ANNONSØRINNHOLD

Foto: Böda Sand
Foto: Böda SandVis mer

Her er Sveriges store strandparadis

Bare en time sør for Gøteborg kan du leve ut dine strand-drømmer, på surf- og yoga-festival eller på livredderskole som i Bay Watch.

På denne rundreisen i Halland får du med deg kokkekunst i verdensklasse og ærverdige bygninger med historisk sus. Og ikke minst: milevis med strender.

Les mer om Halland

Svenskene kan virkelig camping, og Halland er et skikkelig paradis for deg som ønsker å feriere i bobil, vogn eller telt.

Langs kysten ligger de flotte campingplassene som perler på en snor, og samtidig har du mange muligheter ved skog og sjø i innlandet, og i nærheten av byene.

Les mer om camping i Halland her

Foto: Visit Varberg
Foto: Visit Varberg Vis mer

Tudor-slottet ved stranda

Bare tre kvarter sør for Göteborg venter et skikkelig eventyr: Tjolöholm Slott. «Sveriges merkeligste bygning» var ferdigstilt i 1904 og er landets eneste slott i Tudor-stil. Her er det mye å oppdage for barna, både i den flotte naturen som omgir godset, på det ærverdige lekeskipet «Montrose», på badeplassen og ikke minst når kammerjomfru Ottilia viser rundt i slottets kriker, kroker og praktfulle saler.I det vakre slottet er det mange fine barneaktiviteter. de minste storkose seg på «Emil! – lekutställningen».

På 100 kvadratmeter får barna boltre seg i Emils Katthult, slik vi kjenner det fra Astrid Lindgrens klassiske fortellinger om den rampete lille sjarmøren fra Katthult .

Og på Kafe Manegen kan dere prøve en herlig pannekakebuffé!

Og ønsker du å leve som en ekte slottsherre for en natt, en helg eller ei uke, kan du overnatte i hus med egen hage, i Storstugan med trebadekar på badet, eller i den eksklusive suiten Grindstugane med utsikt over strandengene.

Badelivet på Tjolöholm har lange tradisjoner. I mange generasjoner har besøkere kunnet nyte av salte bad nedenfor slottet. De store gressplenene passer perfekt til en solfylt piknik ved havet, og området er nå utbedret med en handikaptilpasset badebrygge og en liten sandstrand for de minste barna. Ved stranden finns også et stort lekeskip som barna kan klatre i.

Les mer om Tjolöholm slott

Her er Sveriges store strandparadis

Historisk vandring

Drøye 20 minutters tur østover fortsetter tidsreisen, og mer levende historie venter. Det sies om Äskhults by at her har tiden stått stille i over 200 år. Gå rett inn i en ekte 1800-tallsbygd, med autentiske tømmerhus, steingjerder og muligheter for å kjerne ditt eget smør på tradisjonelt vis. Gjennom Äskhult går også fire historiske vandringsstier med ulik vanskelighetsgrad.

De eldste bygningene er fra tidlig 1600-tall og den nyeste er oppført i 1850, men Äskhults historie går mye lenger tilbake, og man har funnet spor av matlagingsgroper helt tilbake fra bronsealderen for 2700 år siden. Hver dag er det nye aktiviteter spesialtilpasset for barna, som trevandring, vetter og skrømt fra svensk folketro, smaksopplevelsesverksted, ullverksted og møte med alle dyrene i Äskhult.

Les mer om Äskhults by

Fortsetter vi ferden sørover fra Äskhult, er vi fremme i Varberg etter en liten time. I gangavstand fra den trivelige kystbyen finner vi Apelviken, en femstjerners camping der du kan leie campingplass, hytte eller leilighet. Her er det to restauranter, oppvarmet bassenganlegg og et fullspekket aktivitetsprogram med alt fra vanngym til karaoke til surfekurs til svømmeskole for barna. Apelviken strand er et bade- og surfeparadis. En god blanding av sanddyner, klipper og badebrygger, og langs stranda går en herlig gang- og sykkelpromenade.

Les mer om Apelviken

Foto: Apelviken.se
Foto: Apelviken.se Vis mer

Festivaler og fårfarm

Kystkulturen setter sine spor i Varberg, og hvert år samles 40.000 besøkende til festivalen Hallifornia. Tre dager fylt av street-, vann- og actionsport, samt dans, musikk og mat. I år går festivalen av stabelen 19.-21. juli, og du kan blant annet oppleve wakeboard, skateboard, skimboard, indoboard, frisbeegolf, høydehopp på Ibrett, trampoline, konserter, streetfood, meditasjon og yoga.

Les mer om Hallifornia her

Ikke like hipp, men like spennende og fartsfullt er Medeltidsdagar på Varbergs Fästning. På festivalen som finner sted helgen 30. juni-1. juli kan du se halsbrekkende ridderoppvisninger, prøve bueskyting og oppleve ekte middelaldersk, mat, håndverk og musikk. Uavhengig om du er her denne helgen eller ikke, er festningen så absolutt verdt et besøk. Historiske omgivelser, vakker utsikt over til Danmark og på festningens vandrerhjem kan du til og med prøve å overnatte i en ekte fengselscelle fra 1800-tallet!

Les mer om Varbergs Fästning her

På veien videre til Falkenberg kan dere ta en avstikker en liten halvtime innover i landet, til Öströö Fårfarm, en besøksgård midt i den vakre bøkeskogen Tvååker. På den økologiske gården med aner fra 1300-tallet kan dere dra på lammesafari og oppleve lokale smaker og dufter.

Her er Sveriges store strandparadis

Maten er verdt reisen

Og det er fortsatt bare en halvtime til Falkenberg, hvor matkulturen virkelig blomstrer. Da White Guide i 2018 skulle kåre «Årets vært en resa» gikk for første gang i historien prisen til en hel by, og ikke til en enkelt restaurant. I og rundt Falkenberg boltrer kreative og entusiastiske matentreprenører seg. Blant dem er den kjente TV-kokken Lisa Lemke og mannen Marcus Nordgren, som bor på Prästgården i Skrea Backe utenfor Falkenberg. Der driver de Prostens Pizza. Menyen består av håndplukkede godsaker og rustikke pizzaer i ekte romersk stil. På gården er også restauranten Skra Matbruk - som har nydelig pasta!

Se Lisa Lemke i Sommer i Falkenberg på NRK

PROSTENS PIZZA: Lisa Lemkes matfilosofi er enkel matlaging og fellesskap rundt matbordet. Foto: Klas Sjöberg
PROSTENS PIZZA: Lisa Lemkes matfilosofi er enkel matlaging og fellesskap rundt matbordet. Foto: Klas Sjöberg Vis mer

Like ved er Skrea strand – en 2 kilometer lang sandstrand med høye sanddyner og søte badehytter fra 1930-tallet. Stranden har en 250 meter lang badebrygge med handikaprampe, og selve stranda er langgrunn, barnevennlig og egner seg for all slags vannsportaktiviteter.

Livredderskolen

Ferden fortsetter sørover, og etter en drøy time er vi framme i Halmstad, og en av Sveriges aller mest populære strender: Magiske Tylösand. På solskinnsdager trekker tusenvis av strandløver ut til de kritthvite sanddynene, og after beachen på Hotel Tylösand starter allerede før sola har gått ned.

Her er også tryggheten i høysetet. Siden 1958 har Tylösand vært sentrum for Svensk livredning och hver dag fra slutten av juni til midten av august, er livredderne på plass. Du kan også melde deg på livredderskolen med Pernilla Isaksson.

Her er Sveriges store strandparadis

– Det er så heftig å se gleden i barnas øyne når bølgene skyller over dem, forteller Pernilla, som har drevet livredderskole for barn i 15 år, til Visit Halland.

– Det er fantastisk å se at de er trygge i vannet og kjenner både glede og respekt for havet.

Den tidligere elitesvømmeren er oppvokst i Stockholm, men har bodd i Halland i mange år.

– Det beste med Halland er nærheten til havet. Jeg kan paddle eller svømme til jobben, og det er helt herlig.

Like ved stranda ligger også en stall som er blitt bygget om til en sjarmerende italiensk kafé. På Riccardo glassfabrik och antipastibar får du ekte gelato laget etter tradisjonelle familieoppskrifter.

Les mer om Hallands beste strender her

Foto: Ron Johansson
Foto: Ron Johansson Vis mer

12 kilometer strand

Vår reise sørover langs kysten går videre til Laholm, som har vært en populær badeby siden 1800-tallet. Som vanlig på denne ferden er vi framme på under en halvtime. Byen ligger ved Sveriges lengste sandstrand, som strekker seg over 12 kilometer, og heter Mellbystrand i den ene enden og Skummeslövsstrand i den andre. Her kan hele familien kose seg i sanddynene med piknik, avkobling og lek, og stranda ligger også rett ved det fine naturreservatet Hökafeltet om dere ønsker å utforske skogen.

Les mer om Sveriges lengste strand her

Klar for et adrenalinfylt eventyr?

Mitt på Hallandsås, omgitt av herlige skogsområder, kan du våge deg på sommerkjelke i full fart mellom trærne, zipline med fallhøyde på 70 meter, eller en katapult som skyter deg 25 meter rett opp i lufta!

Les mer om Kungsbyggets äventyrspark her

Her er Sveriges store strandparadis

Det svenskeste av det svenske

Vi har kommet så langt sør som vi skulle på denne kystreisen, og vender snuten nordøstover, litt lenger inn i landet, til Unnaryd. Halvannen time varer turen, og der ligger Tiraholms fisk. Familiebedriften ved Bolmens vestre strand startet for 30 år siden som gårdsbutikk, utvidet ti år seinere med innsjøfiskerestaurant, og i år kan du for første gang overnatte på hotellet her. Nyt naturens ro og ferske fiskesmaker!

Les mer om Tiraholms fisk her

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.