ANNONSØRINNHOLD

HAVNEBY: Porto var i middelalderen kjent som byen som ikke lot seg erobre. Her ses gamlebyen bak elven Douro, der de tradisjonelle rabelobåtene flyter på vannet. Alle foto: NTB SCANPIX/SHUTTERSTOCK
HAVNEBY: Porto var i middelalderen kjent som byen som ikke lot seg erobre. Her ses gamlebyen bak elven Douro, der de tradisjonelle rabelobåtene flyter på vannet. Alle foto: NTB SCANPIX/SHUTTERSTOCKVis mer

En halv million har stemt: Her er de fem mest trendy storbyene i Europa

Nordmenn flest drar på storbyreiser som aldri før. Men nå ønsker stadig flere å oppleve noe nytt.

Når sommeren tar slutt og lufta her på berget blir friskere, drømmer mange av oss om å ta en snartur ut i Europa en helg, gjerne med tidlig avreise.

London, Paris, Barcelona og Berlin er ofte svært populære reisemål, klassiske og fantastiske metropoler mange allerede har besøkt flere ganger.

Men hva om du har lyst på noe noe helt nytt og spennende?

Da er re:member kredittkort en naturlig og god reisepartner, som hjelper deg å oppfylle drømmene dine.

I høst er kanskje drømmen en «uoppdaget» storby som kollegaen eller naboen din ikke besøkte for en eller to helger tilbake?

• Ekstra kredittkort til storbyferie? Søk her

Den EU-støttede non-profit-organisasjonen «European Best Destinations» kom i sommer med kåringen «De beste stedene å besøke i 2017», for enten miniferie eller storbybesøk.

De 15 mest trendy reisemålene ble først plukket ut av en bred jury. Så stemte nesten en halv million mennesker, via 260 turistbyråer i Europa.

De øverste fem på topplista er alle storbyer, med praktfull arkitektur og utallige fottrykk i europeisk kulturhistorie.

Før du går i gang med topp 5: Merk at et re:member-kort gir deg gode rabatter på alt fra hoteller til leiebil. Og ikke minst er reiseforsikring inkludert, så lenge du betaler minimum halvparten av reisens transportkostnader med kortet.

FARGERIKT: Gamlebyen Riberia er lett gjenkjennelig takket være bygårder i prangende farger.
FARGERIKT: Gamlebyen Riberia er lett gjenkjennelig takket være bygårder i prangende farger. Vis mer

1) Porto, Portugal

Porto havner ofte i skyggen av Lisboa lenger sør på kysten, men det er det få grunner til. Porto har blant annet den fantastiske og fargerike gamlebyen Riberia, og den historiske bykjernen står på Unescos verdensarvliste.

«Den uovervinnelige byen» er blant Portugals aller eldste, og ligger bildeskjønt til ved utgangen av elven Douro. Her er det fabelaktig arkitektur, parker, mat og vin - og den berømte portvinen kjenner de fleste til.

Porto er også en kystby, og det er kort vei til myke strender ut mot Atlanterhavet.

Vibeke Larsen er produktsjef i temareisebyrået Aller Travel. Hun forstår godt fascinasjonen ved Porto, selv om hun er overrasket over utklassingsseieren. Porto fikk nemlig hele 32 prosent av stemmene.

Ikke siden kåringen startet i 2009 har en vinner vært mer suveren enn Porto i år.

- Porto er et godt reisemål, både fordi det finnes direktefly dit i sesong, og fordi byen ligger fint plassert sør i Europa. Så må man ikke glemme vinen og all kulturen, sier Larsen.

- I tillegg er det er gode temperaturer, selv om Porto ligger ut mot Atlanterhavet.

KLASSISK: Katedralen Duomo di Milano er et flott skue.
KLASSISK: Katedralen Duomo di Milano er et flott skue. Vis mer

2) Milano, Italia

Storbyen i Nord-Italia er hos mange mest kjent for mote og shopping. Legg til natteliv, mat, fotball, opera og historiske bygg - så har du en miks som tilfredsstiller de aller fleste på weekendtur.

SHOPPING PÅ ITALIENSK: Dette er kjøpesenteret Galleria Vittorio Emanuele.
SHOPPING PÅ ITALIENSK: Dette er kjøpesenteret Galleria Vittorio Emanuele. Vis mer

Glamorøse navn som AC Milan, Duomo di Milano, La Scala og Sforza er som fluepapir på reisende til storbyen som ble grunnlagt 600 f. kr., og som lenge var Romerrikets vestlige sentrum.

- Milan er en ekstremt urban by, med mye kunst og mye høykultur. Det er en genuin, ekte italiensk by med mye å se. Og ikke glem italiensk mat og drikke, sier Larsen.

Og tar du turen til Milano, sørg for å nyte en runde eller to med «aperitivo» litt før middagstid. Dette er snack og delikatesser i god italiensk tradisjon, som du tilbys fritt ved bestilling av et godt glass drikke i en av byens utallige barer eller kaféer.

• Les mer: Sikker ferie med kredittkort

ROMANTISK: I et av de mest ettertraktede bystrøkene i Gdansk finnes den koselige Mariacka-gaten.
ROMANTISK: I et av de mest ettertraktede bystrøkene i Gdansk finnes den koselige Mariacka-gaten. Vis mer

3) Gdansk, Polen

Den staselige polske byen ligger ved kysten av Østersjøen, og kan skilte med både kulturelle og arkitektoniske minnesmerker. Den flotte gamlebyen er definitivt verd et besøk, med sine vakre og romantiske gater.

Rundt og i bysentrum er det svært korte avstander mellom shopping, strand og spa-steder.

- Nordmenn begynte å reise hit da det ble satt opp direktefly, og byen er kjent for både god mat og spa-fasiliteter. I tillegg er alt relativt billig, sier Larsen.

Les mer: Tips og råd på reise

PÅ TOPP: Akropolis er et borgfjellet som i all tid har vært viktig for innbyggerne i Athen.
PÅ TOPP: Akropolis er et borgfjellet som i all tid har vært viktig for innbyggerne i Athen. Vis mer

4) Athen, Hellas

Den greske hovedstaden har alltid vært populær blant reisende, som «den vestlige sivilasjonens vugge». Det kryr av historiske monumenter fra antikkens Hellas i Athen, og Akropolis er bare én av mange severdigheter du ikke kan gå glipp av.

Selve byen er nylig gjennomrenovert og kan skilte med flotte parker, museer, spisesteder og nattklubber. Og så er det kort vei til strender utenfor hovedstaden, tilgjengelig via både buss og trikk.

- I tillegg er Athen et godt utgangspunkt for å komme seg ut til øyene. Folk kombinerer gjerne storbyer med badeferie og da er Athen et godt valg, sier Larsen.

• Les mer: Få reiseforsikring og velg tilleggsforsikringer

STRAND OG BY: San Sebastian er ikke bare en pittoresk by, stedet regnes blant de aller beste for gourmet-bespisning i Spania.
STRAND OG BY: San Sebastian er ikke bare en pittoresk by, stedet regnes blant de aller beste for gourmet-bespisning i Spania. Vis mer

5) San Sebastian, Spania

Den baskiske perlen har to egne bystrender, men de siste årene er det de lekre måltidene byen er mest kjent for. Byen har førsteklasses restauranter og pintxo-barer (tapas), og besitter rett og slett en gourmetkultur i verdenstoppen.

- Det er en verdenstrend at mange interesser seg for mat og vin. I så måte er det naturlig at San Sebastian kommer opp. Her finnes det flere Michelin-restauranter og det er høy standard på både mat og drikke, sier Aller Travel-produktsjefen.

Selve byen San Sebastian har storslått, elegant arkitektur, og byen var vertskap for den spanske adelen og kongefamilien i forrige århundre. Legg gjerne merke til den nygotiske katedralen.

Resten av topp 15 i «European best destinations 2017» finner du i oversikten litt lenger opp på siden.

På listen finnes flere av de klassiske storbymålene - blant annet italienske Roma - som går igjen i en rekke andre reisekåringer.

re:members fordelsprogram: Få rabatter på reise og hotell

PALASS OG MUSEUM: Ufizzi-palasset er et must for besøkende i Firenze, der det ligger langs elven Arno.
PALASS OG MUSEUM: Ufizzi-palasset er et must for besøkende i Firenze, der det ligger langs elven Arno. Vis mer

Firenze - amerikansk vinner

Også det amerikanske reisemagasinet Traveler + Leisure kåret i juli Europas beste og mest trendy reisemål.

Denne topplisten inneholder som ventet tradisjonelle storbyer som Roma og Barcelona, men vinneren er et sangnomsust sted litt utenfor turist-motorveien: Firenze.

Firenze ligger i Toscana i Nord-Italia og betegnes ofte som «renessansens fødested». Det synes godt inne i byen, som kan skilte med kunst, kultur og et kjøkken i verdensklasse.

Her er for eksempel Michelangelos mesterverk David-skulpturen utstilt i Accadamiagalleriet, mens hele byen har stått på Unescos verdensarvliste siden 1982 på grunn av utallige historiske minnesmerker.

VERNET: Hele Firenze står oppført på verdensarvlisten, her representert ved trange gater på kveldstid.
VERNET: Hele Firenze står oppført på verdensarvlisten, her representert ved trange gater på kveldstid. Vis mer

Besøkende må helt klart få med seg verdensberømte Uffizi, palasset som inneholder et av de eldste og mest kjente kunstmuseer i verden.

- Hvis du har sett Venezia er Firenze kanskje neste. Det er en flott by, med masse å se, sier Larsen.

• Har du ikke re:member kredittkort? Søk her

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.