Høstværet er her, og trærne begynner å få de vakre høstfargene sine.
Noe av det enkleste, hyggeligste og rimeligste du kan gjøre nå er å dra på telttur!
Fotograf og friluftsentusiast Thomas Rasmus Skaug er en av landets flittigste brukere av skog og mark.
Han har mange gode tips til deg som vil på telttur uten at det skal koste skjorta, og kanskje ikke er så superdreven i friluft.
Finn en fin teltplass
- Teltturen kan gjøres billig. Skal du til Mount Everest så vil teltutstyret åpenbart koste, men man trenger ikke bruke opp alt av feriepenger på dyrt utstyr for å oppleve marka. En kan fint gå 200 meter inn i et skogholt og ha det like fint som man ville dypt inne i Femundsmarka nasjonalpark, sier Skaug.

- Det viktigste er at man finner en fin teltplass, med utsikt over et vann eller på en liten topp. Ikke slå opp teltet midt på stien. Man må telte et sted der man finner roen, ikke være der alle andre er, sier han.
Kjøp solid sekk og opplåsbart liggeunderlag
Skaug minner om at det er viktig å ha en solid sekk med gode hoftebelter. Sekken kan fort bli tung når man tar med seg litt ekstra kos i form av mat og drikke, og da trenger man en god sekk som sitter godt. Men enda viktigere:
- Det jeg ofte hører, er hvordan folk sover på harde sitteunderlag. Det er ikke bra, en er nødt til å ha et oppblåsbart liggeunderlag. Sover man dårlig kan det ende opp med å farge hele turen.
Og Skaugs lille liste over ting som alltid ligger i sekken, er i hvert fall ikke spesielt kostbar:
- Kniv, fyrstikker, kaffe, ekstra klær, og noe reservemat som nøtter og rosiner.
Enkel og god mat
Også når du planlegger maten gjelder det å være smart. Tenk næringsinnhold og vekt, og hva som kan gjøres enkelt.
Har du tatt deg bryet med å fyre opp bålet eller primusen, så er mulighetene selvfølgelig mange. Å styre litt med stormkjøkken syns også barna er gøy. En ferdig pannekakerøre på flaske er et godt tips, det kan du sprite opp med selvplukkede blåbær, for eksempel. Bacon er også lett i sekken, billig og enkelt å tilberede.
Et godt innspill her: Pass på å ikke bruke for høy flamme i stormkjøkkenet - da unngår du at pannekakene svir seg.
Mattermos er alltid en god idé dersom du vil gjøre det enda litt enklere, spesielt om du vil unngå å styre med åpen ild.
Havregrøt er et godt alternativ til frokost, det veier lite og tar lite plass, og kan eventuelt tilsettes nøtter eller tørket frukt.

Tørrmat har nær uendelig holdbarhet: Suppeposer, potetmos, nudler eller bulgur funker alt sammen, byggris er også en vinner med mye næring. Eggerøre, gryteretter og pølser er også superenkelt, både forhåndslaget og med stormkjøkken!
Husk å ta med smør/olje og kanskje hvitløk, en liten pose med krydder eller urter fra skapet hjemme vil forbedre hvert eneste av måltidene.
Husk de viktige småtingene
Den Norske Turistforening, som turentusiasten nevner, har også selv en rekke gode tips til deg som vil pakke både lett og smart før turen.
Det kan være smart å ta med en vanntett pose som passer nedi sekken, eller eventuelt et regntrekk utenpå sekken.
En lakenpose eller en lett sovepose er helt åpenbart, og husk førstehjelpssaker, de nødvendige toalettsakene og kanskje et lite og lett håndkle. Litt toalettpapir i en pose kan også komme godt med, og ta med en pose til å ha skitne ting i.
Avhengig av hvor du har tenkt deg så kan det være lurt å pakke med myggmiddel eller myggnett, og kanskje solbriller og solkrem. Vet du ikke hvor du skal, så trenger du trolig kart, kompass og kartmappe.
Av andre småtterier anbefaler DNT at man tar med en liten kniv, fyrstikker eller lighter, og en liten hodelykt eller lommelykt. Det blir mørkt om natta når man er et stykke unna veilamper og bylys.
Til slutt, husk det viktigste av alt: Si fra til noen om hvor du går!

Bilferie? Her er dingsene du trenger i bilen
KOS: Telttur på sitt beste.