Annonsørinnhold

Her er drømme-tv-en for deg som elsker film

Tv-sommeren er ikke bare fotball, den er også kvalitet på film og tv. LGs OLED-tv-er gjør deg i stand til å få med deg flere detaljer enn regissøren.

KNIVSKARPT: Få med deg alt av drama, action og komedie under sommerens innekvelder med en LG OLED-tv.
KNIVSKARPT: Få med deg alt av drama, action og komedie under sommerens innekvelder med en LG OLED-tv. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Fotball-VM er nok det store tv-eventet denne sommeren, men ingen kjøper tv bare for å se fotball. De er iallfall et hutrende mindretall.

Selv om en OLED-tv er perfekt til å se sport på, og selv om alle prater fotball i disse dager, kommer hverdagen. Og da skal du kanskje få med deg en dokumentar om Pablo Picasso eller Darren Aronofskys serie om jordkloden. Eller kanskje skal du og kjæresten la fotball være fotball og heller forsvinne inn i en heftig science fiction-film på Viaplay.

LGs OLED-tv-er har den bredeste støtten for HDR som finnes, forteller Erik Svalberg, som er produktspesialist i hjemmeelektronikk hos LG Electronics.

– Og det betyr?

– HDR står for high dynamic range – og betyr at fargene i bildet utnytter hele fargespekteret i tv-en din. Det er tilleggsinformasjon som finnes i det du ser på, som setter parametre for hva som er svart og hva som er hvitt, for eksempel. Det vil si at tv-en får beskjed om at her, akkurat her i denne pikselen, skal det være helt hvitt. Ok, da vet tv-en det og justerer bildet.

– Det er ganske smart?

– Ja, absolutt. Det er et veldig stort fremskritt for filmindustrien. Tenk deg regissøren som sier «Dette skal være en helt intenst blå kjole», ikke sant. Tidligere har den kanskje sett litt halvgrå ut. På våre tv-er blir den akkurat så intenst blå som hun hadde tenkt seg. Det samme gjør seg gjeldende med bildeskarpheten. Her finner prosessoren automatisk bevegelser, og gjør dem skarpere. Om du ser for deg et nærbilde av et ansikt, for eksempel, så skal jo ikke alt være like klart. Nei, det er øynene og munnen som beveger seg. De skal være skarpe. Ikke alt mulig annet.

– Det må jo være Hollywoods drøm?

Helt klart. Å kunne få ut en sånn kapasitet hjemme hos folk gir en helt annen standard for å se film. Netflix er blant de som satser mye på dette. De viser ikke sine egenproduserte filmer på kino, men sender dem hjem til deg. Og da er det rett og slett snakk om kinokvalitet, altså.

PREMIUMFØLELSE: Med LGs OLED-tv-er blir det lyse helt lyst - og viktigere: det sorte helt sort.
PREMIUMFØLELSE: Med LGs OLED-tv-er blir det lyse helt lyst - og viktigere: det sorte helt sort. Vis mer

HDR-kreftene sørger også for å forbedre innhold i lavere kvalitet. Tv-ene analyserer bildet og leter etter tapt bildeinformasjon og gjenskaper den.

– Det krever en tung prosessor, men også en som er spesielt bygd til tv-er. Det er ikke som prosessoren på smarttelefonen din eller pc-en din. Den skal klare litt av hvert. Prosessoren i tv-en skal bare konsentrere seg om å gjøre tv-seeinga best mulig.

– Disse egenskapene må gjøre seg greit når det gjelder fotballkamp også?

– Absolutt! Det er et perfekt eksempel. Hvis alt var like skarpt, ville en fotballkamp se ut som et Nintendo-spill fra 90-tallet. Gress skal være mykt, ikke sant. Skyene på himmelen også. Men føttene, armene – og ballen! – skal være knivskarpe. Det er der the action is. Satte han inn en hånd eller gjorde han ikke? Så dommeren riktig da han sa det var offside?

Fotballelskernes drøm

For filmkjærlighet til tross, la oss likevel være ærlige: Fotball-VM kommer nå.

Fargene på gresset. Knivskarpe spillerdrakter. Dommerens ansikt idet han kommer løpende med gult kort og fløyter så det spruter. Når det handler om å se heftige kamper på tv-en hjemme, skal tv-en du ser kampene på være det siste du tenker på.

Det er her LGs nye OLED-tv-er kommer på banen.

– Når man leser om disse OLED-tv-ene står det at de har «perfekt sortfarve», «perfekt bilde», «perfekt bildekvalitet» - det er ganske mye som er perfekt med disse tv-ene?

– Hehe, ja. Men når du snakker om OLED handler det om perfeksjon, sier Erik Svalberg.

– Hva er det som skiller dem ut fra andre flatskjermer?

– En OLED-tv kontrolleres hver enkelt piksel, mens en LCD-skjerm har én stor lyskilde bak skjermen. Om du skal ha sortfarge på en sånn skjerm, dempes de andre fargene også. Resultatet er et litt grått bilde. Med en OLED-tv slår du av det som ikke skal være på. Helt av. Det gjør at fargespekteret blir mye større, fra helt dyp sort til helt, helt lyse farger. Fargene ser rett og slett ut som de skal se ut.

En annen fordel med en slik tv er at bildene alltid er skarpe. Uansett om du ser en ufin sklitakling eller en lynrask finte på sekstenmeteren.

Kontrasten gjør at alle detaljer blir tydeligere. Det er såpass at du kan oppfatte fjeset til yndlingsspilleren din eller enkeltpersoner i publikum når kameraene sveiper over tribunen.

En ting som er viktig når det gjelder å se sport, er betraktningsvinkelen. Det er kjipt om du har invitert gutta boys eller jentene jenters på kamp, og så blir du sittende på en pinnestol ved siden av sofaen fordi det ikke er plass.

– Med LCD-tv-er er det sånn at om du sitter på sida, forsvinner fargene og bildet blir hvitt. Det finnes teknologi som behandler skjermene for å forminske dette, men med en OLED-tv er det ikke nødvendig å behandle noe som helst. Det er like skarpt bilde selv om du er den som springer etter øl og må sette deg ytterst i sofaen når du kommer tilbake.

Sømløst, elegant design

Det ligger mye tung teknologi bak LGs OLED-serie. Den sylskarpe prosessoren Alpha9 som er lagd utelukkende for å behandle bildene best mulig. HDR, Dolby-lyd som du kjenner fra kinoen. I det hele tatt er tv-ene fullspekket med alt du trenger for å se film, sport eller yndlingsserien på Netflix eller HBO Nordic.

INTERIØRLØFT: En OLED-tv fra LG glir sømløst inn i hjemmet. Og løfter det kanskje et par hakk.
INTERIØRLØFT: En OLED-tv fra LG glir sømløst inn i hjemmet. Og løfter det kanskje et par hakk. Vis mer

Samtidig er tv-ene pakket inn i et forbausende lett design. Fra den største signaturtv-en W8 til de øvrige modellene i serien. Fellesnevneren er at de glir rett inn i hvilket som helst norsk hjem. Og attpåtil kanskje løfter det et par interiørarktitekoniske hakk.

– Disse tv-ene er premiumprodukter, også selv om prisene begynner å bli spiselige for folk flest. Jeg husker den første OLED-tv-en jeg så. Det var en 55-tommer som kostet 135 000 kroner!

– Men LGs toppmodell på 77 tommer koster da 180 000 kr?

– Joda. Men B7-modellen får du til 13-14 000 kr. Og bildekvaliteten er den samme. En OLED-tv er rett og slett den beste tv-en du kan få tak i, uansett hva produsenten heter. Forskjellen er at vi i LG har flest modeller du kan velge mellom. Vi jobber for å få OLED hjem til folk. Det skal ikke være sånn at bare to personer i Norden har råd til en OLED-tv, liksom.

– Og de er ganske pene?

Det har vært viktig for oss at de ikke skal se store, tunge og klumpete ut. De skal være lette for øyet. Elegante. Stilige. Noen er bare opptatt av å se en god film eller kamp, mens andre også bryr seg om at tv-en skal se pen ut når den er slått av. Med en LG OLED-tv får begge ønsket sitt oppfylt.

LGs OLED-modeller er suverene på bildekvalitet, lyd og design, og det er ikke rart – LG er verdens ledende OLED-merke for femte året på rad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer