Annonsørinnhold

Gjenstand vs. opplevelser – dette sier forskerne om årets julegave

Gjenstand vs. opplevelser – dette sier forskerne om årets julegave
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Gjenstand vs. opplevelser – dette sier forskerne om årets julegave

Riktignok har gjenstand eller ting en tendens til å ha lengre varighet enn en opplevelse. Mens en sofa kan brukes i flere tiår, varer en tur til Lofoten (som kan koste det samme) bare i noen dager. Med denne logikken i tankene, ville det ikke være fornuftig å kjøpe sofaen? Ikke i det hele tatt!

I løpet av det siste tiåret har en overflod av forskning vist at erfaringer gir mennesker mer lykke enn eiendeler. Cornell University psykologiprofessor Dr. Thomas Gilovich gjennomførte en 20-årig studie som analyserte hvordan produktkjøp kontra opplevelseskjøp får oss til å føle oss. Forskningen viste at å kjøpe turer eller andre opplevelser gir større glede enn å kjøpe materielle ting, samt at følelsen av lykke knyttet til eventyr varer lenger.

– En opplevelse bidrar til å forme hvem du er, din identitetsfølelse, sier professor Gilovich. – Du kan elske dine materielle ting, men uansett hvor mye du elsker dem og identifiserer deg med dem, forblir de likevel atskilt fra deg. Erfaringer blir en del av deg; vi er summen av opplevelsene våre.

Flere foretrekker å bruke mer penger på opplevelser enn på ting

Harris Group fant nylig ut at 72 prosent av millenniums-generasjonen foretrekker å bruke mer penger på opplevelser enn på materielle ting. Nyhetsstrømmen på sosiale medier er uten tvil fylt med folks bilder av konserter, adrenalinfylte opplevelser, getaways og matopplevelser. Mer enn før plasserer mennesker verdi i meningsfulle opplevelser.

Gjenstand vs. opplevelser – dette sier forskerne om årets julegave

Hundekjøring med glade og fornøyde huskyer byr på et sjeldent eventyr

Kun 2 timers kjøretur fra Oslo og 30 minutter fra Lillehammer, finner du den sjarmerende kennelen, Sjusjøen Husky Tours som er drevet av Leif Tore Lie og Ida Nilseng. På kennelen har de i dag 104 Alaska-huskyer som er ivrige etter å dra på eventyr. Her kan både voksne og ungdom fra 13 år styre sitt eget hundespann. Barn, funksjonshemmede og eldre kan være med og sitte på, noe som gjør hundekjøring til en perfekt aktivitet å gjøre i sammen.

Gjenstand vs. opplevelser – dette sier forskerne om årets julegave

Raymond Skjønhaug (47) fikk en uforglemmelig opplevelse rundt snødekte hav og firbente venner.

– Hundekjøring-opplevelsen var uforglemmelig! Fantastisk natur og dyktig guide. Det var mye mer fart på hundene enn vi hadde trodd, og det var artig å oppleve gleden hundene hadde av å løpe.

– Jeg skal ha med meg barn, svigerbarn og barnebarn på dette ved neste jubileum! Dette er en flott opplevelse for alle aldrer.

Gjenstand vs. opplevelser – dette sier forskerne om årets julegave

– Gjester er veldig fornøyde hele tida, som er en utrolig takknemlig situasjon å være i. Det som gjør aller størst inntrykk på gjestene våre er hundenes iver etter å trekke dem i sleden, hvor store krefter de har, og hvor glade og fornøyde de ser ut, forteller Nilseng.

– Mange blir også veldig overrasket over at hundene er veldig sosiale og kosete. De vil nesten ikke reise uten å ta med seg en av dem hjem, ler Nilseng.

På Hundekjøring på Sjusjøen får man møte glade og topptrente Alaska Huskier som både ivrer etter å ta deg med på tur og gjerne vil bli kost med. Etter instruksjon kjører to personer sitt eget spann med 6–8 hunder og bytter posisjon halvveis så begge får styre. Det er også mulig å være passasjer hele turen. To guider er med, både foran i lederspann og bakerst.

Gjenstand vs. opplevelser – dette sier forskerne om årets julegave

Gi bort et herlig eventyr i julegave

På YouWish.no kan man gi bort et herlig vinter- eller sommereventyr med menneskets beste venn. Her kan man velge mellom hundekjøring eller hundekjøring deluxe.

– Hundekjøring utelukker heller ingen, her trenger man ingen forkunnskaper eller krav til fysisk form, så dette er virkelig en opplevelse for alle: små barn, funksjonshemmede, eldre – man kan alltids være passasjer med et familiemedlem hvis man ikke kan, eller vil, kjøre selv. Ellers er det jo en opplevelse med natur og dyr sammen som gjør det så fint, avslutter Nilseng.

Hastigheter på 100 km/t, adrenalinkicket som huskes

Olympiaparken består av totalt fem OL-anlegg, hvor de alle ble bygget til de Olympiske vinterlekene i 1994. Parkene inkluderer Håkons Hall, Lysgårdsbakkene Hoppanlegg, Kanthaugen alpin- & freestyleanlegg, Birkebeineren skistadion og sist men ikke minst, Lillehammer Olympiske bob- og akebane. Den olympiske bobbane er det perfekte stedet for den som ønsker en annerledes opplevelse i tillegg til fart og spenning.

Gjenstand vs. opplevelser – dette sier forskerne om årets julegave

Bobraft er en morsom gummibob man kjører med på en isbane. Raften kan komme opp i en hastighet på rundt 100 km/t, så her får man virkelig kjent på adrenalinkicket! Bobraften har plass til 5–6 personer og er en flott aktivitet for både familier og venner.

Gjenstand vs. opplevelser – dette sier forskerne om årets julegave

– «WOW!» er som regel det første vi hører når vi passerer mållinja. Når adrenalinet har sunket og man får roa seg litt går praten om trykket og hvordan i all verden man styrer en Bob i denne farten, forteller bobpilot, Stian Sønsteli fra Olympiaparken.

– De fleste tilbakemeldingene vi får er at dette var rått, og gjestene våre er glad for at de kjørte, tross nerver før start, sier Sønsteli.

På YouWish.no finner du flere hundre opplevelser så du kan gi bort et fantastisk adrenalinkick i gave til en som er glad i fart og spenning. Det går lynraskt ned den olympiske banen og gir et skikkelig sug i magen! Et gavekort på de forskjellige opplevelsene hos Lillehammer Olympiapark vil være supert å gi til gode venner eller familie. Velg mellom bobraft, taxibob, hjulbob eller kjelkeaking og lag gode minner sammen!

Gjenstand vs. opplevelser – dette sier forskerne om årets julegave

“– Taxibob er høydepunktet for de tøffeste. Her får man være med i en ekte konkurransebob som kan gå i en fart på opptil 120 km/t. Du vil garantert kjenne på adrenalinet etter denne turen og da spesielt i svingene. Denne boben tar 3 passasjerer og er en kul vennegave. Bobraften er et morsomt alternativ til en ekte bob, om man heller vil ha en litt roligere tur ned banen, fortsetter Sønsteli.

Gjenstand vs. opplevelser – dette sier forskerne om årets julegave

– Profesjonalitet og sikkerhet går først hos oss. Vi ønsker å gi en opplevelse av en ekstremsport, utført på en trygg måte, i kontrollerte omgivelser. Alle piloter er godt erfarne piloter. Denne Opplevelsen gir et adrenalinkick, og man får muligheten til å prøve noe man ikke før prøvd noe annet sted i Skandinavia. Vil man gi noe unikt er dette en perfekt gave, avslutter Sønsteli.

Opplevelsesgavetrenden brer ut seg i Norge

Opplevelsesgavetrenden som brer seg ut i Norge har YouWish.no valg å spesialisere seg på.

– Det er gøy å se hvordan den nye gavetrenden markerer seg i Norge. Vi har jo vært her siden 2013 men vi har bare så vidt begynt, sier Björn Trolin, daglig leder i YouWish.no. På YouWish.no finner man de beste arrangørene og deres opplevelser i Norge, samlet på ett sted. På nettsida velger man mellom spesifikke opplevelser eller en valgfri sum. Man kjøper gavekortet på nett og får det levert på 5 minutter. Enkelt som det!

– Slik kan våre kunder være trygge og spare tid når de handler sine gaver hos oss. Siden gavemottaker booker opplevelsen selv, trenger man ikke å tenke på noe mer enn å gi bort selve opplevelsen, forklarer Trolin. Etter 7 år i markedet og over 100.000 kunder ser Trolin tydelig at det viktigste kriteriet for en gave er at den er gitt med omtanke.

– Våre kunder bruker mye tid på å skreddersy sine gaver for å gi de et personlig preg, avslutter han.

Velg blant 500 opplevelsesgaver hos YouWish.no

Årets beste opplevelsesgaver

Topp 10 til han 2019

Gjenstand vs. opplevelser – dette sier forskerne om årets julegave

Ølsmaking for to, fra kr 600,- Indoor Skydive, fra kr 600,- Kjør Supersportsbil på bane, kr 3490,- Skytepakken for to, kr 890,- RIB safari, fra kr 550,- Flysimulator 737 – 800, fra kr 1090,- Bobraft, kr 520,- Whiskysmaking for to, kr 1250,- Isbre eventyr fra kajakk 2690,- Mordmysteriet på Akershus festning 295,-

Finn utvalgte julegaver til han på YouWish.no

Gjenstand vs. opplevelser – dette sier forskerne om årets julegave

Samboeren til Leif (48) fant på noe lurt i fjor … Hun ga bort en helt surrealistisk opplevelse og innfridde en guttedrøm.

– Jeg fikk opplevelsen, Kjør supersportsbil i gave av min samboer. Det må regnes som et ekstremt adrenalinkick. Utrolig morsomt! Det beste var kombinasjonen av akselerasjon, fart og lyd i en drømmebil!

Finn over 28 kjøreopplevelser på YouWish.no. Pris fra 995 kr.

Topp 10 til henne 2019

Gjenstand vs. opplevelser – dette sier forskerne om årets julegave

Wallmans Dinnershow, kr 1095,- Spapakke klassisk, fra kr 790,- Eksklusiv Vinsmaking, kr 890,- Hundekjøring, fra kr 650,- Sjokoladesmaking, kr 390,- Panorama Lodge, 6000,- Privat urban sauna, 840,- Ost og vin i kombinasjon, 490,- Romantikk på Sparesort, fra kr 2590,- Norsk vingårdsopplevelse, kr 3500,-

Finn utvalgte julegaver til henne på YouWish.no

EKTEMANNEN IMPONERTE MED EN OVERNATTING PÅ EN NORSK VINGÅRD

Randi Ramberg (53) fra Askøy fikk en overnatting som gave fra ektemannen sin i fjor. Hun roser han for å velge noe utenom det vanlige.

Gjenstand vs. opplevelser – dette sier forskerne om årets julegave

– Det var en gave fra mannen min som ellers foretar panikkjøp hos gullsmeden, så dette var riktig kreativt og vågalt, til ham å være, forteller Randi.

– Opplevelsen passer spesielt godt til voksne, gjerne par som vil gjøre noe hyggelig sammen. Opplevelsen var ganske romantisk, fredelig og jordnær. Den kan anbefales til folk som er interessert i vin, men passer like bra til dem som ikke har så mye erfaring, forteller hun.

Finn over 90 overnattinger på YouWish.no

Dårlig tid eller ute i siste liten?

Digitale e-gavekort hjelper travle folk. Med YouWish.no sine digitale e-gavekort kan man unngå stress, nyte førjulstida og ta det med ro i sofakroken. Velg blant 500 opplevelsesgaver hos YouWish.no

Opplevelsesgavekort – Bestselger

Med opplevelsesgavekortet kan mottakeren av gaven selv velge opplevelsen. Du bestemmer beløpet og gir bort en gave der gavemottaker har valget mellom over 500 kvalitetsopplevelser i mange ulike kategorier. Genial gave på 5 minutter!

Kjøp opplevelsesgavekortet her

Topp 10 Eventyr & Action 2019

Gjenstand vs. opplevelser – dette sier forskerne om årets julegave

Skytedate grovpistol, kr 1500,- Københavncruise for to, 798,- Escape Room, kr fra 350,- Fly luftballong, kr 2500,- Flyboard, fra kr 950,- Prøvefly et helikopter, fra kr 3190,- Kjøre Formel 1 deluxe 23220,- Glacier hike på blåis, 890,- Elvepadling i Akerselva 690,- Dome glamping for familien, 1390,-

Finn over 150 actionfylte opplevelser på YouWish.no

FANTASTISK Å OPPLEVE NOE SÅNT SAMMEN

Gjenstand vs. opplevelser – dette sier forskerne om årets julegave

Julia (31) ville overraske kjæresten Phillip (34) med noe helt spesielt, og hun fant akkurat det hun var på jakt etter. En RIB-safari hadde alt det hun ønsket: fart, vakker utsikt og en mulighet til å bli bedre kjent med Oslo.

– Det var et fantastisk eventyr! En perfekt blanding av sightseeing og fartsfylte drag med adrenalinkick. Mannen som kjørte oss var veldig imøtekommende, utsikten var helt unik og været var attpåtil helt fantastisk, smiler Phillip.

Paret er enige om at opplevelsesgaver er veldig fine kjærestegaver, spesielt når man ikke ser hverandre så ofte eller vil utnytte tiden sammen til det fulle.

– Opplevelsesgaver er etter min mening den beste gaven du kan kjøpe i 2019. Du gir bort noe som du alltid vil ha med deg i hjertet – som gode minner. Det er fantastisk at man kan oppleve noe sammen og dele følelser med hverandre, avslutter Julia.

Finn over 150 actionfylte opplevelser på YouWish.no

Topp 10 Motorsport 2019

Gjenstand vs. opplevelser – dette sier forskerne om årets julegave

Kjør supersportsbil, kr 995,- Kjør Ferrari, fra kr 995,- Kjør Lamborghini, kr 1295,- Kjør GT86 på bane, kr 1999,- Top Gear Driving Experience, kr 5995,- Kjør en Formel 1-bil, kr 16850,- Racingtur på bane, kr 990,- Kjør McLaren på racerbane, 3990,- AMG GT R speedtest, 2195,- Lamborghini Driver Experience, 3495,-

Finn over 28 kjøreopplevelser på YouWish.no. Pris fra 995 kr.

OPPFYLTE EN GUTTEDRØM

Gjenstand vs. opplevelser – dette sier forskerne om årets julegave

Espen Flisbakk (51) fra Fredrikstad fikk en drømmedag på racerbanen av samboeren da han fylte 50 år i fjor. Turen ble gjennomført denne våren, og jubilanten var full av begeistring da han beskrev dagen.

– Det å få kjøre Lamborghini i knall sol og få lov til å bruke bilen nesten til det fulle … Ja, det var en guttedrøm som endelig gikk i oppfyllelse, smiler 51-åringen.

Espens opplevelse har gitt mersmak.

– Å få en opplevelsesgave er helt supert! Bare det å finne på en slik gave er spennende. Det finnes mange andre opplevelser som også kan benyttes, men jeg valgte altså å bruke min gave til å kjøre styggfort med bil på bane, gliser Espen.

Finn over 28 kjøreopplevelser på YouWish.no Pris fra 995 kr.

Topp 10 Mat & Drikke 2019

Gjenstand vs. opplevelser – dette sier forskerne om årets julegave

Middag for to, fra kr 690,- Lørdagslunsj, 395,- Fjordcruise med rekebuffé, kr 485,- Wallmans Dinnershow, kr 1095,- Vinsmaking, fra kr 460,- Matlagingskurs, kr 1390,- Hjuldamper med middag, kr 775,- Ost og vin i kombinasjon, kr 490,- Treretters middag, 695,- Kulinarisk matvandring, kr 850,-

Finn over 35 mat og drikkekurs på YouWish.no

MORSOM OG SMAKSRIK KVELD MED VENNINNE

Gjenstand vs. opplevelser – dette sier forskerne om årets julegave

Sissel Nour (50) fra Askim ble overrasket med en Sjokoladesmaking i gave fra søsteren sin i fjor. Hun gledet seg veldig i forkant, men var usikker på hva hun kunne forvente.

– Jeg gledet meg vilt selv om jeg ikke hadde den minste snøring om hva dette gikk ut på. Så jeg dro dit med åpent sinn og sommerfugler i magen, forteller Sissel.

Sissel og venninnen hadde en flott opplevelse sammen og lærte masse nytt.

– Det ble en kjempeflott og morsom kveld med en super engasjert dame som viste bilder og hadde god kunnskap som hun delte med oss. Jeg lærte mye nytt om sjokolade og fikk smake på spennende varianter. Det var morsomt, forteller hun.

Finn over 35 mat og drikkekurs på YouWish.no

Topp 10 Kultur & Moro 2019

Gjenstand vs. opplevelser – dette sier forskerne om årets julegave

Icebar experience for to, 450,- Fangene På Fortet, kr 250,- Spøkelsesvandring for to, 300,- Luksuscruise for to, kr 2098,- Harry Potter Escape, kr 415,- Kampen om tungtvannet, kr 480,- Alpakkavandring for to, 695,- Svevetelt med friluftspakke, 990,- Salsakveld for to, 300,- Stand Up-kveld for to, fra kr 300,-

Finn over 63 aktiviteter og moro på YouWish.no

DET FOREGÅR MYE RART I OSLO SOM IKKE ALLE HAR INNBLIKK I Audun Pettersen (47) fra Oslo og kona var med på Spøkelsesvandring for to denne høsten. Denne opplevelsen foregår i den eldste delen av Oslo, rundt Akershus festning.

Gjenstand vs. opplevelser – dette sier forskerne om årets julegave

– Vi gledet oss og håpet det skulle bli en spennende tur, og at vi skulle få lære mer om Oslo samtidig, forteller Audun.

Vandringen byr både på gamle skrøner og spøkelseshistorier, men det meste er sanne fortellinger om Oslos eldre, blodige historie.

– Det var en veldig bra opplevelse. Vandringen ble ledet av en kjempeflink formidler. Og det jeg sitter igjen med i etterkant er at det foregår mye rart i Oslo, som ikke alle har innblikk i, sier Audun.

Finn over 63 aktiviteter og moro på YouWish.no

Topp 10 Spaopplevelser 2019

Gjenstand vs. opplevelser – dette sier forskerne om årets julegave

Massasje, fra kr 490,- Floating, kr 590,- Romantikk på sparesort, kr 2590,- Spaweekend for to, 2490,- Spapakke klassisk, kr 790,- Behandling for han, kr 790,- Spadag med lunsj, kr 550,- Spa og velværedag deluxe, kr 3500,- Parfloating, 850,- Behandling for gravide, 1200,-

Finn over 20 spaopplevelser på YouWish.no

KVALITETSTID PÅ SPAHOTELL

Gjenstand vs. opplevelser – dette sier forskerne om årets julegave

Kristine overrasket venninnen med en spaweekend for to tidligere i år.

– Vi dro på en deilig spaovernatting i Smögen. Det var en veldig avslappende og koselig tur, forteller Kristine til YouWish.no.

Venninnene fikk en veldig koselig helg, fylt med latter, kvalitetstid og nye minner.

– Jeg hadde egentlig ingen spesielle forventninger. Jeg håpet på en avslappende og koselig helg, og det ble det. Det beste med opplevelsen var spa og maten, smiler hun.

Vil du anbefale opplevelsen videre til andre?

– Jeg føler at denne opplevelsen passer til både venninner og kjærestepar, men på grunn av atmosfæren vil jeg nok si at den passer aller best for par.

Finn over 20 spaopplevelser på YouWish.no

Topp 10 Weekend & Overnatting 2019

Gjenstand vs. opplevelser – dette sier forskerne om årets julegave

Svevetelt med friluftspakke, 990,- Dome Glamping, 1390,- Luksuriøs tretopphytte, 4500,- Natt i Mikrohyttene, kr 2290,- Dome glamping, 1390,- Norsk vingårdsopplevelse, 3500,- Luksuscruise for to, 2098,- Tretopp Dome, 3960,- Birdbox, 1990,- Overnatting i Igloohut, 1950,-

Finn over 90 overnattinger på YouWish.no

VI SITTER IGJEN MED MANGE GODE MINNER

Elisabeth Løvoll (41) overrasket mannen sin med en romantisk gave utenom det vanlige da han fylte 50 år tidligere i år. Hun ville ta med han på en opplevelse som ville gi dem gode minner sammen og valget falt på en Romantisk Weekend.

Gjenstand vs. opplevelser – dette sier forskerne om årets julegave

– Vi var spente og gledet oss veldig. Vi håpet å få en fin miniferie med en god middag og god vin i en romantisk atmosfære, forteller Elisabeth.

Inkludert i opplevelsen er en nydelig treretters middag basert på lokale råvarer, og frokost med nystekt brød og ferskpresset kaffe. En musserende vin, et fat med lekkert anrettet frukt, sjokolade og myke badekåper som står klart på rommet ved ankomst. Sen utsjekk hvis ønskelig.

– Vi hadde en fantastisk opplevelse. Det var god service, hyggelige folk og god mat. Vi sitter igjen med mange gode minner. Det var spesielt stas å få musserende, småkaker og frukt på rommet, sier Elisabeth.

Finn over 90 overnattinger på YouWish.no

Populære opplevelser

Ølsmaking for to, Icebar experience for to, Dome glamping, Fangene på Fortet, Indoor Skydive, Spøkelsesvandring for to, Flysimulator 737-800, Massasje, Parfloating, Wallmans Dinnershow, Stand up kveld for to, Sjokoladesmaking, Ost og vin i kombinasjon, Middag for to, Harry Potter Escape, Vinsmaking.

Gaver etter kategori

Helse og Velvære, Eventyr og Action, Mat og Drikke, Kultur og Moro, Motorsport, Overnatting og Weekend, Sport og Fritid, Dyr og Natur, Barn og Familie.

Gaver etter sted

Hedmark, Hordaland, Akershus, Aust-Agder, Buskerud, Finnmark, Møre og Romsdal, Nord-Trøndelag, Nordland, Oppland, Rogaland, Sogn og Fjordane, Sør-Trøndelag, Telemark, Troms, Vest-Agder, Vestfold, Østfold.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer