ANNONSØRINNHOLD

STILLE VANN: Å tøffe avgårde på en båt for å være med på å fange dagens middag, er både spennende og morsomt. Og faktisk ganske så avslappende! Foto: Roger Borgelid
STILLE VANN: Å tøffe avgårde på en båt for å være med på å fange dagens middag, er både spennende og morsomt. Og faktisk ganske så avslappende! Foto: Roger BorgelidVis mer

En mer avslappende ferie er det vanskelig å få

En ferietur i avslapningens og nytelsens tegn. Ta det lugnt i Sverige!

Svenskene elsker å ta det lugnt. Det betyr å ta det med ro, slappe av, ikke stresse så fælt, kose seg. Sverige er også et perfekt land å ta det lugnt i. Her er fem forslag til avslappende ferier, enten du har en langhelg eller en hel uke å ta livet med ro på.

DET ER SERVERT: Har du alltid drømt om å leve på et slott? Nå kan du feriere på flere slott i Skåne, og spise middag i virkelig fornemme omgivelser - som her på Kronovall slott. Foto: Carolina Romare
DET ER SERVERT: Har du alltid drømt om å leve på et slott? Nå kan du feriere på flere slott i Skåne, og spise middag i virkelig fornemme omgivelser - som her på Kronovall slott. Foto: Carolina Romare Vis mer

Lev som en greve

Når du først vil ta det lugnt, kan du gjøre det på flott og fornemt vis i Skåne. Regionen kan smykke seg med rundt 150 slott, som står igjen fra den danske adelen som også likte seg godt i distriktet. Mange av disse slottene har utstillinger og kulturaktiviteter, imponerende slottsparker og fornemme overnattingsmuligheter. Og restauranter, med utsøkt mat og god service. Akkurat som du vil ha det når du ferierer på herskapelig vis.

TENK DET: Ja, det finnes vingårder i Sverige. Selvsagt tilbyr de vinsmaking! Foto: Visit Sweden
TENK DET: Ja, det finnes vingårder i Sverige. Selvsagt tilbyr de vinsmaking! Foto: Visit Sweden Vis mer

Og glem for all del ikke de mange vingårdene! Det finnes over 20 stykker, blant annet verdens nordligste vingård som produserer musserende vin. Ta dere tid til vinsmaking, kurs og overnatting. Eller besøk produsenter av øl, juice, nektar, vodka, gin, whisky og cider.

Skåne er også et ideelt sted for en kulinarisk rundreise. Det er ikke uten grunn at regionen kalles Sveriges matfat, her produseres det førsteklasses råvarer til fjern og nær. Prøv en av de mange restaurantene som serverer kortreist mat tilberedt på utsøkt vis. Du vil ikke angre.

HELSEGEVINST: I lange tider har folk reist til Halland for helsens skyld, og i dag er spa-tilbudet både stort og godt. Foto: Visit Sweden
HELSEGEVINST: I lange tider har folk reist til Halland for helsens skyld, og i dag er spa-tilbudet både stort og godt. Foto: Visit Sweden Vis mer

Nytelse for kropp og sjel

For over to hundre år siden begynte folk å legge ut på helsereiser til Varberg, på grunn av en boblende kilde. Nå byr hele regionen Halland på spa- og helseopplevelser som er perfekt når både kropp og sjel vil ta det lugnt.

Denne landsdelen har fire av Sveriges mest luksuriøse spa-hotell, og alle ligger de rett ved havet.

På Skrea strand ligger Falkenberg Strandbad, med en arkitektur og beliggenhet som sender tankene til The Hamptons i USA. Stedets spa-avdeling har blitt kåret til Sveriges mest romantiske – noe å tenke på hvis du skal på en weekendtur med din kjære!

HISTORISK: Varbergs Kallbadhus er et spa fra gamle dager, og litt av en opplevelse. Foto: Visit Sweden
HISTORISK: Varbergs Kallbadhus er et spa fra gamle dager, og litt av en opplevelse. Foto: Visit Sweden Vis mer

Midt i Varberg sentrum ligger luksuriøse Varberg Stadshotell og Asia spa, som i tillegg til en stor spa-avdeling har et nydelig kurbad og en restaurant som har vunnet flere priser. Og i Varberg finner du også det vakre Varbergs Kallbadhus som hviler på påler ute i sjøen. Her kan du nakenbade i adskilte dame- og herreavdelinger, og ta badstue.

Går du strandpromenaden fra Varberg kan du gå helt til Apelviken, Sveriges kanskje aller beste surfestrand med ordentlig California-stemning.

Halland har mange flere strender som er nydelige om sensommeren, hvis du trenger litt avveksling fra å ta det lugnt på spa.

FLOTTE OPPLEVELSER: Visby er en sjarmerende småby med imponerende byggverk fra fortiden. Ta med en piknikkurv og slapp av ved den flotte bymuren! Foto: Emelie Asplund
FLOTTE OPPLEVELSER: Visby er en sjarmerende småby med imponerende byggverk fra fortiden. Ta med en piknikkurv og slapp av ved den flotte bymuren! Foto: Emelie Asplund Vis mer

Sjarmerende verdensarv

Ønsker du å ta det lugnt men likevel ha byferie, er Visby et bra valg. Denne vakre byen er ikke av de største, men den ligger på Unescos verdensarvliste og har mye sjarm og historie å by på. Omkranset av Nord-Europas best bevarte bymur har den brosteinsbelagte byen en mystisk, romantisk og historisk stemning som kan lokke deg tilbake år etter år.

De koselige gatene i Gotlands eneste by er fulle av små butikker som selger alt fra deilige delikatesser til vakkert håndverk, i tillegg til trendy mote og design. Slapp av fra shoppingen med et glass vin på strandpromenaden, eller nyt en ekte, svensk fika – en kaffepause med bakverk til. Og prøv for all del en safranpannekake, Visbys nasjonalrett.

EN SPISELIG SKATT: Trøfler er en delikatesse som vokser på Gotland. Foto: Simon Paulin
EN SPISELIG SKATT: Trøfler er en delikatesse som vokser på Gotland. Foto: Simon Paulin Vis mer

Du må heller ikke gå glipp av den svarte diamanten – trøffelen. Denne delikatessen vokser under jorden på Gotland og spesialtrente hunder snuser den fram. Du får kjøpt trøffel i mange butikker både i Visby og på resten av Gotland.

Lei dere et par sykler og bygg opp appetitten på den flotte sykkelstien som går rundt hele øya, Gotlandsleden. Det er lov til å bevege seg litt selv om man tar det lugnt! Da kan dere endatil sykle fra kro til kro og smake på god drikke underveis, uten å tenke på at dere må sette igjen bilen.

INTERIØR OG DESIGN: Litt shopping er det alltids muligheter for når man tar det lugnt, særlig i de fine butikkene i Småland. Dette er butikken Boligheter i Västervik. Foto: Sara Winsnes
INTERIØR OG DESIGN: Litt shopping er det alltids muligheter for når man tar det lugnt, særlig i de fine butikkene i Småland. Dette er butikken Boligheter i Västervik. Foto: Sara Winsnes Vis mer

Småbyferie i Småland

Selvsagt kan du ta det lugnt i en storby. Men hvorfor ikke ta det lugnt i en småby eller tre? I sjarmerende Småland ligger det hele fem pittoreske byer og venter på dere, hver med sine særpreg. Felles for alle er at de byr på god mat og god stemning – de ligger tross alt i en region som setter gastronomi høyt.

VELKOMMEN: På gastrohotellet PM & Vänner står nytelse i høysetet. Foto: Tina Stafren
VELKOMMEN: På gastrohotellet PM & Vänner står nytelse i høysetet. Foto: Tina Stafren Vis mer

Byen Växjö ble til under middelalderen, og er i dag et kulturelt sentrum i Småland. Her er det koselig å spasere på den åtte kilometer lange strandpromenaden rundt byens sentrale innsjøer. Växjö huser Skandinavias første gastrohotel – lekre PM & Vänner Hotel, og Sveriges eldste konditori – Broqvists konditori, som åpnet dørene på midten av 1860-tallet.

Kalmar kan friste med en rekke severdigheter fra storhetstiden på 1600-tallet. Historiske bygninger, velbrukte brosteinsgater og vakre parker møter moderne restauranter og trendy butikker. Renessanseslottet Kalmar Slott er verdt et besøk, etterfulgt av et besøk i Stadsparken som med sin romantiske engelske stil er perfekt for noen som vil ta det lugnt.

Elskere av sjømat må også ta turen innom Västervik, hvor råvarene er i verdensklasse. I den gamle bydelen finner du flotte trehus og spennende butikker, og når dere vil ta det enda mer lugnt kan dere ta båt en time ut i skjærgården til vakre Idö.

Jönköping er en moderne by med et sjarmerende og gammelt sentrum. Gå ikke glipp av markedsdag på Västra Torget hver lørdag, hvor de selger kjøtt, fisk, frukt og grønnsaker, samt klær og interiør.

SETT DET FØR? Ikea-museet gir et spennende innblikk i vår egen historie. Foto: Ikea Museum
SETT DET FØR? Ikea-museet gir et spennende innblikk i vår egen historie. Foto: Ikea Museum Vis mer

Sist men ikke minst har du provinsbyen Eksjö, som har Sveriges best bevarte trehus som har aner helt tilbake til 1500-tallet. De sjarmerende husene ligger langs trange brostensgater, og har sett mye i løpet av de mange hundre årene de har stått.

Og når dere først er i Småland, er et besøk på Ikea-museet et must. Her kan dere se på hvordan folk har tatt det lugnt i hjemmene sine helt siden det første varehuset ble lansert i 1958. Studer de mange utstillingene – kanskje finner du igjen noen kjente møbler fra barndommen?

Les mer om Småland her!

RYKENDE FERSKT: Skalldyrene i Västsverige er i toppklasse, og du kan enten bli med og fange dem selv – eller bare sette deg til bords og nyte kortreiste delikatesser som sjøkreps. Foto: Henrik Trygg
RYKENDE FERSKT: Skalldyrene i Västsverige er i toppklasse, og du kan enten bli med og fange dem selv – eller bare sette deg til bords og nyte kortreiste delikatesser som sjøkreps. Foto: Henrik Trygg Vis mer

Gourmet rett fra sjøen

Reker, blåskjell, østers eller hummer – skalldyrene i Västsverige er i toppklasse, og det er lett å få vann i munnen når man tenker på alt det gode som fanges opp av havet her. Da kan du skape velsmakende minner for livet ved å være med ut på sjøen når delikatessene skal hentes opp. Det smaker jo ekstra godt når du har vært med på å hente og tilberede maten selv!

Besøk for eksempel Musselbaren i Ljungskile, som tilbyr daglige blåskjell-ekspedisjoner i skjærgården. Etter at fangsten er hentet opp koker dere dem, og nyter dem i det vakre klokketårnet.

I Gräbbestad, hvor 90 prosent av Sveriges østers hentes opp, holder Everts sjöbod til. Her kan dere bli med ut for å fange østers, eller på hummersafari når sesongen sparkes i gang den 25. september.

Full pakke får du hos Strandflickornas Havshotell i Lysekil hvor dere kan være med på blåskjell- og østerssafari på dagen, spise nydelig middag om kvelden og sove i et av de unike rommene om natten.

Ønsker du bruke dagene på andre flotte naturopplevelser og gå til dekket bord både til lunsj og middag, er det selvsagt ingen problem. Samtlige små fiskesamfunn har kroer i vannkanten hvor du bare kan nyte – og ta det helt, helt lugnt. Les mer om Västsveriges smakfulle fristelser!

Mer fra Visit Sweden

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.