Annonsørinnhold

En hyssing kan gi mange svar om helsa di

Slik utfører du testen selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kort forklart: Trekk en hyssing fra føttene dine opp til hodet. Klipp av hyssingen og brett den i to. Legg den doble hyssingen rundt midjen din.

Går den rundt?
Om midjen er halvparten av høyden, altså om hyssingen går rundt, indikerer det lite bukfett og god helse. Ettersom sju av ti nordmenn er overvektige vil nok mange imidlertid oppleve at hyssingen ikke går rundt, som tyder på en stor andel fett rundt livet.

Dette omtales som det «farlige fettet» fordi mye fett her gjør en mer utsatt for å utvikle livsstilsykdommer, enn fett som sitter rundt hoftene.

FAGSJEF: Kari H. Bugge. Foto: Nicolas Tourencce
FAGSJEF: Kari H. Bugge. Foto: Nicolas Tourencce Vis mer

- Jo mer magefett man har, jo høyere nivå av farlig fett har man i blodet. Dette påvirker blodårene slik at man har økt risiko for blant annet åreforkalkning, hjerte- og karsykdom, diabetes og slag, forklarer fagsjef i Roede AS, Kari H. Bugge, som legger til at mange slanke også bærer på for mye magefett.

Finn ditt Roede-kurs: Der du bor eller på nett

Metabolsk syndrom

Magefettet som ligger rundt våre indre organer er metabolsk mer aktivt enn annet fett, det vil si at det fører til mer farlig fett i blodet, dårligere blodsukkerregulering og en endret hormonproduksjon. Dette gir en økt risiko for metabolsk syndrom, et samlebegrep som omfatter overvekt, høyt blodtrykk, insulinresistens og ugunstige kolesterolverdier.

Disse forstyrrelsene øker risikoen for diabetes, hjerte- og karsykdom og flere kreftformer.

Trigger betennelse

Magefettet bidrar også til å danne en kronisk og langvarig inflammasjonsprosess. Inflammasjon er det samme som betennelse. Fettcellene rundt magen trigger betennelse, som også øker risikoen for overnevnte sykdommer. Hver av forstyrrelsene i seg selv utgjør i tillegg en risikofaktor for andre sykdommer.

- Fettet rundt våre indre organer skaper altså en kaskade av risikofaktorer og utgjør en stor helserisiko, understreker Bugge.

Utdyper resultatene i hyssingtesten

Så hva mer sier egentlig denne hyssingtesten? Bugge forteller:

APP: Roede-appen deg et godt bilde på ditt energiinntak opp mot energiforbruket.
APP: Roede-appen deg et godt bilde på ditt energiinntak opp mot energiforbruket. Vis mer

- Om hyssingen går rundt er alt i skjønneste orden. Mangler det 5-10 cm på at hyssingen går rundt, har man sannsynligvis et midjemål som gir økt risiko for livsstilssykdommer. Mangler man derimot mer enn 10 cm, har man sannsynligvis et midjemål som gir betydelig økt risiko for flere livsstilssykdommer.

Bedre enn BMI

- Utenlandske forskere sier at hyssingtesten gir et bedre mål for kroppsfett enn BMI, fordi hyssingen gir et mer nøyaktig svar. BMI, et mål de fleste bruker i dag, måler kun vekt i forhold til høyde. Kombinasjonen av BMI og midjemål gir et enda mer treffsikkert resultat, fordi det ikke bare sier noe om mengden fett på kroppen totalt, men også noe om plasseringen.

Finn ditt Roede-kurs: Der du bor eller på nett

- Magefettet er skummelt, fordi det er skjult inni kroppen kan du lure deg selv til å tro at du er sunnere enn du faktisk er. Du er kanskje ikke alvorlig overvektig, men det vil ikke si at du ikke har en jobb å gjøre for å bedre helsen din, sier Bugge.

Fettet som forsvinner først

Det positive med bukfett, er at det vanligvis er det som lettest slipper tak. Og allerede etter et vekttap på 5-10 prosent av kroppsvekten oppnås det store helsegevinster. En tommelfingerregel sier at 1 kilo ned tilsvarer 1 cm mindre i midjemål.

- Det er mye morsommere å trene med 14 kilo mindre på kroppen og med en mindre mage er det lettere å knytte skoene. Hverdagen er rett og slett lettere, sier Knut Grothaug - som la om livsstilen ved hjelp av Roede-kurs.

En hyssing kan gi mange svar om helsa di

Kommer snikende

Ifølge WHO gir et midjemål på mer enn 80 cm for kvinner og 94 cm for menn økt risiko for diabetes type 2, høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdommer. Verdier over 88 cm for kvinner og 102 cm for menn gir en betydelig økt risiko. For mange kommer midjemålet snikende med alderen.

Bugge minner om at selv om hyssingtesten kan avsløre mye blant overvektige, kan den også det hos normalvektige

Tynnfeite

- En slank kropp behøver ikke nødvendigvis å bety et sunt indre. Personer med bukfedme, men som ellers er normalvektige, er det som gjerne omtales som tynnfeite. Selv om det er lettere å skjule de ekstra kiloene, er de utsatt for de samme sykdommer som overvektige med bukfett. De vil også ha nytte av å ta hyssingtesten, forklarer Bugge.

Prøv Roede-appen i 14 dager for kun kr 1,- (deretter kr 99,- per måned)

Roede-metoden hjelper

Om hyssingen ikke går rundt midjen kan det være smart å ta tak. Det kan i tilfellet være smart å melde seg på et livsstilsendringskurs der du møter i samme situasjon og sikrer deg god oppfølging over tid. Dette er gjentatte ganger vist å være de to viktigste suksessfaktorene for å gå ned i vekt med varig resultat. Det er bedre å ta grep før kiloene har blitt mange og livsstilen har resultert i ulike diagnoser.

Det handler ikke bare om vekttap, men den helsegevinsten du får av et sunnere kosthold og sunnere levevaner som er forenlig med en stabil vekt.

Roede-metoden handler om å bygge gode vaner. Kursene er basert på den nyeste forskningen om helse, ernæring og om hva som skal til for å få til varige forandringer. En vektnedgang på 5-10 %, samt nedgang i fettprosent vil gi en god helseeffekt. Roede-metoden gir deg store og små verktøy for å få det til.

Og det funker, 9 av 10 lykkes på Roede-kurs!

Kilder:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Margaret+Ashwell+string https://www.nhlbi.nih.gov/health/educational/lose_wt/risk.htm

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer