Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

ANNONSØRINNHOLD

BETALER FOR MYE: Hele to av tre betaler for mye for strøm.
BETALER FOR MYE: Hele to av tre betaler for mye for strøm. Vis mer

Her får du billigst strøm i vinterkulden

Forbrukerrådet har gjort det lett å finne ut hvor du får den beste avtalen. Og det tar bare 30 sekunder å bytte til den beste avtalen fra vinneren Agva Kraft.

Når byttet du sist strømleverandør? Om det er lenge siden, er du slett ikke alene.

Ifølge Forbrukerrådet har de fleste av oss høyere strømregning enn nødvendig. To av tre husstander har ikke byttet strømleverandør de siste årene.

Hos Agva Kraft, som topper Forbrukerrådets prisliste over billige strømavtaler, tar det 30 sekunder å bytte.

Agva Kraft AS er en grønn lavprisleverandør av fornybar strøm som har majoriteten av kundene blant norske husholdninger. I tillegg har selskapet lansert to produkter for bedriftsmarkedet som er godt egnet for små- og mellomstore bedrifter.

Selskapet har stort miljøfokus. Det er enighet blant eiere, styre, ledelse og ansatte om at miljø skal vektlegges både i innkjøp og eget forbruk. All strøm fra Agva Kraft er derfor 100% fornybar. Siden Agva ikke leverer strømmen fysisk, kan selskapet ikke påvirke hvor strømmen kommer fra - men det kan påvirke hvor pengene dine går. Dette innebærer at produsenter av grønn kraft utsteder såkalte opprinnelsesgarantier. Disse er regulert av EU-lovgivning som er inntatt av norske myndigheter og håndhevet av Statnett. I tillegg samarbeider Agva med WWF Norge om energisparetips, samt støtter organisasjonens klimaarbeid økonomisk.

– De aller fleste synes strømregninger er kjedelige. Vi hjelper folk å få dem så lave som mulig, forteller markedsdirektør i Agva Kraft, Bjørn Arctander.

– Alle ønsker vel mer romslighet i økonomien. Det kan man få ved veldig enkle grep. Uten å gi avkall på noe, men bare bruke et halvt minutt på å bytte leverandør, kan man spare tusenlapper.

Blant dem over 60 år, er det så mange som åtte av ti som ikke har byttet strømleverandør de siste to årene.

– Vi oppfordrer alle til å følge med på Forbrukerrådets strømprisoversikt, sier Arctander.

– Det er mange strømleverandører som er igjen fra monopoltiden. Vi ønsket å skape en moderne leverandør som er heldigital og blodtrimmet på kostnadssiden.

Slik fungerer strømmarkedet i dag

I lang tid var det monopol på strømtjenester i Norge. Det var stort sett kommunale energiverk som hadde ansvaret for både transporten og oppgjøret mellom produsent og forbruker. Som innen mange andre markeder vokste det på åttitallet frem et ønske om å kommersialisere og konkurranseutsette slike tjenester. Sammen med England var Norge de første til å liberalisere strømmarkedet.

Det ble først gjort en oppdeling mellom transporten og omsetningen av strøm. Transporten lokalt skulle fortsatt det lokale e-verket stå for og ha monopol på. Dette inkluderte bygging og vedlikehold av ledningsnettet som går til de ulike husholdningene og bedriftene. Omsetningen av strømmen skulle derimot konkurranseutsettes. Dermed ble NordPool opprettet som en børs for strøm.

NordPool er en råvarebørs, der alle de ulike omsetterne – som for eksempel strømselskapet Agva Kraft – møter produsentene og danner en pris hver time. På denne måten betaler små og store strømleverandører nøyaktig det samme for hver enhet strøm på et gitt tidspunkt. For å si det enkelt har det lokale e-verket i dag ansvaret for nettet og transporten av strømmen – og tar betalt for dette. Omsetterne, altså kraftleverandørene, forestår innkjøpet av strømmen, slik at produsentene får betalt.

Mens strømmarkedet ble deregulert på nittitallet har det vært en god del innstramminger de senere årene. Blant annet er det blitt svært strenge regler for avtaletyper, betalingsformer og markedsføringer som strømleverandørene må forholde seg til. Disse reglene er på mange områder mye strengere enn for andre markeder i Norge.

Det siste fra strømmyndighetene er at de ønsker en effekt-basert tariff fra nettleverandøren. Hensikten er å jevne ut forbruket gjennom døgnet slik at ikke strømtoppene ikke blir for høye. Dette sparer kundene penger på, da man betaler mest for strømmen når alle andre også bruker mye strøm. Det innebærer at kundene abonnerer på en viss effekt, og må betale mer per kWt i perioder de går over denne. Kritikere hevder at dette vil systemet vil være vanskelig for forbrukere å forstå og dermed svekke nettleverandørenes omdømme.

Her får du billigst strøm i vinterkulden

Strømsjokk for forbrukerdirektør

I Norge var det i lang tid lite fokus på elektroniske prisoversikter og Konkurransetilsynet var den viktigste. I 2015 tok Forbrukerrådet, på oppdrag av departementet med ansvar for forbrukere, over den offisielle listingen og Agva Kraft har markert seg kraftig på denne listen. Før og etter Forbrukerrådet tok over har det også kommet en del private aktører på banen.

Det er vanskelig å holde oversikt over tusenvis av avtaler fra over hundre strømselskaper, og fort gjort å glemme hvor enkelt det er å spare. Selv Forbrukerrådets direktør Randi Flesland betalte hele fire ganger mer enn nødvendig for sitt private strømforbruk.

– Jeg trodde avtalen min var OK med en pris på 32 øre/kWt i juli, og hadde bestemt meg for at jeg skulle beholde den til strømpris.no var i drift så jeg var sikker på å få oversikt over alle tilbud slik at jeg valgte den beste, sier forbrukerdirektør Randi Flesland på Forbrukerrådets hjemmeside.

Bjørn Arctander, markedsdirektør i Agva Kraft, er ikke overrasket over funnene:

– Det er en uttalt strategi fra oss i Agva Kraft å være billig. Noen ganger kan dette føre til at vi går med tap i kampanjeperioder, og det er prisen vi må betale for å være en solid lavprisaktør på det norske markedet. Vi kan ikke absolutt alltid være billig på alt, men du vil svært ofte se oss på toppen av strømprisbarometrene. Både på de offisielle og private strømpriskalkulatorene er Agva svært ofte å se i toppen.

Bytt strømavtale her - penger spart på 60 sekunder!​​

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling