Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

ANNONSØRINNHOLD

PROSJEKT: Rita og Petter krangler ofte om å ta medisiner ved feber og smerte.
PROSJEKT: Rita og Petter krangler ofte om å ta medisiner ved feber og smerte. Vis mer

Her er de ukjente alternativene for deg som sliter med å svelge piller

1 av 4 av oss synes det er vanskelig å svelge tabletter.

Du kjenner kanskje igjen scenen på kjøkkenet hjemme hos Rita Skretting: Treåringen Petter sittende på fanget, mens mor stålsetter seg for å tvinge medisinen i sønnen sin.

Under posering for fotografen er det naturlig nok mer smil og latter enn vanligvis, for Petter liker egentlig veldig dårlig å ta for eksempel tabletter eller stikkpiller.

Heldigvis finnes det mange ulike alternative måter å få i seg smertestillende og febernedsettende legemidler på.

- Jeg er jo ikke glad i å svelge tabletter selv, og Petter prøver helst andre ting, sier Rita.

GODE RÅD: Apotek 1 har flere gode råd til deg som sliter med å svelge tabletter selv, eller sliter med å få barna til å gjøre det.
GODE RÅD: Apotek 1 har flere gode råd til deg som sliter med å svelge tabletter selv, eller sliter med å få barna til å gjøre det. Vis mer

- Ved feber får Petter enten mikstur eller stikkpiller. Men han opplever at miksturen smaker vondt og vil ikke ha det. Tabletter har han også prøvd, men de spytter han ut, sier hun.

- Når Petter vet det er tid for å ta medisiner, så er det «vil ikke, vil ikke, vil ikke», og det er helt avgjørende med avtaler og premiering. Nå som han har blitt så stor, så må han tas med på hele prosessen, vi kan ikke lure ham. Barn merker jo at det smaker annerledes, de skjønner at det ikke er godteri eller saft, selv om det har jordbærsmak eller noe sånt. Vi må være ærlige og si at det er medisin, vi må planlegge og ta ham med på alt, og gi ham valg. Vil han ikke ha tablettene, så må han ta stikkpille. Men dette er ikke lett, altså, sier hun.

Mange alternativer

1 av 4 av oss synes det er vanskelig å svelge tabletter, og kombinasjonen svelgevansker og vond smak kan føre til at mange vegrer seg for å ta medisin.

Men ja, heldigvis finnes det alternative måter å få i seg smertestillende og febernedsettende legemidler på, de gangene man trenger det, påpeker Eirik Rustan, fagredaktør i Apotek 1.

- Det er nok mange av oss som automatisk tenker «tabletter» når vi tenker på smertestillende og febernedsettende. Det er jo det vanligste og det mest brukte. Foreldre kjenner i tillegg ofte til stikkpiller og mikstur, det er ganske vanlig å bruke, spesielt når barna er små, sier Rustan.

Apotek 1 får man imidlertid kjøpt mange gode alternativer til tablettene: Smeltetabletter, brusetabletter, mikstur, avlange tabletter, stikkpiller og granulat. Paracetamol, som eksempel, finnes det mange ulike formuleringer av og man kan velge det barnet eller man selv liker best.

Smeltepulver nytt for mange

Nevnte granulat er et ganske nytt produkt, som ikke så mange har hørt om.

- Granulat, eller smeltepulver, er det mange som ikke kjenner til, men det er jo ikke så lenge siden dette kom på markedet heller. Det fine med smeltepulver er at du fort og enkelt får det i deg, det smelter raskt i munnen, og det har ofte god smak som både barn og voksne liker. Du trenger heller ikke vann for å svelge pulveret, så granulat er veldig praktisk å ha med seg når man er på tur eller på reise, forteller Eirik Rustan.

- Granulat var alternativet som overrasket meg mest, det visste jeg faktisk ikke om. Hadde jeg visst om det tidligere, så hadde jeg helt klart prøvd det før. Det tror jeg Petter også vil synes er en god måte å ta medisinen på, sier Rita Skretting.

Ikke knus tabletter uten videre

Fagredaktør i Apotek 1 Eirik Rustan kjenner godt igjen Ritas utfordringer når det gjelder barn.

- Å gi medisin til små barn kan være vanskelig, og foreldre må være innstilt på å være tålmodige og bestemte. Tvang bør unngås hvis det er mulig, det gjør fort det å ta medisin til en ubehagelig affære, og hvis barnet er litt eldre, er det viktig at man er ærlig og ikke prøver å lure i medisinen, sier han.

- Prøv heller å forklare hvorfor det er viktig å ta den. Medisinkalender er fint å bruke, og gjør det ofte litt gøy å ta medisin. Ellers er det jo fint å velge medisin som smaker godt og som er lett for barna å svelge hvis mulig – det gjør det fort mye lettere for alle parter, sier Rustan.

Tradisjonelt sett har mange prøvd seg med å knuse tabletter og blande pulveret i mat eller drikke. Dette er en enkel løsning, men det mange ikke vet er at flere typer tabletter verken skal deles eller knuses. Ved å knuse en tablett som er ment å løse seg sakte opp i tarmen, kan man få en for kraftig effekt. Andre legemidler skal beskyttes mot magesyren.

Ved å dele eller knuse slike tabletter kan effekten utebli, og i tillegg kan noen legemidler påvirkes negativt dersom de blandes med vanlige matvarer som yoghurt eller fruktjuicer.

I pakningsvedlegget står det opplyst om tabletten kan deles eller knuses, så husk alltid å sjekke her, eller spør på Apotek 1 dersom du er i tvil.

- Så lenge medisinene inneholder samme mengde av virkestoffet paracetamol, f.eks. 250 mg, er det stort sett det samme om man bruker stikkpille, smeltetablett eller granulat – virkningen er den samme og den kommer noenlunde like fort. Stikkpiller virker kanskje enda litt raskere, men det er ikke snakk om noen stor forskjell her, sier Eirik Rustan.

Petter smiler nå som han bare tar medisin «på late som» for fotografen, og det er ingen fare for at det blir stikkpiller akkurat i dag.

Neste gang det blir nødvendig, tror mamma Rita helt klart at de skal prøve smeltepulveret.

Kom til Apotek 1 for god rådgivning og bredt utvalg, her selges også flere av alternativene til tabletter som ikke føres i vanlig butikk.

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling