Annonsørinnhold

GRAVDE OPP OLJETANKEN: Tryggve Spilde byttet til en mer miljøvennlig energikilde og fikk tilbake 30 000 kroner.
GRAVDE OPP OLJETANKEN: Tryggve Spilde byttet til en mer miljøvennlig energikilde og fikk tilbake 30 000 kroner.Vis mer

Fikk 30 000 for å kvitte seg med fyren

Tryggve Spilde hadde en gammel oljefyr som han ønsket å erstatte med en fornybar og miljøvennlig varmekilde.

Løsningen ble en luft/vann-varmepumpe og 30.000 kroner fra Enovatilskuddet.

– Huset mitt er fra 1949 og jeg regner med at også oljetanken og oljefyren stammer fra den tiden. Usikkerheten rundt tankens tilstand, miljøaspektet og Enovatilskuddet var sammen et solid spark bak som fikk meg til å bytte til en mer miljøvennlig varmekilde, forteller tidligere ingeniør og nåværende pensjonist, Tryggve Spilde.

• Her kan du søke om Enovatilskuddet

70-åringen fra Høvik brukte to år på å sette seg inn i både de teknologiske og økonomiske aspektene ved saken. Først i vinter ble den gamle oljetanken gravd opp og en ny luft/vann varmepumpe installert i huset.

Den totale kostnaden kom på 160.000 kroner.

– Jeg forstår at mange nøler. Det er snakk om en stor investering som gjør at ikke alle bare kan sette i gang uten videre. Samtidig er man nødt til å tenke på vedlikeholdskostnader og hvor mye det koster å fyre med olje hvert år. En nedgravd oljetank har en antatt levetid på 20–25 år, og det kan være en dyr affære om den begynner å lekke.

Tilskudd fra Enova

Av den totale kostnadssummen gikk 120.000 kroner til installering av varmepumpa og 20.000 kroner til fjerning av oljetanken. Resterende 20.000 kroner brukte Spilde på rørdeler.

Når energitiltaket var gjennomført, registrerte Spilde tiltaket gjennom Enovas hjemmeside, og fikk tilbake 30.000 kroner.

– Den nye tilskuddsordningen gjør det mye lettere å få tilbake penger. Nå slipper du å søke om tilskudd på forhånd og trenger kun å vise til kvitteringer/faktura etter at tiltaket er gjennomført. Jeg synes at Enovatilskuddet er en smart måte å stimulere til energieffektivisering på.

Spilde er så langt fornøyd med investeringen og oppfordrer flere til å kvitte seg med oljefyren og benytte seg av tilskuddsordningen. 70-åringen vet at fjerning av oljefyren vil være bra både for miljøet og lommeboken på sikt.

Han regner med at investeringen vil betale seg selv i løpet av ti år, men det får han først svar på når energimåleren som skal monteres på varmepumpen er på plass.

– I gjennomsnitt brukte jeg et sted mellom 2.700 og 3.000 liter olje hvert år. Det tilsvarer rundt 30.000 kroner. Med varmepumpe håper jeg å spare rundt 13.000 kroner årlig. Energimåleren vil gjøre det mulig for meg å kontrollere at anlegget gir den energibesparelsen som er forventet.

Mye å spare

70-åringen legger ikke skjul på at 160.000 kroner er mye penger å bruke på energieffektivisering, og ser at flere kan få store økonomiske utfordringer om det varslede forbudet mot fyring med fossil olje vil tre i kraft i 2020.

Samtidig mener han at grundig research kan spare boligeiere for titusenvis av kroner.

– Jeg anbefaler å vurdere flere tilbud. Her kan det være mye penger å spare. I mitt tilfelle var det 30.000 kroner som skilte det dyreste fra det rimeligste tilbudet, sier Spilde som har flere gode råd å komme med:

– Det er viktig å lese seg opp på ulike leverandører og teknologiske løsninger slik at man vet hva man kan kreve når arbeidet er i gang. Et annet godt tips er å få referanser i nærområdet slik at man kan snakke med andre som har faset ut oljefyren. Gå og besøk dem og be dem å fortelle om sine erfaringer.

• Her kan du søke om Enovatilskuddet

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.