Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

ANNONSØRINNHOLD

Kokkene hos Explorers Steakhouse jobbet hardt for å tilberede de nominerte biffene helt perfekte til det erfarne dommerpanelet som kåret Årets Biff.
Kokkene hos Explorers Steakhouse jobbet hardt for å tilberede de nominerte biffene helt perfekte til det erfarne dommerpanelet som kåret Årets Biff. Vis mer

En hittil ukjent biff er Årets Beste

Årets Biff 2016 er kåret og det ble en høyst overraskende kandidat som stakk av med seieren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det går et forskrekket gisp gjennom salen da den et kilo-tunge «tomahawk»-steak bæres inn til dommerpanelet på et stort sølvfat. Den skal smakes og vurderes sammen med åtte andre nominerte biffer, før det til slutt kåres en vinner.

Et biffsultent publikum og noen av landets skarpeste biff-tunger er samlet på Københavnbåten for å kåre utskjæringen som skal bli Årets Biff, og som etterhvert skal befinne seg på menyen til restauranten Explorers Steakhouse om bord.

NI UTSKJÆRINGER: Juryen spiste seg gjennom de ni utvalgte utskjæringene og ga dem karakter ut fra smak, konsistens og aktualitet i jakten på Årets Biff 2016.
NI UTSKJÆRINGER: Juryen spiste seg gjennom de ni utvalgte utskjæringene og ga dem karakter ut fra smak, konsistens og aktualitet i jakten på Årets Biff 2016. Vis mer

- Dette er jo en biff man virkelig kan komme opp og sloss med. Det er et «show» å servere et sånt stykke biff, utbryter fremtidsforsker Liselotte Lyngsø.

Hun er tydelig imponert over det enorme stykket med kjøtt som troner foran henne og resten av dommerpanelet. Deres kritiske smaksløker er klar til å kaste dom over «tomahawk»-biffen og de åtte andre biffutskjæringene, som er av høyeste kvalitet.

KYSSET BIFFEN: Fremtidsforsker Liselotte Lyngsø stod for avsløringen av vinnerbiffen og ga nyretappen et stort smellkyss som premie.
KYSSET BIFFEN: Fremtidsforsker Liselotte Lyngsø stod for avsløringen av vinnerbiffen og ga nyretappen et stort smellkyss som premie. Vis mer

En overraskende kjøttriumf
Men det blir hverken den rustikke «tomahawk», den velkjente mørbraden eller den høyt elskede entrecôten som stikker av med seieren. I stedet er det en høyst overraskende utskjæring som ender med å stjele rampelyset og vinne de kritiske dommernes gunst.

Årets Biff er nemlig…en nyretapp. En nyretapp? Ja, hvis du ikke har hørt navnet før, så er det ikke det kanskje ikke så rart.

Nyretappen er nemlig en utskjæring som du sjeldent finner i kjøledisken, og derfor også en sjelden rett på norske kjøttspiseres tallerken.

Årets Biff - en lekkerbisken for kjennere

Utskjæringen med det særpregede og kanskje noe uappetittlige navnet er nemlig en godt bevart hemmelighet når man beveger seg utenfor kokke- og slakterkretser.

NYRETAPP: Ikke verdens mest appetittlige navn. Men god på smak - og lett å tilberede! 
NYRETAPP: Ikke verdens mest appetittlige navn. Men god på smak - og lett å tilberede!  Vis mer

I profesjonelle kretser er nyretappen derimot kjent og elsket for sin kraftige animalske og kjøttfulle smak, dens flotte farge og markante kjøttstruktur. Det er også et kjøttstykke som skal stekes hardt og kort, for å unngå at kjøttstrukturen blir for seig.

ANDREPLASS: Dry-aged Ribeye
ANDREPLASS: Dry-aged Ribeye Vis mer

Nyretappen har navnet sitt fra at det eren muskel som holder kuens nyrer på plass.

Faktisk er utskjæringen så høyt elsket av kjennere at den også er kjent som slakterbiff, butcher’s steak og la Pièce du Boucher på norsk, engelsk og fransk — altså kjøttstykket som slakteren holder for seg selv. Som en ekstra bonus er det også et rimelig billig stykke oksekjøtt, hvor man får masse smak for pengene, samtidig som den er rask og lett å tilberede.

TREDJEPLASS: Tomahawk Steak
TREDJEPLASS: Tomahawk Steak Vis mer

På andreplass i den store kåringen kom Dry-aged Ribeye. Den tørr-modnede ribeye’en 1fikk mange poeng hos dommerne på grunn av den markante smaken fra kjøttet med den fettmarmorerte kanten og som har blitt modnet på krok.

Den store og fyldige utskjæringen Tomahawk Steak fikk en 3. plass for sin mørhet og fettmarmorering. Biffen er voluminøs og et godt uttrykk for dommernes holdning om at man skal bruke hele dyret.

Oversett kjøtt inntar menyen

Sjarmen ved det norske navnet nyretapp kan diskuteres. Så etter at fremtidsforsker Liselotte Lyngsø hadde annonsert vinneren og gitt den rå nyretappen et velfortjent seierskyss etterspurte hun også et helt nytt navn til biffen, som fra november vil være fast inventar på menyen hos Explorers Steakhouse.

Ved smakingen av kjøttet var kokken Thomas Rode Andersens begeistring heller ikke til å overse. Han var glad for endelig å se rampelyset være rettet mot et stykke kjøtt som lever en litt oversett tilværelse i oksekjøttets verden, men som smaker fantastisk.

- Det er bra at fokus flyttes ut til noen andre deler av dyret. Vi kan ikke kun spise entrecôte og mørbrad hele tiden. Vi skal jo også spise alle de andre utskjæringer som dyret har å by på.

Fremover har du selv muligheten til å smake om nyretappen — eller slakterbiffen — er noe for deg, når den fra november finnes på menyen hos Explorers Steakhouse om bord på Københavnbåten.

Oppskrift

Nyretapp á la Brian Blixt Jacobsen, Kokk på Explorers Steakhouse

Varm pannen opp. Pensle nyretappen med en nøytral olje. Fyll ikke pannen mer enn halvt opp med kjøtt. Steketid kommer an på tykkelse, om biffen er cirka 3 cm tykk skal den steke cirka 4 minutter på hver side. Stek først på sterk varme inntil biffen har fått stekeskorpe, og så deretter ved en litt lavere temperatur. Tilsett en spiseskje smør det siste minuttet av steketiden, som du lar begge sider steke i. La biffen hvile og krydre med salt og pepper.

Dommerne om vinnerbiffen

image: En hittil ukjent biff er Årets Beste

THOMAS RODE ANDERSEN:

Nyretappen har en deilig og markant smak. Det er virkelig noe helt spesielt med smaken på dette kjøttet. Samtidig har det en god og fast kjøttstruktur som gjør det interessant å bite i. Jeg gleder meg over at vinneren er et stykke kjøtt som stammer fra en annen del av dyret en de klassiske utskjæringene.

LISELOTTE LYNGSØ:

image: En hittil ukjent biff er Årets Beste

Nyretappen er jo et oversett stykke kjøtt. Vi snakket faktisk litt om at nyretappen egentlig ikke burde vinne idag, fordi så blir det jo alt for dyrt når det plutselig blir et ettertraktet kjøttstykke. I fremtiden kommer man til å kunne lage kunstig kjøttdeig, så ordentlige biffer med en egen identitet kommer til å bli et viktig fokuspunkt fremover.

JENS SLAGTER:

image: En hittil ukjent biff er Årets Beste

Som fagmann gleder det meg når folk blir presentert for noen andre utskjæringer enn hva de er vant til. Nyretappen er et stykke kjøtt med mye smak og en spennende struktur og jeg spiser det med glede, selvom det ikke er er mitt personlige favorittstykke. Men det er viktig å huske at dyret har mer å by på enn indrefilet og mørbrad.

BRIAN BLIXT JACOBSEN:

image: En hittil ukjent biff er Årets Beste

Personlig elsker jeg nyretappens kraftige smak og kjøttets struktur. Det skal tygges litt mer i kjøttet enn i for eksempel en mørbradbiff, men man blir belønnet med en smak som er helt unik.

image: En hittil ukjent biff er Årets Beste
image: En hittil ukjent biff er Årets Beste

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.