ANNONSØRINNHOLD

Har du pollenallergi – eller er du bare forkjøla? Ta testen!

Plagene kan være til forveksling like.

Snøen har omsider smeltet i store deler av landet, og det er vår i lufta. Etterlengtet for de fleste, men for mange betyr det også at en ny sesong med kløende øyne og nese er på vei.

Pollenallergi, også kjent som høysnue på folkemunne, er en overreaksjon fra kroppens immunforsvar på stoffer som egentlig er helt ufarlige (blomsterstøv fra visse planter og trær), og nærmere 1 million nordmenn er rammet.

Symptomene kan være nysing, at man føler seg ekstra sliten, tett og rennende nese – men det samme gjelder en vanlig forkjølelse.

Dersom du har fått påvist «synderen» tidligere, har du en anelse om hva som venter når været blir varmere og gresset grønnere, men det er ikke alltid like lett å skille mellom plagene som skyldes pollenallergi og de som skyldes en forkjølelse.

Likevel er det noen viktige forskjeller du bør være oppmerksom på.

Test deg

Ta testen under for å få en indikasjon på om du er pollenallergiker eller forkjøla:

– Mens en forkjølelse som regel er over på noen uker, kan pollenallergi være mer langvarig. I tillegg vil pollenallergikere ha plager til gitte tider på året, sier Anne Margrethe Aldin Thune, farmasøyt og kommunikasjonssjef for Boots Apotek.

– Ellers er kløe i nese og øyne, og ofte røde øyne, typisk for pollenallergi, fortsetter Thune.

Hun forteller også at snørret ved pollenallergi gjerne er blankt og tyntflytende, mens det ved forkjølelse kan bli seigere, og få en gul eller grønnlig farge.

Slik begrenser du ubehaget

Det beste man kan gjøre ved pollenallergi er naturligvis å holde seg borte fra pollen man reagerer på, men det er ikke alltid like lett.

– For eksempel spres gresspollen bare noen hundre meter, mens bjørkepollen kan spres over lange distanser. Da trenger man ikke engang å være i nærheten av et bjørketre for å være plaget, sier Thune.

EKSPERTEN: Anne Margrethe Aldin Thune er farmasøyt og kommunikasjonssjef hos apotekkjeden Boots. FOTO: Privat
EKSPERTEN: Anne Margrethe Aldin Thune er farmasøyt og kommunikasjonssjef hos apotekkjeden Boots. FOTO: Privat Vis mer

Hun anbefaler å vaske ansikt og hender ofte for å fjerne pollenkorn, og å skylle øyne og nese med saltvann. Hjelper ikke dette, kan man begynne med lokal behandling i form av produkter som nesespray og øyedråper.

Hvis du vet hva du er allergisk mot – gress, bjørk, eller selje, pil og vier – er det lurt å begynne med allergimedisiner tidlig. De fungerer nemlig optimalt når de tas før symptomene oppstår og regelmessig gjennom hele sesongen.

Thune tipser videre om å dusje før du legger deg hver kveld, da pollenkorn fester seg i håret gjennom dagen. Unngå også lufting og tørking av klær og sengetøy utendørs på dager med mye pollenspredning.

Andre gode råd er å skifte putevar ofte og å skåne øynene dine ved å bruke solbriller.

Hold styr på pollensesongene

I Norge har vi flere ulike typer pollen. For å sikre at du er best mulig forberedt til sesongene, er det viktig at du kjenner til hvilke pollenvarianter som finnes og når spredningen foregår.

Værforhold har sterk påvirkning på pollensesongen, og spredningen er som regel verst på solskinnsdager.

2019 spås for øvrig å bli et ekstremår for pollen: Fjorårets varme vår og sommer, i kombinasjon med mild vinter og tidlig start på pollensesongen, kan føre til at rekordmange nordmenn i rammes av pollenallergi i år.

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.