Annonsørinnhold

ALT DU TRENGER TIL DEKKSKIFTE: Jada, du klarer fint å gjøre det selv.
ALT DU TRENGER TIL DEKKSKIFTE: Jada, du klarer fint å gjøre det selv.Vis mer

Her er alt du trenger for å bytte dekk

Du klarer helt fint å gjøre det selv.

Det er tid for å bytte dekk igjen! Har du ikke byttet dekk ennå, gjør du lurt i å planlegge dekkskiftet snart.

Mange foretrekker å få noen andre til å bytte dekk på bilen, men du klarer faktisk helt fint å få det til selv. Alt du trenger er riktige verktøy.

Slik gjør du det

FORENKLER JOBBEN: En garasjejekk er uunnværlig når du skal skifte dekk på bilen.
FORENKLER JOBBEN: En garasjejekk er uunnværlig når du skal skifte dekk på bilen. Vis mer

Før du begynner er det viktig at bilen står på et rett underlag, i gir, med håndbremsen på. Jobben blir veldig mye enklere med en ordentlig garasjejekk, og en knepute beskytter knærne mens du jobber. Men husk at du aldri skal bevege deg under en bil som kun står på jekk!

LØSNE MUTTERNE SÅ VIDT FØR BILEN JEKKES: Mange sverger til hjulkryss for å løsne mutterne.
LØSNE MUTTERNE SÅ VIDT FØR BILEN JEKKES: Mange sverger til hjulkryss for å løsne mutterne. Vis mer

Hjulmuttere skal så vidt løsnes før du jekker opp bilen. En felgnøkkel med teleskophåndtak løsner selv de vanskeligste muttere, ettersom teleskophåndtaket gjør motstanden mye mindre. Andre sverger til hjulkryss eller elektriske muttertrekkere. Er du ekstra proff, kan du bruke en muttertrekker med trykkluft. Da trenger du en kompressor i tillegg, som også kan brukes til å pumpe dekkene eller blåse bort skitt og støv.

FOR PROFFENE: Elektrisk muttertrekker med trykkluft.
FOR PROFFENE: Elektrisk muttertrekker med trykkluft. Vis mer

Pass på at du plasserer dekkene i riktig rulleretning. Noen dekk har piler eller annen merking som viser rulleretning, så sjekk det nøye før du monterer! Stram til mutterne før du senker bilen, og dra til en ekstra gang på alle mutterne etter at bilen er senket.

Du bør også sjekke lufttrykket i dekkene. En digital lufttrykkmåler er både praktisk og enkel å bruke, pluss at den har en utskyvbar målestikke som gjør at du kan kontrollere mønsterdybden på dekkene.

Etter at du har kjørt litt er det også viktig å sjekke at hjulbolter og muttere sitter skikkelig, og eventuelt etterstramme dem.

Rengjøring og riktig oppbevaring er viktig

Når det gjelder lagring av bildekk, skal de oppbevares tørt og kjølig, hengende eller liggende. Før dekkene lagres, bør de dessuten rengjøres skikkelig. Gi felgene en omgang med felgrengjøringsmiddel, og fjern steiner og annen smuss fra dekkbanen.

TA VARE PÅ DEKKENE: Dekket skal være helt rent og tørt før det legges i dekklagringsposen.
TA VARE PÅ DEKKENE: Dekket skal være helt rent og tørt før det legges i dekklagringsposen. Vis mer

Dersom du putter dekkene i dekklagringsposer, holder de seg rene og fine til neste gang de skal brukes. Pass bare på at dekkene er helt rene og tørre før de legges i posen. Du kan også merke dekkene for bedre oversikt.

Og dersom bilen trenger litt ekstra finpussing og kjærlighet, har Clas Ohlson en rekke skånsomme rengjøringsprodukter som vil få bilen til å skinne både innvendig og utvendig.

Da er det bare å si lykke til med dekkskiftet!

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.