Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

ANNONSØRINNHOLD

«Future 50»: Dette er maten du kommer til å spise i fremtiden

Er du klar for alger og kaktus på middagstallerkenen?

Det forekommer kanskje marginale forskjeller fra tid til annen, men som regel er det de samme matvarene som blir hevet ned i vognen på ukas handletur.

Kjøtt i form av svin, kylling eller storfe, ris eller poteter som tilbehør, og et lite utvalg grønnsaker – gjerne gulrot og brokkoli – for å opprettholde nyttårsforsettet.

De fleste av oss tenker ikke nevneverdig over det fordi vi er vant til at dét er valgene vi står ovenfor i butikken, men visste du at hele 75 prosent av verdens matforsyning kommer fra kun fem dyrearter og tolv typer avlinger – til tross for at det finnes mer enn 20.000 spiselige planter?

«75 prosent av verdens matforsyning kommer fra kun fem dyrearter og tolv typer avlinger.»

Interessant, ja, men også et viktig faktum å bite seg merke i; i lengden er nemlig ensidig kosthold skadelig for både helsen vår og for verden. For oss mennesker blir det vanskeligere å få i seg de nødvendige vitaminene og mineralene, mens planeten lider under de enorme miljøskadene matsystemet forårsaker (som forøvrig er langt mer enn både transport og energi).

Dét vil Knorr gjøre noe med.

image: «Future 50»: Dette er maten du kommer til å spise i fremtiden

Fremtidens matvarer

Det spås at det vil være ti milliarder munner å mette i 2050 – altså vil valgene våre, hva vi putter i handlevognen, bare ha større og større betydning med årene.

I samarbeid med WWF UK og ledende forskere, ernæringsspesialister og landbrukseksperter har Knorr samlet 50 ingredienser som baner vei for et mer bærekraftig matsystem.

Knorrs mål er å gjøre ingrediensene – som har fått navnet «Future Fifty» – tilgjengelig for mennesker verden over gjennom produktene sine: Dét innebærer blant annet alger, bønner, belgfrukter og kaktus. (Ja, du leste riktig! Det finnes spiselige versjoner av den stikkende planten du har i vinduskarmen hjemme.)

«Knorrs mål er å gjøre ingrediensene tilgjengelig for mennesker verden over gjennom produktene sine.»

Se oversikt over alle ingrediensene her.

Matvarene ble håndplukket på bakgrunn av sin minimale belastning på miljøet, samtidig som de er næringsrike. Vinn-vinn!

Les mer om tre av «fremtidens matvarer» under:

Nopal

Nopal er en grønnsak som stammer fra fikenkaktusen, og er en populær ingrediens i det meksikanske kjøkkenet.

Nopaler er fulle av næring og viktige vitaminer, og kan også brukes som fôr til dyr og til å lage biogass – som er en fornybar energikilde.

Men ikke nok med dét: Noen undersøkelser indikerer også at grønnsaken kan lindre fyllesyke, mest sannsynlig på grunn av det høye innholdet av vann og næringsstoffer.

Dessverre er det ikke enkelt å få tak i fersk nopal i Norden. Men finner du den på hermetikk, er den ifølge Knorr super å brukes i for eksempel salater og wraps.

image: «Future 50»: Dette er maten du kommer til å spise i fremtiden

Sesamfrø

Sesamfrø kommer fra planten med samme navn, som produserer små «skjell» som åpner seg når de er modne (det er forøvrig her den engelske fraseringen «open sesame» kommer fra).

Frøene inneholder mye olje og skal være en rik kilde til blant annet magnesium.

De kan spises rå og stekt, eller som tahini – da males frøene til et kremete smør – og kan brukes i både sushi, salat, supper, nudler, bakevarer…

image: «Future 50»: Dette er maten du kommer til å spise i fremtiden

Spinat

Visste du at amerikanere spiste en tredjedel mer spinat i 1930 enn noensinne før? Det hviskes om at økningen skyldtes innflytelse fra «Skipper’n», men helt sikker er man ikke.

Man får nok ikke digre, svulmende muskler utelukkende av å spise spinat, men bladgrønnsaken bør så absolutt stå på menyen likevel: Den er proppfull av vitamin A, C og K, folat (vitamin B9), og inneholder jern.

«Spinat er proppfull av vitamin A, C og K, folat, og inneholder jern.»

Spinat kan tilberedes akkurat som du selv vil. Lek og prøv deg frem!

image: «Future 50»: Dette er maten du kommer til å spise i fremtiden

Her er tre «Future Fifty»-oppskrifter fra Knorr for deg som ble inspirert:

Økologisk italiensk linsesuppe

Tid: 25 minutter
Forberedelser: 10 minutter
Nok til: 4 personer

image: «Future 50»: Dette er maten du kommer til å spise i fremtiden

Slik gjør du:

  1. Kutt gulrot, løk og squash i små kuber.

  2. Varm oljen i en stor kjele og tilsett løk- og gulrotkubene. Stek i 4-5 minutter og putt i hvitløken.

  3. Putt i vannet sammen med den flytende buljongen, de hermetiske tomatene og de tørkede urtene.

  4. La det koke opp og sett på lokk. Småkok i 10-15 minutter mens du rører sporadisk.

  5. Tilsett så squash-kubene, linsene, kålen og svartkålen, og la det koke i 8 minutter til.

  6. Smak til med salt og pepper!

Kylling og byggrynsrisotto

Tid: 60 minutter
Forberedelser: 10 minutter
Nok til: 2 personer

image: «Future 50»: Dette er maten du kommer til å spise i fremtiden

Slik gjør du:

  1. Sett på medium varme og bruk en stor panne. Putt i 50 g. smør og purren, og stek forsiktig uten å gi ingrediensene farge.

  2. Når purren er myk, kan du tilsette byggrynet og hvitvinen. La 3/4 av væsken koke inn.

  3. Tilsett nok av hønsebuljong- og vann-blandingen til å dekke byggrynet. Når dét har kokt inn, kan du tilsette mer. Fortsett slik til hønsebuljong- og vann-blandingen er brukt opp.

  4. Når du har brukt opp det siste av hønsebuljong og vann-blandingen, plasser kyllingen på toppen av byggrynet, salt lett, og legg på et lokk frem til kyllingen er ferdig (10-15 minutter avhengig av størrelsen på kyllingbrystet). Rør halvveis for å sikre at byggrynet ikke blir brent og setter seg fast i pannen.

  5. Fjern kyllingen fra pannen, og rør inn parmesan og det gjenværende smøret. Skru av varmen, legg på lokket igjen, og la risottoen ligge i fem minutter. Skjær opp kyllingen og kutt urtene i mellomtiden.

  6. Smak på risottoen og krydre etter behov. Bland urtene sammen, og posjonér maten på to tallerkner. Legg kyllingen på toppen. Nyt!

Rekepasta med kål

Tid: 20 minutter
Forberedelser: 25 minutter
Nok til: 4 personer

image: «Future 50»: Dette er maten du kommer til å spise i fremtiden

Slik gjør du:

  1. Bruk en stor kjele, sett på høy varme, kok opp vann.

  2. Kok pasta etter instruksjonene på pakken. Sil så av vannet og sett til siden.

  3. Bruk den samme kjelen til å varme opp olivenolje og margarin, tilsett hvitløken og chiliflakene.

  4. Putt i rekene og stek til de begynner å bli brune.

  5. Tilsett oregano, kål og spinat, the oregano,kale and spinach to the pan, og kok til det er mykt.

  6. Putt i pastaen igjen, og tilsett parmesan og sitronjuice.

  7. Smak til med salt og pepper.

  8. Servér mens det er varmt!

Ble du inspirert? Se 47 andre deilige oppskrifter hos Knorr.

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media