Annonsørinnhold

Visit

Helt utrolig at denne øya ligger i Sverige

Du trenger ikke dra lenger enn til vårt naboland for å oppleve blendende vakker natur, spennende kultur, turkis vann og hvite strender så langt øyet kan se.

f
f Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Gotland er Sveriges største øy, og et helt unikt sommerparadis. Men allerede på våren starter sesongen på det spektakulære stedet som består av 100 ulike naturreservater. Med den seine påska i år er det et perfekt reisemål for deg som ønsker å oppleve noe litt utenom det vanlige.

Øya ligger i Østersjøen, rundt 90 kilometer fra den svenske fastlandskysten og har et mildt kystklima som fremmer naturvekster man ellers ser på breddegrader lenger sør.

Selv om det er Sveriges største øy, er avstandene korte, og stedet er som skapt for fot- og sykkelturer, samt surfing, fiske og golf.

Gotland er kjent for kunst, håndverk og mat i verdensklasse. I tillegg finner du mange kirker fra middelalderen, gamle klosterruiner, gravrøyser og steinskip-settinger.

IDYLL: Nyt roen på brostenslagte gater i Visby. Foto: Rodrigo Rivas Ruiz
IDYLL: Nyt roen på brostenslagte gater i Visby. Foto: Rodrigo Rivas Ruiz Vis mer

Reis med ferje eller fly

Reiser du med ferje, ankommer du rett inn i hjertet av Visby, øyas eneste by. Destination Gotlands ferjer går til Visby fra tre ulike havner: Nynäshamn rett sør for Stockholm, Oskarshamn eller Västervik i Småland. Turen tar omtrent tre timer og er en fin mulighet til avkobling. Ferjene tar både biler, bobiler og campingvogner.

Flyplassen ligger bare fire kilometer nord for Visby sentrum. Når du skal fly fra Norge til Gotland, har du flere alternativer. Både SAS og Norwegian har ruter, både via Stockholm og Göteborg. Det kan lønne seg å bestille taxi fra flyplassen før du lander.

BEHAGELIG AVFART: Fergene til Gotland har restauranter, butikker og gode muligheter for å slappe av. Foto: Roland Hejdström
BEHAGELIG AVFART: Fergene til Gotland har restauranter, butikker og gode muligheter for å slappe av. Foto: Roland Hejdström Vis mer

Naturopplevelser på to hjul

Sykkel er det perfekte framkomstmiddel her om du ønsker gode naturopplevelser. Rundt hele øya finnes det mange kystnære veier og stier i det unike gotlandske landskapet, og tar du noen avstikkere, vil du oppdage små gårdsbutikker, kafeer og bortgjemte piknikplasser.

Om du ikke vil ta med deg din egen sykkel, er det mange steder du kan leie. Lei gjerne en med tilhenger eller kurv, så kan du få med deg alt du trenger til pikniken eller noen skatter fra den lokale gårdsbutikken.

MÅ OPPLEVES: Det gotlandske landskapet er helt unikt. Med sykkel får du virkelig kjent på nærhet til naturen og kysten. Foto: Gotland Active Store
MÅ OPPLEVES: Det gotlandske landskapet er helt unikt. Med sykkel får du virkelig kjent på nærhet til naturen og kysten. Foto: Gotland Active Store Vis mer

Gotland Hiking Week

Rett etter påsken, fra 26. april, starter Gotland Hiking Week. Da samles vandringsglade mennesker for virkelig å oppleve og nyte Gotlands vakre natur og kulturhistoriske minner. Dagsetappene er på 10–15 kilometer, og det er duket for gode kulinariske opplevelser.

Under vandringsuken bor du på det sjarmerende Hotell S:t Clemens, som ligger i det gamle håndverkerkvartalet i Visby. I de gamle husene fra 1600-tallet får du middelalderen tett inn på deg.

De koselige innergårdene, kirkeruinene vegg i vegg og utsikten til Botanisk hage skaper en hyggelig og behagelig stemning.

Gotland Hiking Week

  • Dato: 26.april–1. mai
  • Pris hele programmet våren: 6 800,- SEK
  • Inkluderer fire guidede vandringsdager, formiddagsfika, lunsj og middag alle dager, samt transport
  • Overnatting Hotell S:t Clemens dobbeltrom, 5 netter: 4225,- kr
SPEKTAKULÆRE OMGIVELSER: På vandringene får du lære masse om Gotlands natur og historie. Foto: Hotel S:t Clemens
SPEKTAKULÆRE OMGIVELSER: På vandringene får du lære masse om Gotlands natur og historie. Foto: Hotel S:t Clemens Vis mer

Nord-Europas best bevarte bymurf

En vakker ringmur omkranser sjarmerende Visby, Gotlands eneste by. Rundt år 1360 var den en av kronjuvelene blant Hansabyene. Varer fra hele verden ble byttet, kjøpt og solgt innenfor de 3,5 km lange bymurene som omringer de gamle steinhusene og kirkene innenfor. Denne delen av Visby, med over 200 sjarmerende steinhus fra middelalderen, står på UNESCOs Verdensarvliste.

Den lille byen har alle fordeler en storby har; underholdning, aktiviteter og shopping – samtidig som alt er i gangavstand. Attraksjoner du ikke vil gå glipp, er Botaniska Trädgården, byens eldste kvartal Fiskargänd, Gotlands Konstmuseum og selve bymuren, som er Nord-Europas best bevarte.

HISTORISK: Bymuren rundt Visby fra 1200-tallet er bedre bevart enn noen andre i hele Nord-Europa. Foto: Emilie Asplund
HISTORISK: Bymuren rundt Visby fra 1200-tallet er bedre bevart enn noen andre i hele Nord-Europa. Foto: Emilie Asplund Vis mer

Rike mattradisjoner

Gotland kan by på kokkekunst i verdensklasse, og nydelige ingredienser som trøfler, safran, havrerøtter og hvitløk. Du finner alt fra små, koselige kafeer til restauranter av høy klasse – og selvfølgelig mange gårdsbutikker, som har ypperlige råvarer til salgs. De seineste åra har også drikkekunsten vært i sterk utvikling. Den mangeårige ølkulturen har gjort store framskritt, både på store bryggerier som Gotlands Bryggeri og Barlingbo Bryggeri, og på små mikrobryggerier rundt øya.

TIL BORDS: Lilla Bjers er bare ett av de mange unike spisestedene på Sveriges mest sjarmerende øy. Foto: Gotland.net
TIL BORDS: Lilla Bjers er bare ett av de mange unike spisestedene på Sveriges mest sjarmerende øy. Foto: Gotland.net Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer