grønt paradis. Her kan du fiske krabber, dra på akvarellmuseum, booke badstue i strandkanten, spise økologisk bakst eller oppleve et flytende hotell.

Les mer om sykling med barn i Västsverige

Rundt en times biltur videre sørover, og familien er framme i Norges nærmeste storby. Her kan dere fint tilbringe noen dager, for her står virkelig opplevelsene i kø.

Ny råtass på Liseberg

Et åpenbart reisemål i Göteborg er selvfølgelig Liseberg. Nordens største fornøyelsespark har tre millioner besøkende hvert år. Opplev klassikere som Flumeride, Lisebergsbanan og Farfars bil. Akkurat passe mengde fart og spenning for alle aldersgrupper. For de aller tøffeste i familien kommer en helt rå nyhet denne sommeren: Valkyria. Europas lengste «dive coaster», en berg-og-dal-bane som går i 105 kilometer i timen – med et 50 meters dropp rett ned i en underjordisk tunnel. Gjett om det kiler i magen!

KLASSIKEREN: Liseberg åpnet i 1923 og er Nordens største fornøyelsespark, full av magi for store og små. Foto: Frida Winter
KLASSIKEREN: Liseberg åpnet i 1923 og er Nordens største fornøyelsespark, full av magi for store og små. Foto: Frida Winter Vis mer

Liseberg har også et godt utvalg spisesteder – og til og med sin egen vegetarrestaurant.

Rett ved Liseberg ligger Nordens største opplevelsessenter Universeum. 7 etasjer med læring på de mest spennende og livnære måter om verdensrommet, istidas mammuter, teknologi, helse, kjemi – og til og med en egen regnskog der du møter tropiske dyr i sitt naturlige miljø.

TETT PÅ: Midt i Gøteborg sentrum kan du oppleve dyre- og plantelivet i en ekte tropisk regnskog. Foto: Universeum
TETT PÅ: Midt i Gøteborg sentrum kan du oppleve dyre- og plantelivet i en ekte tropisk regnskog. Foto: Universeum Vis mer

Byens grønne hjerte

Etter en dag – eller kanskje to – proppet med fartsfylte opplevelser og sukkerspinn, kan det være godt å søke skogens ro. Den får du midt i byens grønne hjerte Slottsskogen. Størsteparten av dette deilige grønne området er vanlig naturskog, og en deilig plass for avkobling, friluftsliv og piknik. I tillegg får du også en dyrepark, ponniridning, naturhistorisk museum, koselige kafeer og gøteborgernes favorittlekeplass Plikta.

Under 20 minutters gange fra lekeplassen finner du nok en av Göteborgs perler. Koseligere område enn Haga skal du lete lenge etter. Gå på brusteinsbelagte gater der kafeene og småbutikkene ligger tett i tett. I Sverige er shopping + fika = sant! Kjøp hjemmelaget marsipan, såpe, krydder, olje, antikviteter og gå for all del ikke glipp av spesialiteten Hagabullen, en kanelbolle på størrelse med en middagstallerken!

FIKA: I Haga finner du Sveriges aller beste kaféer. Foto: Carolina Romare
FIKA: I Haga finner du Sveriges aller beste kaféer. Foto: Carolina Romare Vis mer

Drøye 20 minutter til å gå, langs Kungsparken, rett ved Göta Elv ligger Alfons Åbergs Kulturhus. Her kan de minste utforske blokka Albert Åberg (som han heter på norsk) bor i, gå inn i stua hans, Åberg-kinoen, butikken, kaféen og så klart det hjemmesnekrede helikopteret.

Naturnære eventyr

Under en time fra Göteborg ligger Borås Dyrepark. Men rett før dere kommer dit, hva med en sykkelpause? Sjuhäradsrunden er et familieeventyr på to hjul i naturskjønne og historiske omgivelser.

PRAKTFULLE DYR: Midt i sentrum av Borås ligger en grønn oase med et spektakulært dyreliv. Foto: Borås Djurpark
PRAKTFULLE DYR: Midt i sentrum av Borås ligger en grønn oase med et spektakulært dyreliv. Foto: Borås Djurpark Vis mer

Dyreparken i Borås er en grønn oase i sentrum. Her ser du neshorn og geparder leve side om side i samme innhegning, og en flott bjørnepark. Med villmark og dyrefasiliteter, turstier og grillplasser, lekeplasser og kafeer er dette et populært reisemål for hele familien.

Videre går vår rundreise til Wrågården i Falköping, for en fantastisk overnattingsmulighet. Dra på elg- og bison-safari – barna vil elske å bo i en elghytte midt i naturen! Gården her drives økologisk, og restauranten byr på kortreist svensk kjøtt.

EVENTYRLIG: Bo i denne elgehytta ute i skogen - og se elgen utenfor vinduet. Foto: Jonas Ingmann
EVENTYRLIG: Bo i denne elgehytta ute i skogen - og se elgen utenfor vinduet. Foto: Jonas Ingmann Vis mer

Skandinavias største vannland

Bare en halvtime fra Wrågården ligger Skara Sommarland, Skandinavias største vannland. Her kan du boltre deg i utrolige 4 millioner liter vann og 45 spennende attraksjoner. De tøffeste kan prøve seg på Big Drop, som har Europas høyeste frie fall i vann med en fallhøyde på 21 meter! En ting er sikkert: Her kommer ingen til å kjede seg. Sommerlandet har også en tivolidel med berg-og-dal-baner, og 2. juni i år åpner en helt ny attraksjon: Den gamle Western-gata blir da forvandlet til en fargesprakende karibisk festgate. Folkefest blir det også på sommerens magiske konserter, med artister som Petter og Markoolio. For dere som ønsker flere dager i parken, har Skara Sommarland sin helt egen camping med 500 plasser til campingvogner og telt, i tillegg til 300 hytter og leiligheter til utleie. Har du ikke campingvogn, men lyst til å prøve deg på campingferie? I Skara Sommarland kan du leie en campingvogn.

Les mer om Skara Sommarland

SOMMER, SOL OG 4 MILLIONER LITER VANN: Skara Sommarland er Skandinavias største vann-eldorado. Foto: Jesper Anhede
SOMMER, SOL OG 4 MILLIONER LITER VANN: Skara Sommarland er Skandinavias største vann-eldorado. Foto: Jesper Anhede Vis mer

Etter vann-magi i Skara starter familiens ferd tilbake mot norskegrensa. Etter tre kvarter i bilen, er det sjelden feil å stoppe for en is. Og det er få steder den smaker så godt som på Mäjens glass. Lokal gårdsprodusert is med smaker av vanilje, hylleblomst, honning, solbær, kardemomme, nype, konjakk, eple og kanel, alt etter hva som er i sesong.

Vårt vestsvenske familieeventyr nærmer seg slutten. For virkelig å toppe turen, hva med å prøve padling i Dalsland? På Silverlake Camp kan du oppleve den ville og vakre Dalslandsnaturen. Padle gjennom den rike naturen og nyt den rene luften og det friske vannet. Er familien i friskusmodus, gå for teltovernatting – enten du har med selv eller vil benytte deg av ferdig oppstilte militærtelt på området. Ellers er det muligheter for både hotell og vandrerhjem.

God tur – og velkommen til Västsverige!

KAJAKK-EVENTYR: I Dalsland får du leid dobbelkajakk, så barna kan være med på padlingen. Overnatt i telt for en magisk sommeropplevelse. Foto: Roger Borgelid
KAJAKK-EVENTYR: I Dalsland får du leid dobbelkajakk, så barna kan være med på padlingen. Overnatt i telt for en magisk sommeropplevelse. Foto: Roger Borgelid Vis mer

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media