Annonsørinnhold

Så enkelt får du økonomisk overblikk:

- Gjeld bør ikke være noe å skamme seg over!

Men mange gjør det likevel. Det gjør det lett å gå i utsettelsesfellen. Heldigvis har Scoopr laget en digital løsning som gjør den vanskelige jobben for deg.

UTSETTELSESPROBLEMER: - Som regel gjør vi ikke noe med økonomiske problemer før vi må, sier Anne Marthe Hansen hos Scoopr.
UTSETTELSESPROBLEMER: - Som regel gjør vi ikke noe med økonomiske problemer før vi må, sier Anne Marthe Hansen hos Scoopr. Vis mer

– Økonomi er noe mange utsetter selv om vi innerst inne vet at vi burde ta grep.

Det sier Anne Marthe Hansen hos Scoopr.

Vi lever i trangere økonomiske tider. Med renteutgifter på himmelflukt og en handlekurv som blir dyrere og dyrere hver gang vi er innom butikken, kan det merkes hos mange at pengene ikke rekker like langt.

– Som regel gjør vi ikke noe før vi må, sier Anne Marthe Hansen.

– Enten du vet du har et problem eller ikke er klar over det: Det kan være både skummelt og tungt å forsøke å skaffe seg et overblikk. Hvis du betaler dyre regninger hver måned, kan det være en bør på skuldrene. Det er ikke uvanlig å føle seg alene. Og da kan det være lett å lukke øynene for situasjonen man sitter i.

EFFEKTIVT OVERBLIKK: Anne Marthe Hansen og Dag Roe i Scoopr har laget en enkel digitaltjeneste som gir deg økonomisk oversikt.
EFFEKTIVT OVERBLIKK: Anne Marthe Hansen og Dag Roe i Scoopr har laget en enkel digitaltjeneste som gir deg økonomisk oversikt. Vis mer

Det er med andre ord ganske lav terskel for å ty til den gode, gamle utsettelsen.

- Ja, det er lett å utsette det som ikke gir en god følelse, sier Anne Marthe Hansen. – Og det er mange som tror det er komplisert å få økonomisk overblikk over usikret gjeld. Økonomi kan vær et tungt tema for mange. Å sette seg ned og forsøke å skape et overblikk kan føles uoverkommelig for mange. Det er lett å forstå at man ønsker å gjøre alt annet enn å ta et lite realitetssjekk. De tror at det ikke er noe de kan påvirke uansett, så hvorfor gjøre noe?

– Men slik er det ikke?

– Nei, det er faktisk veldig enkelt. I Scoopr har vi utviklet en digital tjeneste som gjør det for deg. Du kan logge inn med sikker identifisering i form av BankID. På denne måten hjelper vi deg med å hente informasjon om dine gjeldsopplysninger. Du får da en enkel oversikt over din usikrede gjeld. Du kan også se om du har et sparepotensiale på å refinansiere lånene dine.

VIL HJELPE: - Scoopr sin tjeneste er laget for at kunden skal få bedre vilkår på sine lån. Vi hjelper tusenvis av nordmenn med å få lavere kostnader hvert eneste år, sier daglig leder Dag Roe.
VIL HJELPE: - Scoopr sin tjeneste er laget for at kunden skal få bedre vilkår på sine lån. Vi hjelper tusenvis av nordmenn med å få lavere kostnader hvert eneste år, sier daglig leder Dag Roe. Vis mer

– Hvorfor tror du mange kvier seg for å sjekke?

– For det første fordi de tror det er vanskelig. For det andre kan det være veldig skambelagt. Usikret gjeld er ikke akkurat noe vi står på terrassen og skryter av foran naboen. Hos oss er det ingen som spør hva du har brukt lånene dine til.

Mange sitter med unødvendig dyre smålån

Mye tyder på at bufferen flere nordmenn bygde opp under pandemien er i ferd med å være spist opp. Antallet nordmenn som har dyr forbruksgjeld er økende.

Ferske tall fra Gjeldsregisteret forteller at den samlede usikrede forbruksgjelden i Norge økte med 900 millioner kroner fra juli til august i år.

Totalt har nordmenn hele 155,5 milliarder kroner i usikret forbruksgjeld. Men hva skjuler seg egentlig bak dette svimlende tallet?

– Mange av oss sitter med dyre lån som er usikrede, og årsakene er sammensatte, sier Dag Roe, daglig leder i Scoopr.

LANG ERFARING: Med lang erfaring fra bank og finans er Dag Roe sitt råd: Skaff deg oversikt. Da vet du mer om hva du bør gjøre.
LANG ERFARING: Med lang erfaring fra bank og finans er Dag Roe sitt råd: Skaff deg oversikt. Da vet du mer om hva du bør gjøre. Vis mer

– For mange har det vært noen ganske romslige år, men nå er det plutselig ikke så romslig lenger. Det er typisk at det er i slike situasjoner at vi begynner å lete etter måter å bedre økonomien vår på. Det vi ser, er at mange ikke er klar over at de kanskje har et problem. Som kan løses.

Summen av kredittkortgjeld og forbrukslån kan bli høy. Og tilsvarende dyr. Men hva er egentlig konsekvensen av å … vente litt til med å gjøre noe?

– Vel, du kan tape flere tusen kroner i måneden uten at du vet om det, sier Dag Roe.

RASK SJEKK: Det tar ikke lang tid å danne seg et overblikk ved hjelp av Scooprs digitale tjeneste.
RASK SJEKK: Det tar ikke lang tid å danne seg et overblikk ved hjelp av Scooprs digitale tjeneste. Vis mer

Her skyter Anne Marthe Hansen kjapt inn:

Med refinansiering er det rett og slett sånn at jo tidligere du gjør det, dess mer penger kan du spare. Uansett om du føler du har et problem eller ikke, kan det være veldig smart å sjekke.

– Men refinansiering, hva innebærer egentlig det?

– Refinansiering går ut på å samle gjeld til ett lån med lavere rente. Det kan for eksempel være at du har et eller flere kredittkort, i tillegg til et eller flere forbrukslån. Disse har ofte høy og forskjellig rente. Ved å refinansiere disse lånene samler du dem til ett nytt lån, men med lavere rente.

Refinansiering kan gi mer økonomisk pusterom i hverdagen

Dag Roe og Anne Marthe Hansen hos Scoopr sier at det kan være flere grunner til at en refinansiering er smart for privatøkonomien.

– I tider som disse, der matvareprisene har steget med 14 prosent på ett år, kan det være fint å ha litt mer penger tilgjengelig hver måned, sier Dag Roe.

DYRTID: - I tider som disse, med matpriser som har steget med 14 prosent på ett år, kan det være fint å ha litt mer penger tilgjengelig hver måned, sier Dag Roe.
DYRTID: - I tider som disse, med matpriser som har steget med 14 prosent på ett år, kan det være fint å ha litt mer penger tilgjengelig hver måned, sier Dag Roe. Vis mer

– Ved å strekke løpetiden på lånet, går det an å skape litt mer luft i hverdagen, samtidig som lånet ikke vokser. Det kan gi litt økonomisk pusterom.

Få datakraft til å gjøre jobben for deg

Med sin digitale tjeneste har Scoopr gjort det enkelt å få oversikten mange kanskje mangler.

– Alt du trenger å gjøre er å identifisere deg med BankID. På denne måten innhenter vi informasjon om din gjeldsoversikt, slik at vi best mulig kan hjelpe akkurat deg. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende, sier Dag Roe.

Neste trinn er at du får et estimat på hvor mye du kan spare på å refinansiere denne gjelden. Scoopr samarbeider med 15 banker.

– Banken som kan tilby lavest rente, vinner. At bankene konkurrerer betyr at vi kan skaffe lavere rente enn hvis du som privatkunde gikk til en gjennomsnittlig bank. Våre erfarne folk rådgir hver eneste av kundene våre, slik at de ender med å velge det beste tilbudet.

Et stort steg i riktig retning: Få overblikket!

Ålreit. Pust med magen. Du trenger ikke utvikle en mastergrad i økonomisk styring over natten. Du trenger ikke ringe banken og finne ut hva slags rente du har på det ene lånet, og hva slags rente du har på forbrukslånet.

- Det er det som er fint med Scoopr sin løsning: Den er veldig enkel, du finner alt på ett sted, sier Anne Marthe Hansen.

OVERSIKT: - Første skritt mot å endre situasjonen til det bedre: Bli klar over hva slags situasjon du faktisk står i. Hva er ståa? sier Anne Marthe Hansen hos Scoopr.
OVERSIKT: - Første skritt mot å endre situasjonen til det bedre: Bli klar over hva slags situasjon du faktisk står i. Hva er ståa? sier Anne Marthe Hansen hos Scoopr. Vis mer

- Og husk én ting, sier Dag Roe. – Vi er veldig opptatt av at dette skal være en tjeneste som er lønnsom for kunden.

Om du først har logget inn på Scoopr, har du faktisk allerede tatt det første, viktige skrittet i riktig retning.

- Det er helt riktig, sier Anne Marthe Hansen og smiler. – Hele prosessen vår er laget for at det skal være så enkelt som mulig å komme i gang. Vi har fjernet mange bekymringer, så du får overblikk raskt. Med Scoopr kan du få oversikten du trenger. I dag, ikke i morgen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer