Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

ANNONSØRINNHOLD

Forskerne er enige! Dette er den perfekte julegaven

Det er tid for å begynne å tenke på julegaver.

Det er den tiden av året igjen. Julestemningen dupper i horisonten, butikkene fylles av glitter og varme farger, julebord-eventene plinger inn på mobilen og det er tid for å begynne å tenke på julegaver.

Noe av det beste med julen er følelsen av å gi noen du er glad i en gave de vil elske, men noen ganger kan det dessverre gå den andre veien også. Noen mennesker er vanskelige å handle til, og spesielt i en verden hvor alle har alt. Det å gå til innkjøp av julegaver er ikke alltid fryd og gammen, men en kilde til stress for mange. Så hva gir man egentlig i gave til den som har alt?

image: Forskerne er enige! Dette er den perfekte julegaven

Du blir lykkeligere av opplevelser
Nyere undersøkelse fra San Francisco State University viser at folk som brukte penger på opplevelser fremfor materielle ting var lykkeligere i det lange løp og følte at pengene ble bedre brukt. Spenningen ved å kjøpe og få materielle ting blekner raskt men gleden og minnenes om kommer fra opplevelser kan vare livet ut.

Forhold mellom mennesker styrkes av opplevelser
En studie gjort av Cassie Mogilner og Cindy Chan fra UCLA Anderson School of Management og University of Toronto Scarborough viser at forhold mellom mennesker styrkes om man gir opplevelser i gave.

Mogilner og Chan studerte hvordan forholdet mellom giver og mottaker ble påvirket i en gavesituasjon gjennom fire separate studier. I deres konklusjon kan man lese at opplevelsesgaver er med på å forsterke relasjoner mellom giver og mottaker, sammenlignet med materielle gaver.

– Årsaken til at opplevelser fungerer bedre til å styrke bånd mellom oss skyldes at de i større grad har en tendens til å være mer følelsesvekkende, skriver Chan i studien.

Nordmenn ønsker seg opplevelser i julegave
Så hva gir du i gave til den som har alt? Opplevelsesgaver er svaret mener forskerne!

En undersøkelse fra Journalen, 2018 viser at hele 91 prosent av nordmenn ønsker seg opplevelser eller gavekort i julegave. De oppgir også at «det viktigste kriteriet for en julegave er at den er gitt med omtanke», skriver Journalen.

image: Forskerne er enige! Dette er den perfekte julegaven
image: Forskerne er enige! Dette er den perfekte julegaven

Økt interesse for fjordtur med rekebuffet
Norway Yacht Charter er den største aktøren i Oslofjorden og har et meget godt rykte blant besøkende fra hele verden. Deres sightseeingbåter er et velkjent syn for hovedstadens beboere ettersom de har gått i Oslofjorden siden 1947.

Rytmen fra båtmotoren, summingen fra glade samtaler, synet av vannet som glitrer i det fjerne og varmen fra et godt samvær. Det er mye som skal til for å slå harmonien til en god, norsk sommerkveld, og spesielt om den deles med noen man er glad i.

image: Forskerne er enige! Dette er den perfekte julegaven

Jenny fra Oslo og hennes søster ga en tur med jazzcruise til deres mor i 70-årsgave.

– Det var en veldig hyggelig kveld på vannet, med god musikk og deilige reker. En veldig fin måte å tilbringe en jentekveld på.

– Vi satt oppe på øvre dekk og nøt kvelden på vannet sammen. Det var så god stemning på båten, vi koste oss og snakket mye, vi fikk utdelt noen tepper så vi holdt varmen mens vi lyttet til den herlige musikken.

Rebecca (25) fra Eidsvoll fikk fjordcruise med reker for to av sin storebror og svigerinne i bursdagsgave.

– Opplevelsen var kjempebra, selv om vi hadde litt dårlig vær. Det var kjempegod service og mer enn nok mat. Det beste med opplevelsen var utsikten og bare det å kunne nyte denne kvelden med mannen min.

– Alt i alt var det utrolig koselig! Jeg synes det var en skikkelig romantisk tur. Jeg elsket å få dette i gave! Håper jeg får det igjen.

image: Forskerne er enige! Dette er den perfekte julegaven

– Vi er Norway Yacht Charter & båtservice. En familie mer enn et firma, hvor alle samarbeider for å gjennomføre våre daglige cruise og kveldsturer, og hvor vi holder sikkerhet og gjestenes opplevelse som hovedfokus. Dette er en arbeidsplass hvor våre gjester alltid blir møtt med et smil av vårt serviceinnstilte mannskap, forteller skipper, Odd Petter Sæter.

Båten er en flott, eldre seilskute som er fullt restaurert til sin fordums prakt. Skuta legger fra kai på Rådhusplassen og seiler innom flere viktige severdigheter på sin ferd, som museene på Bygdøy, Dyna fyr og Oslos stolthet: Operaen i Bjørvika.

YouWish.no kan man gi bort flere herlige sommerminner på Oslofjorden. Her kan man velge mellom fjordcruise med reker, fjordsightseeing, vintercruise eller et svingende jazzcruise for den musikkglade.

- De beste opplevelsene er de man deler. Det å nyte reker i en gammel seilskute i godt selskap mens man ser fjorden bade i mykt lys sammen med noen man er glad i vil garantere et minne for livet, sier Björn Trolin, daglig leder i YouWish.no.

- Det er noe helt spesielt med norsk sommer. Reker og noe godt i glasset, latter og gode samtaler, båtliv og lange, lyse sommernetter. Det er disse gode stundene man vil huske og se tilbake på med et smil, og det er nettopp det man får oppleve hos Norway Yacht Charter, sier skipper Sæter.

Opplevelser fra Norway Yacht Charter som anbefales:
Kveldscruise, fjordcruise med reker for to, jazzcruise og vintercruise

image: Forskerne er enige! Dette er den perfekte julegaven

Kunnskap rundt vin øker blant nordmenn
Beverage Academy er en profesjonell, norsk vinfagskole som ble startet i 2008. Siden oppstart har skolen blitt en helhetlig fagskole innen drikkevarer med vin, øl, brennevin og kaffe. Beverage Academy ligger på Uranienborg bak det kongelige slottet og er landets eneste offentlig godkjente fagutdanning innen vinfaget hvor studenter kan få lånekassefinansiering og studiepoeng.

image: Forskerne er enige! Dette er den perfekte julegaven

– Formålet med våre kurs er læring, der forelesninger og smakinger har klare læringsmål, forteller Kai Wahl, daglig leder i Beverage Academy.

– Mange får aha-opplevelser om hvorfor en vin smaker som den gjør og lærer da hvilke vinstiler de selv liker. Det blir nok også lettere å gjøre gode valg på polet eller taxfree, fortsetter Wahl.

Beverage Academy får mange gode tilbakemeldinger fra fornøyde deltakere og deres opplevelse i møte med vin og drikkevarer, samt nyttig kunnskap de kan ta med seg videre.

Magnus (33) fra Oslo kjøpte vinsmaking i bursdagsgave til sin far.
– Vi likte opplevelsen godt, foredraget var informativt og vinen var veldig god!

image: Forskerne er enige! Dette er den perfekte julegaven
image: Forskerne er enige! Dette er den perfekte julegaven

Det aller beste med opplevelsen for Magnus var å kunne dele denne felles interessen med sin far, samtidig som de begge lærte noe nytt om hvordan man kan kjenne igjen spesifikke smaker i vin.

– Faren min synes det var veldig hyggelig å få en opplevelse i gave. Det var også hyggelig å kunne gjøre noe sammen. Vi sitter igjen med gode minner i etterkant. Det var en koselig torsdag ettermiddag med god vin og interessant informasjon som vi skal ta med oss videre.

– Dette er en flott gave for å gjøre noe hyggelig med en god venn, kjæreste, søsken eller andre som er glad i vin. Kunnskapen man vil sitte igjen med etter dette kurset vil hjelpe deg neste gang du står på Vinmonopolet og lurer på hvilken vin du skal kjøpe, sier Lars Pettersson, salgssjef, i YouWish.no.

– Dette er treffsikker gave til alle som er glade i smaksopplevelser og flott kultur rundt drikkevarene. Kjenner du en som er glad i vin, så kan du gi dem opplevelsen av å forstå vinens verden bedre, sier Wahl.

Opplevelser fra Beverage Academy som anbefales:
Vinsmaking og vinkurs og smaking

Opplevelsesgavetrenden som brer seg i Norge
Denne nye trenden med opplevelsesgaver har YouWish.no valgt å spesialisere seg på. De tilbyr over 500 opplevelser i Norge.

– Det er gøy å se hvordan den nye gavetrenden markerer seg i Norge. Vi har jo vært her siden 2013 men vi har bare så vidt begynt! sier leder i YouWish.no.

Trolin drar paralleller til reiselivet og mener YouWish.no er litt som en reisebyrå.

- Vi finner de beste arrangørene i Norge og tilbyr deres opplevelser på ett sted slik at våre kunder kan være trygge og spare tid når de handler sine gaver hos oss, fortsetter han.

Over 500 opplevelsesgaver på nett
- Hos oss velger man mellom 500 spesifikke opplevelser eller en valgfri sum. Kjøper enkelt gavekortet på nett, skreddersyr gaven med et eget design, legger til en personlig hilsen og får det levert på 5 minutter. Siden gavemottaker booker opplevelsen selv, trenger man ikke å tenke på noe mer enn å gi bort opplevelsen, sier Trolin.

Viktigste kriteriet for en gave er at den er gitt med omtanke

Trolin er enig med forskerne

Etter 7 år i markedet og over 100.000 kunder ser vi tydelig at det viktigste kriteriet for en gave er at den er gitt med omtanke. Våre kunder bruker mye tid på å gi sine gaver et personlig design med hjelp av vår digitale skreddersy funksjon, legger han til.

image: Forskerne er enige! Dette er den perfekte julegaven

Slik overrasket Karina (29) kjæresten med et eventyr i luften.

– Jeg kunne gjerne tenkt meg å fortsette med å gi flere slike opplevelser i gave, fordi jeg ser gleden det gir! Stian så ut som et lite barn på julaften der han satt, så jeg er mer enn overbevist over at det var en skikkelig «hit» å få en opplevelse som dette! Jeg skulle gjerne vært mottaker av Flysimulator 737 - 800 selv. Så det er tommel opp herfra!

image: Forskerne er enige! Dette er den perfekte julegaven

Slik brukte Malin (38) den nye måten å gi bort julegaver på.
– Skytedate var helt fantastisk! Det var et skikkelig adrenalinkick og man har ikke lyst til at det skal ta slutt. Når jeg tenker på denne dagen kjenner jeg spenning, latter og stolthet. Det var så gøy å skyte det aller første skuddet, og så merke at vi begge ble bedre etterhvert, smiler 38-åringen.

– Det er veldig gøy å gi bort en gave hvor man skaper minner sammen – det er det livet handler om. Ting har vi nok av, men minner får vi aldri nok av, avslutter hun.

Slik gir du bort en opplevelsesgave med omtanke
YouWish.no finner du over 500 opplevelsesgaver i samarbeid med landets beste arrangører. Opplevelser som du kan gi bort i gave til den som har alt. Du kjøper enkelt på nett, skreddersyr gaven med et eget design, legger til en personlig hilsen og får den levert på 5 minutter. Siden gavemottaker booker opplevelsen selv, trenger man ikke å tenke på noe mer enn å gi bort opplevelsen.

image: Forskerne er enige! Dette er den perfekte julegaven

Opplevelser som anbefales:
1. Fjordcruise med reker
2. Skytedate med grovpistol
3. Bobraft
4. Vinsmaking
5. Elvepadling i Akerselva
6. Indoor skydive
7. Natt i Mikrohyttene
8. Kjør Lamborghini
9. Hundekjøring
10. Ølsmaking for to

image: Forskerne er enige! Dette er den perfekte julegaven

Slik overrasket Tone (43) familien med en magisk natt med glamping.
– Det var helt magisk å ligge i sengen og bare nyte utsikten etter hvert som solen gikk ned, og bare det å ligge å høre på veden sprake i peisen satte virkelig stemningen. Frokosten vi våknet opp til var nydelig! Dette er et veldig godt gavetips til den som har alt, forteller Tone.

image: Forskerne er enige! Dette er den perfekte julegaven

Gjør som moren til Lene (18) og Mathias (21) - gi bort en opplevelse som kan lede til en ny hobby!

– Vi fikk SUP-safari for to av mamma i julegave. Vi har alltid vært veldig glad i vannsport og havet så dette var en utrolig bra gave! Jeg og broren min har lenge snakket om å teste Stand Up-padling, men aldri klart å rote oss til det, så det var midt i blinken at mamma tok en for laget og sendte oss avgårde. Jeg tror faktisk vi har funnet en ny favoritt-vannaktivitet! Den ligger i alle fall på en god topp 3 liste.

image: Forskerne er enige! Dette er den perfekte julegaven

Gjør som pappan til Emil (33) - gi bort en opplevelse som vil forsterke familiebåndet.

– Jeg fikk ølsmaking for to av pappa. Dette var en gave jeg ble utrolig glad for! Vi liker begge å teste ut nye typer øl for å finne nye favoritter - det har jo kommet så mange forskjellige merker de siste årene. Det var et veldig bra kurs og jeg sitter igjen med ny kunnskap jeg kan ta med meg neste gang jeg skal handle inn til kos.

image: Forskerne er enige! Dette er den perfekte julegaven

Gjør som barna til Randi (60) - gi bort et verdifullt minne.

- Jeg var så heldig å få et gavekort på ost og vin i kombinasjon fra barna mine. Dette var en veldig hyggelig dag med godt samvær og gode smaker. Jeg sitter igjen med gode minner og ny kunnskap fra dyktige kursledere. Jeg har alltid trodd at opplevelser og å lage minner er mer verdifulle enn materielle eiendeler. Et liv med erfaring i stedet for «ting» er et rikere liv i mine øyne, forteller Randi.

Ett gavekort, flere hundre opplevelser
Det er ikke alltid lett å velge hva man skal gi i gave. Man vil jo gi en gave som faller i smak. Men hva er det egentlig søster liker? Og hva sa pappa han drømte om å oppleve igjen? Det er fort gjort å lande på gamle vaner, år etter år. Enda en julaften og pappa får den samme genseren, bare i en ny farge.

Björn sier han syns det er dumt at gamle gavevaner holder folk tilbake.

- Å skuffe er det siste vi ønsker å gjøre. Vi ser en tydelig trend at nordmenn ønsker å gi bort opplevelser i gave fremfor materielle ting. Men mange går for gamle vaner i frykten for å skuffe selv om klima blir mer og mer viktig i valget av gaver. Med vårt opplevelsesgavekort velger kjøper verdien og gavemottaker velger selv blant flere hundre opplevelser. Perfekt hvis man er usikker på hva som vil falle i smak, sier Trolin.

image: Forskerne er enige! Dette er den perfekte julegaven

Gjør som kjæresten til Ola (27) - overrask med et adrenalinfylt eventyr!

– Det første jeg kan si etter å ha opplevd å få kjøre en heftig supersportsbil er at bilen min hjemme plutselig ble veldig stusselig. Dette var en helt rå opplevelse som jeg absolutt vil oppleve igjen! Det var et adrenalinkick fra en helt annen verden så denne gaven kommer jeg til å leve på lenge.

image: Forskerne er enige! Dette er den perfekte julegaven

Topp 10 supersportsbiler
Kjør supersportsbil, Supersportsbil Speedtest, Kjør Supersportsbil på racerbane, Ferrari vs Lamborghini speedtest, Kjør Ferrari, McLaren Speedtest, Kjør McLaren, AMG GT R Driver experience, McLaren Driver experience, Kjør McLaren på racerbane.

image: Forskerne er enige! Dette er den perfekte julegaven

Populære opplevelser
Ølsmaking for to, Icebar experience for to, Dome glamping, Fangene på Fortet, Indoor Skydive, Spøkelsesvandring for to, Flysimulator 737-800, Massasje, Parfloating, Wallmans Dinnershow, Stand up kveld for to, Sjokoladesmaking, Ost og vin i kombinasjon, Middag for to, Harry Potter Escape, Vinsmaking.

Gaver etter kategori
Helse og Velvære, Eventyr og Action, Mat og Drikke, Kultur og Moro, Motorsport, Overnatting og Weekend, Sport og Fritid, Dyr og Natur,
Barn og Familie.

Gaver etter sted
Hedmark, Hordaland, Akershus, Aust-Agder, Buskerud, Finnmark, Møre og Romsdal, Nord-Trøndelag, Nordland, Oppland, Rogaland, Sogn og Fjordane, Sør-Trøndelag, Telemark, Troms, Vest-Agder, Vestfold, Østfold.

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media