ANNONSØRINNHOLD

LAVERE UTGIFTER: Nye boliger har lavere driftsutgifter til energi og strøm som følge av strenge krav til isolasjon og varmegjenvinning. 
LAVERE UTGIFTER: Nye boliger har lavere driftsutgifter til energi og strøm som følge av strenge krav til isolasjon og varmegjenvinning. Vis mer

Helt ny bolig blir billigst for deg

Når prisforskjellen mellom brukt og nytt er så liten som den er i dag, så kan det være både lønnsomt og smart å kjøpe helt ny bolig.

Det sier partner i Prognosesenteret, Bjørn Erik Øye, og fortsetter:

- Mange har en ubegrunnet frykt for at nye boliger er så dyre, men det er en sannhet med modifikasjoner.

Gapet på kvadratmeterprisen mellom nye og brukte boliger de siste årene har blitt mindre, særlig i byene.

• 14. - 15. januar: Velkommen til visningshelg

- Når prisen mellom nytt og brukt nærmer seg hverandre, bør man virkelig gjøre en kritisk vurdering av fordelene en ny bolig gir sammenlignet med kjøp av et brukt objekt, forklarer Øye.

Men det er ikke bare økonomiske årsaker til at man burde kjøpe seg helt ny bolig.

Godt voksne bør vurdere å selge eneboligen.

- Mange godt voksne bør tenke gjennom hva slags bolig de er mest komfortable med når de når pensjonsalderen, sier Øye.

Ønsker man å ha ansvaret for maling og vedlikehold, hagearbeid og brøyting, eller vil man ha en mer bekymringsløs tilværelse der man kan prioritere barn og barnebarn, reiser og det som gjerne regnes som det gode liv?

- I så fall er det kanskje på tide å begynne å kikke seg om etter en mer lettstelt bolig til erstatning for den store eneboligen, sier han.

LITE OPPUSSING: Ved kjøp av ny bolig kan du glemme evigvarende og kostbare oppussings- og rehabiliteringsprosjekter på lang tid. 
LITE OPPUSSING: Ved kjøp av ny bolig kan du glemme evigvarende og kostbare oppussings- og rehabiliteringsprosjekter på lang tid.  Vis mer

Mange undervurderer oppussingsfarene

I jakten på billige boliger ser vi at såkalte oppussingsobjekter for mange fremstår som ønskedrømmen. Dessverre finnes det mange eksempler på at førstegangskjøpere og småbarnsforeldre tar seg fullstendig vann over hodet når de kjøper slike objekter.

- Alt for ofte undervurderer de hvor dyrt det er og hvor lang tid det tar å pusse opp. Dessuten så glemmer mange hvor utrolig stor påkjenning det kan være på forholdet å leve i et oppussingsprosjekt, ikke minst hvis man har små barn, sier Øye.

I tillegg overvurderer norske menn og kvinner ofte sin egen snekkerkompetanse – noe som lett gir både dyre og dårlige gjør-det-selv løsninger, - som ikke nødvendigvis hever boligens markedsverdi.

• 14. - 15. januar: Velkommen til visningshelg

7 fordeler med ny bolig

Ved å kjøpe helt ny bolig til fastpris skaper du forutsigbarhet. Da slipper du nervepirrende budrunder, vet eksakt hva du skal betale for objektet, i tillegg til en rekke andre fordeler, slik som større kjøkken med separat spisestue.

1. Bolig til fastpris: Nye boliger selges til fastpris, du unngår dermed fordyrende budrunder.

2. Fem års reklamasjonsrett: Kjøper du nytt, har du inntil fem års reklamasjonsrett på feil eller mangler på boligen.

3. Lavere driftsutgifter fra dag en: Nye boliger har lavere driftsutgifter til energi og strøm som følge av strenge krav til isolasjon og varmegjenvinning.

4. Ingen utgifter til oppussing og rehabilitering: Glem evigvarende og kostbare oppussings- og rehabiliteringsprosjekter på lang tid.

5. Økt trygghet: Boligene bygges etter strenge standarder og forskriftskrav for våtrom, teknisk anlegg, brannsikring, materialvalg og miljø.

6. Dokumentavgift kun på tomteverdien: På nye boliger er det kun dokumentavgift på tomteverdien. Fordi tomteverdien er langt lavere enn verdien av både tomt og hus, sparer du lett flere titalls tusen kroner ved å kjøpe nytt.

7. Muligheter til å påvirke standarden: Kommer du tidlig inn i prosessen i et nybolig-prosjekt har du gode muligheter for å gjøre tilpasninger med tanke på for eksempel standard og fargevalg. Du får det med andre ord slik du vil ha det.

• 14. - 15. januar: Velkommen til visningshelg

REKLAMASJONSRETT: Kjøper du ny bolig har du inntil fem års reklamasjonsrett på feil eller mangler på boligen.   
REKLAMASJONSRETT: Kjøper du ny bolig har du inntil fem års reklamasjonsrett på feil eller mangler på boligen.   
Vis mer

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.