Annonsørinnhold

Gjør du denne vanlige tannpleietabben?

— Som å dusje uten såpe

Gjør du denne vanlige tannpleietabben?

Vi har alle vært der, på vei ut av tannlegekontoret med en heller bitter ettersmak. Mulig det skyldes prosedyren, mer mulig skyldes det imidlertid regningen, det skrekkelige beløpet du fikk med til hjemveien.

For tannlegebesøket kan bli dyrt, kjempedyrt, men visste du at det for mange av oss kunne vært unngått? Det høres kanskje banalt ut, men tilfellet er jo ofte—vi pusser tenner som da vi var fem, halvsover oss gjennom prosedyren, uten tanke om at disse små minuttene faktisk kan ha store konsekvenser både for smilet og for lommeboken.

—Det er viktig å huske på at det både er enklere, bedre og rimeligere å forebygge tannsykdom enn å behandle den, sier Mariann Sørensen. Hun er tannlege ved Odontia Tannlegene Sandvika og gir oss ett hovedbudskap.

Fluorekspert: Mariann Sørensen er tannlege ved Odontia Tannlegene Sandvika.
Fluorekspert: Mariann Sørensen er tannlege ved Odontia Tannlegene Sandvika. Vis mer

Sjekk at fluorskyllen har riktig mengde med fluor!

For ja, styrken har nemlig alt å si for om fluorskyllen forebygger hull i tennene eller ei.

— Det er viktig at skyllemiddelet inneholder nok fluor om man først skal bruke tid på å skylle. Hvis ikke blir det som å dusje uten å bruke såpe. Sjekk at fluorskyllen inneholder minst 0,2% natriumfluorid – og ikke bare gir en frisk smak i munnen, råder hun.

Er du blant de som frykter dental fluorose, (du vet disse brunsjatterte og hvitlige flekkene på tennene, grunnet et høyt inntak av fluor ved tanndannelse), kan tannlegen berolige deg,

—For voksne er det ingen fare for utvikling av dental fluorose, og de kan derfor ikke få «for mye» fluor. I hvert fall ikke om de bruker fluortannkrem og fluorskyll to ganger per dag.

Fra 7 år og oppover: Helsedirektoratet anbefaler munnskyll med 0,2% fluor. Rådet gjelder fra man er sju år og oppover. Flux fluorskyll følger Helsedirektoratets retningslinjer og inneholder alltid 0,2% NaF.
Fra 7 år og oppover: Helsedirektoratet anbefaler munnskyll med 0,2% fluor. Rådet gjelder fra man er sju år og oppover. Flux fluorskyll følger Helsedirektoratets retningslinjer og inneholder alltid 0,2% NaF. Vis mer

Det beste du kan gjøre

Tvert imot påpeker hun at det finnes mange gode grunner til å bruke fluor.

—Det å pusse tennene med fluortannkrem og skylle med fluor en til to ganger om dagen er det beste vi kan gjøre for å unngå karies, også kjent som hull i tennene, sier hun og legger til at dette spesielt gjelder om du har påvist begynnende hull i emaljen eller har fyllinger eller kroner fra før.

Fluor hemmer nemlig utvikling av karies, fremmer reparasjonen av påbegynt karies og til en viss grad utvikling av syreskader.

— Dessuten forhindrer fluor ising i tenner! Legger hun til og utdyper med at det skapes en slags forseglende barriere inn mot tannens nervekanal.

Hun forteller videre at tenner som har blottlagte tannhalser eller manglende emalje grunnet syreskader også er mer utsatt for karies og derfor har spesielt god nytte av fluor.

Psst! Syreskader på tennene dannes av syre fra sur mat, fruktsafter, brus eller magesyre.

Slik forebygger du karies

Reduser sukkerinntaket: Det åpenbare tipset, men karies trenger sukker! Bakteriene i munnen omsetter nemlig sukker til syre som igjen svekker tannemaljen og lager hull. Begrens derfor mengde og hyppighet for mindre syrebelastning.

—Litt flåsete sagt, men det er bedre å drikke hele colaflasken på en gang enn å smånippe til den samme mengden gjennom hele dagen, sier Sørensen.

I apotek: På apotekene kan du boltre deg i Flux-produkter og smaker, for eksempel favorittene Original Coolmint og Aloe Vera.
I apotek: På apotekene kan du boltre deg i Flux-produkter og smaker, for eksempel favorittene Original Coolmint og Aloe Vera. Vis mer

Fjern plakk: Nei, det blir ikke hull i en tann som er ren. Uten bakteriebelegg, eller plakk, kan ikke sukker omsettes til syre. Plakk fjernes best ved å pusse tennene morgen og kveld, helst med en supersoft tannbørste. Og du, husk å rengjøre alle tannoverflater!

—Tenk deg en gaffel som er vasket på overflaten, men ikke mellom gaffelspissene. Slik er det når vi pusser tennene, men ikke gjør rent mellom tennene med tanntråd, tannstikkere eller mellomromsbørster. Små, begynnende hull mellom tennene kan stanses ved bruk av tanntråd med litt fluorpasta, tipser Sørensen.

Tilfør fluor: Fluor reduserer den kritiske pH-verdien for der emaljen starter å gå i oppløsning. Faktisk tåler emaljen ti ganger mer syre når det er fluor på tannoverflaten. Men dersom det er mye plakk på tannen blir pH-verdien så lav at fluoren ikke virker. God munnhygiene er derfor viktig for at fluoren skal fungere.

—Tannkrem har den store fordelen at den inneholder slipemiddel som ved børsting fjerner plakk slik at fluoren kan virke direkte på emaljen. Depoet av fluor på tannemaljen minsker gradvis, og må fornyes regelmessig med fluortannkrem og fluorskyll 0,2%, fluortyggegummi eller fluortabletter, forteller tannlegen.

Pssst! Visste du at: Flux Soft Mint er lett tilgjengelig i dagligvaren? Flux Soft Mint finner du hos Coop Extra, Coop Mega, Obs, Kiwi, Meny og Rema 1000.

Sterke tenner: Fluor gir sterke tenner. Faktisk tåler tennene ti ganger mer syre med et belegg av fluor.
Sterke tenner: Fluor gir sterke tenner. Faktisk tåler tennene ti ganger mer syre med et belegg av fluor. Vis mer

Bredt utvalg: Flux har et bredt utvalg av fluorskyll, også noen som gjør det lille ekstra! Fresh Mint er for god ånde, Dry Mouth hjelper deg som stadig er tørr i munnen mens Strawberry Junior har smak som er tilpasset de mellom 7 og 12 år.
Bredt utvalg: Flux har et bredt utvalg av fluorskyll, også noen som gjør det lille ekstra! Fresh Mint er for god ånde, Dry Mouth hjelper deg som stadig er tørr i munnen mens Strawberry Junior har smak som er tilpasset de mellom 7 og 12 år. Vis mer

Her får du Flux sine fluorskyll

Flux fluorskyll er tilgjengelig i alle apotek og i en rekke dagligvarekjeder. Siden Flux også er tilgjengelig på nett kan du handle din favoritt Flux fluorskyll når og hvor du vil. Her kjøper du Flux på nett:

Lett tilgjengelig: Flux Fluorskyll er lett tilgjengelig i både dagligvare, apotek og deres nettbutikker.
Lett tilgjengelig: Flux Fluorskyll er lett tilgjengelig i både dagligvare, apotek og deres nettbutikker. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer