Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

ANNONSØRINNHOLD

DYR GJELD: Over en halv million nordmenn synes de bruker mer penger på julegaver enn de burde. Det kan for mange ende med en tung økonomisk start på det nye året. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
DYR GJELD: Over en halv million nordmenn synes de bruker mer penger på julegaver enn de burde. Det kan for mange ende med en tung økonomisk start på det nye året. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Er du blant 600.000 nordmenn som sliter etter julegaveshoppingen?

Det er fort gjort å bruke for mye penger i julestria. Heldigvis finnes det en løsning om økonomien skranter på nyåret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten fire av ti nordmenn synes de bruker mer penger på julegaver enn de burde. Og nærmere 25 prosent av de spurte bekymrer seg for hvordan de faktisk skal få råd til julegaver.

Dette kommer frem i en undersøkelse utført av Lindorff.

Mange oppgir også at de har måttet makse kredittkortene eller ta opp smålån for å få handlet til jul. Så mange som 12 prosent sier de har handlet over evne, noe som ofte kan føre til betalingsproblemer på nyåret.

Banksjef i Instabank, Robert Berg, mener at årsakene kan være flere, men at det heldigvis finnes gode løsninger for den som ønsker en bedre økonomi.

SAMLE LÅNENE: Banksjef Robert Berg anbefaler mange å refinansiere lånene sine for å spare penger. Foto: Instabank
SAMLE LÅNENE: Banksjef Robert Berg anbefaler mange å refinansiere lånene sine for å spare penger. Foto: Instabank Vis mer

- Julen gir for mange et stort forventningspress. Det er ikke uvanlig at noen velger å handle mer på kreditt enn normalt. Eller at de tar opp smålån for å få råd til gaver de vanligvis ikke ville kjøpt. For de som sliter med regninger på nyåret, og ikke har ekstra penger å bruke, kan noen enkle grep være til stor hjelp, sier Robert Berg.

Les også: Tre smarte tips for en god økonomisk start på det nye året.

Banksjefen peker også på fjorårets julegaveshopping som én av årsakene til betalingsproblemer på nyåret.

- Mange som sliter økonomisk i januar, er nok de samme som fortsatt betaler på julen fra året før. Det blir fort en spiral det er vanskelig å komme ut av om man man ikke gjør endringer, forteller Berg.

Så hva kan du gjøre om du sliter med regninger etter jul?

En anbefaling som går igjen fra eksperter innen privatøkonomi, er å samle kredittkortgjeld og smålån. Om du har slik gjeld hos flere aktører, blir det fort dyrt i lengden, og det lønner seg nesten alltid å samle dette til et større lån.

- Et godt tips er å refinansiere. At du tar flere smålån og kredittkortgjeld, for så å samle disse til ett enkelt lån hos én bank. Dette gir nesten alltid en vesentlig lavere rente i tillegg til at du unngår flere termingebyr. Du får også en mye bedre oversikt over økonomien din, sier Berg.

Instabank hjelper kunder som ønsker å refinansiere kredittgjeld og smålån. Dette kan være alt fra kredittkortet ditt som er makset ut, til flatskjermen eller sofaen du kjøpte på delbetaling (og som du ikke helt har klart å betale ennå). Noen ganger kan også delbetaling bli dyrt.

Les også: Slik får du vesentlig lavere rente.

Berg tar for seg et tenkt eksempel som viser hvor mye du kan spare på å samle gjeld og smålån.

- La oss si at du har tre kredittkort med en total gjeld på 150.000 kroner. Renten er på 22 prosent i snitt, og de månedlige gebyrene er på 150 kroner sammenlagt. Ved å for eksempel flytte lånene over til ett lån hos Instabank, vil du spare hele 13.000 kroner i året i renter. Da er nominell rente på rundt 13,5 prosent, og gebyret på kun 40 kroner i måneden, forteller banksjefen.

Hos Instabank får du raskt et tilbud på refinansiering som ikke er bindende. Alt du trenger å gjøre er å sette av et par minutter og fylle ut et skjema. Deretter får du umiddelbart svar.

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.