Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

ANNONSØRINNHOLD

PAKK SMART I GOD SEKK: Med litt planlegging og riktig utstyr, blir teltturen både komfortabel og rimelig. Foto: Clas Ohlson
PAKK SMART I GOD SEKK: Med litt planlegging og riktig utstyr, blir teltturen både komfortabel og rimelig. Foto: Clas Ohlson Vis mer

Eksperttipsene som gjør teltturen enkel og behagelig

Det er også billig å sove ute!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høstværet er her, og trærne begynner å få de vakre høstfargene sine.

Noe av det enkleste, hyggeligste og rimeligste du kan gjøre nå er å dra på telttur!

Fotograf og friluftsentusiast Thomas Rasmus Skaug er en av landets flittigste brukere av skog og mark.

Han har mange gode tips til deg som vil på telttur uten at det skal koste skjorta, og kanskje ikke er så superdreven i friluft.

Finn en fin teltplass

– Teltturen kan gjøres billig. Skal du til Mount Everest så vil teltutstyret åpenbart koste, men man trenger ikke bruke opp alt av feriepenger på dyrt utstyr for å oppleve marka. En kan fint gå 200 meter inn i et skogholt og ha det like fint som man ville dypt inne i Femundsmarka nasjonalpark, sier Skaug.

LIGGEUNDERLAG OG SOVEPOSE: De fleste barn syns det er spennende å sove ute i telt, men det er lurt å gjøre opplevelsen behagelig så man får lyst til å gjenta den. William koser seg. Foto: Clas Ohlson
LIGGEUNDERLAG OG SOVEPOSE: De fleste barn syns det er spennende å sove ute i telt, men det er lurt å gjøre opplevelsen behagelig så man får lyst til å gjenta den. William koser seg. Foto: Clas Ohlson Vis mer

– Det viktigste er at man finner en fin teltplass, med utsikt over et vann eller på en liten topp. Ikke slå opp teltet midt på stien. Man må telte et sted der man finner roen, ikke være der alle andre er, sier han.

Kjøp solid sekk og oppblåsbart liggeunderlag

Skaug minner om at det er viktig å ha en solid sekk med gode hoftebelter. Sekken kan fort bli tung når man tar med seg litt ekstra kos i form av mat og drikke, og da trenger man en god sekk som sitter godt. Men enda viktigere:

– Det jeg ofte hører, er hvordan folk sover på harde sitteunderlag. Det er ikke bra, en er nødt til å ha et oppblåsbart liggeunderlag. Sover man dårlig kan det ende opp med å farge hele turen.

Og Skaugs lille liste over ting som alltid ligger i sekken, er i hvert fall ikke spesielt kostbar:

Kniv, fyrstikker, kaffe, ekstra klær, og noe reservemat som nøtter og rosiner.

Enkel og god mat

Også når du planlegger maten gjelder det å være smart. Tenk næringsinnhold og vekt, og hva som kan gjøres enkelt.

Har du tatt deg bryet med å fyre opp bålet eller primusen, så er mulighetene selvfølgelig mange. Å holde på litt med stormkjøkken syns også barna er gøy – men husk at det er en voksen som skal styre det! En ferdig pannekakerøre på flaske er et godt tips, det kan du sprite opp med selvplukkede blåbær, for eksempel. Bacon er også lett i sekken, billig og enkelt å tilberede.

PROFF MATLAGING: Sånn fyrer du opp stormkjøkkenet på tur! Vis mer

Et godt innspill her: Pass på å ikke bruke for høy flamme i stormkjøkkenet – da unngår du at pannekakene svir seg.

Mattermos er alltid en god idé dersom du vil gjøre det enda litt enklere, spesielt om du vil unngå å styre med åpen ild.

Havregrøt er et godt alternativ til frokost, det veier lite og tar lite plass, og kan eventuelt tilsettes nøtter eller tørket frukt.

ENKELT: Eggerøre med litt pølsebiter er perfekt stormkjøkkengourmetmat. Foto: Clas Ohlson
ENKELT: Eggerøre med litt pølsebiter er perfekt stormkjøkkengourmetmat. Foto: Clas Ohlson Vis mer

Tørrmat har nær uendelig holdbarhet: Suppeposer, potetmos, nudler eller bulgur funker alt sammen, byggris er også en vinner med mye næring. Eggerøre, gryteretter og pølser er også superenkelt, både forhåndslaget og med stormkjøkken!

Husk å ta med smør/olje og kanskje hvitløk, en liten pose med krydder eller urter fra skapet hjemme vil forbedre hvert eneste av måltidene.

Husk de viktige småtingene

Den Norske Turistforening, som turentusiasten nevner, har også selv en rekke gode tips til deg som vil pakke både lett og smart før turen.

Det kan være smart å ta med en vanntett pose som passer nedi sekken, eller eventuelt et regntrekk utenpå sekken.

En lakenpose eller en lett sovepose er helt åpenbart, og husk førstehjelpssaker, de nødvendige toalettsakene og kanskje et lite og lett håndkle. Litt toalettpapir i en pose kan også komme godt med, og ta med en pose til å ha skitne ting i. Vet du ikke hvor du skal, så trenger du trolig kart, kompass og kartmappe.

Av andre småtterier anbefaler DNT at man tar med en liten kniv, fyrstikker eller lighter, og en liten hodelykt eller lommelykt. Det blir mørkt om natta når man er et stykke unna veilamper og bylys.

Til slutt, husk det viktigste av alt: Si fra til noen om hvor du går!

KOS: Telttur på sitt beste.

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.

anbefalte artikler fra clas ohlson