Annonsørinnhold

RIBBEHJELPEN: Smarte tips og triks som får fart på julemiddagen.
RIBBEHJELPEN: Smarte tips og triks som får fart på julemiddagen.Vis mer

Her er triksene som gjør jule­middagen enklere å lage

Klart du får sprø svor på ribba i år!

Julaften nærmer seg med stormskritt, og for mange er det ikke ordentlig jul før ribba står på bordet.

For alle ribbeelskere er det like spennende hvert år: Blir svoren ordentlig sprø?

Her får du smarte tips og triks for å gjøre jobben med julemiddagen enklere.

Begynn et par dager før

Ribbeprosjektet bør settes i gang et par dager før den skal spises. Først skjærer du ruter i svoren, og deretter gnis hele ribba inn med salt og pepper. Pass på at du får salt og pepper inn i alle kriker og kroker. Deretter pakkes ribba inn i folie og legges kaldt til dagen den skal spises.

For å lage ruter i svoren, bør du ha en skikkelig skarp kniv. Et smart tips er å bruke en universalkniv, som gjør det enklere å rute ribba uten at du kutter for dypt. Mindre ruter, ca. på størrelse med en terning, gjør det lettere for svoret å bli sprøtt.

SKARP: En skikkelig skarp universalkniv ruter enkelt opp ribba.
SKARP: En skikkelig skarp universalkniv ruter enkelt opp ribba. Vis mer

Husk også at dersom du ruter opp ribba parallelt med ribbeina, blir det lettere å skjære opp pene biter etter steking.

På selve dagen

LANGPANNE: En dyp panne er godt å ha når du skal lage ribbe.
LANGPANNE: En dyp panne er godt å ha når du skal lage ribbe. Vis mer

Legg ribba i en langpanne sammen med vannet, hvitløksfeddene og resten av krydderet (dersom du vil bruke det). Det at ribba får ligge i kraften sin betyr mindre sjanse for at ribba blir tørr. Det er måten du sikrer deg en ekstra saftig ribbe, med andre ord.

Forvarm ovnen til 180 grader, med både over- og undervarme. Ribba skal settes midt i ovnen.

De lærde strides om hvorvidt det er best å steke ribba med svoren ned eller opp, men hva du velger å gjøre er egentlig opp til deg – godt blir det uansett. Dersom du steker ribba med svoren ned, må den snus etter ca. en time.

FØLG MED PÅ TEMPERATUREN: Ribbas kjernetemperatur skal ligge mellom 75-80 grader når den er ferdig.
FØLG MED PÅ TEMPERATUREN: Ribbas kjernetemperatur skal ligge mellom 75-80 grader når den er ferdig. Vis mer

Det lønner seg å bruke et skikkelig steketermometer for å være sikker på at ribba når riktig temperatur. Et trådløst steketermometer kan også kobles til mobilen eller nettbrettet, slik at du har full oversikt over temperaturen til enhver tid. Når temperaturen er mellom 75-80 °C, er ribba ferdig.

Du bør også sjekke at ikke for mye av vannet fordamper underveis – da må du fylle på med mer.

Over til det viktigste – svoren!

Om svoren ikke har «poppet» eller ser sprø ut, kan du sette på grillelementet i komfyren. Men pass på – her kan det gå fort! Er ribba stekt ujevnt, kan du dekke de ferdige delene med litt aluminiumsfolie slik at de ikke blir brent.

FÅ FART PÅ SVOREN: Med en gassbrenner «popper» du enkelt svoren hvis den ikke er sprø.
FÅ FART PÅ SVOREN: Med en gassbrenner «popper» du enkelt svoren hvis den ikke er sprø. Vis mer

Et ekstra hett tips er å ta ut ribba når den er ferdig, og gå over svoren med en gassbrenner slik at den blir sprø og god.

Super saus

SAUSEHJELPER: Bruk en sil når du heller over kraften, så unngår du både store krydderbiter og overflødig fett.
SAUSEHJELPER: Bruk en sil når du heller over kraften, så unngår du både store krydderbiter og overflødig fett. Vis mer

Det er mange ting som skal stelles i stand til julemiddagen, så mange kvier seg kanskje for å lage saus fra bunnen av. Men med litt triksing går det faktisk helt fint å lage saus fra pose.

Bare bytt ut en del av vannet fra det som står på posen med kraften du har i langpannen fra ribba. For å unngå at de store bitene med krydder blir med, er det fint å bruke en sil når du heller kraften over.

Tilsett også et par skiver brunost og en skje eller tre med tyttebær (avhenger av mengden saus, så smak til underveis!), og vips har du en nydelig saus som imponerer gjestene.

Da er det bare å ønske lykke til med julemiddagen, og god jul!

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.