Annonsørinnhold

Høyeste strømpris på 10 år – bør du velge fastpris?

Spotprisen på strøm er på et ekstremt nivå, men det kan være mye penger å spare på å velge fastpris.

Spotprisen på strøm er på hele 133 øre per kilowattime i Oslo og store deler av landet, men det er mulig å sikre seg fastprisavtaler som ikke koster mer enn 29,90 - 44,90 øre.
Spotprisen på strøm er på hele 133 øre per kilowattime i Oslo og store deler av landet, men det er mulig å sikre seg fastprisavtaler som ikke koster mer enn 29,90 - 44,90 øre. Vis mer

Oppdaterting: Denne artikkelen ble skrevet i august. De omtalte fastprisavtalene har steget i pris siden den gang, men er fortsatt lavere enn spotprisen.

Juni og juli var preget av en usedvanlig høy spotpris, og august er blitt en enda vondere måned for strømkundene. I skrivende stund (tirsdag 31. august) ligger spotprisen på utrolige 133 på øre per kilowattime i byer som Oslo, Kristiansand og Bergen.

Et slikt nivå har vi ikke sett siden rekordåret 2011! Nettleien og strømselskapenes påslag kommer i tillegg.

På Forbrukerrådets prisoversikt strømpris.no og Dagbladet Strømsjekk kan man til enhver tid se hvilke avtaler som er billigst på det norske markedet. For fastpriskontrakter ligger Agva Kraft lavest for avtaler med varighet 1, 2, 3 måneder, med priser på henholdsvis 29,90, 39,90 og 44,90 øre per kilowattime - altså langt under det potprisen ligger på.

Bytt enkelt til Agva Fast 1 mnd, Agva Fast 2 mnd eller Agva Fast 3 mnd her - Norges billigste fastprisavtaler.

OBS: Agva Kraft har nylig økt prisen på fastprisavtaler med varighet 6 og 12 måneder kraftig, og det er tvilsomt om de kan beholde så lave priser som 29,90-44,90 øre på de andre fastprisavtalene særlig mye lenger. Det kan altså være smart å slå til nå dersom du skal være sikret en billig fastprisavtale.

Kan fastpris være et godt valg for høsten?
Spotpris er den avtaleformen ekspertene normalt trekker frem som den mest gunstige for strømkundene, men tall fra SSB viser at fastpris har vært langt mer lønnsomt enn spot i flere perioder de siste årene.

I 1. kvartal i år var for eksempel snittprisen for fastpriskontrakter med en varighet på inntil ett år på 32,30 øre per kilowattime, mens snittet for spotavtaler var på hele 53,80 øre. Kun 2,3 prosent av befolkningen har fastprisavtale på strøm.

Fastpris billigst hver måned i 2021
Hvis vi ser på spotprisen så langt i år, har den ligget godt over det fastpriskundene hos Agva Kraft betaler hver eneste måned fra januar til juli (og altså så langt i august)

I mars var spotprisen lavest (51,59 øre), mens juli hadde den høyeste spotprisen (69,63 øre). I august har strømprisen gjort et ytterligere hopp, og i dag (31. august) må man altså ut med så mye som 133 øre per kilowattime hvis man har en spotavtale. Priseksemplene er fra Oslo, Kristiansand og Bergen, og mange områder i landet bortsett fra Nord-Norge opplever tilsvarende priser.

Bytt enkelt til Agva Fast 1 mnd (kun 29,90 øre), Agva Fast 2 mnd (kun 39,90 øre) eller Agva Fast 3 mnd (kun 44,90 øre).

Det går mot prissjokk i høst
Selv om spotprisen er ekstremt høy til sommeren å være (ingen julimåneder har vært dyrere enn i 2021), er det ikke utenkelig at prisene vil stigere ytterligere utover høsten og vinteren. Spotprisen er normalt langt høyere i vinterhalvåret enn om sommeren.

I en fersk artikkel i Europower-Energi argumenteres det også for at strømprisen i Norge faktisk er lavere enn den burde være. Vær obs på at prisene i artikkelen hos Europower-Energi ikke inneholder moms, så tallene må ganges med 1,25 for å være sammenliknbare med saken du leser nå.

Når høstkulda kommer og strømforbruket øker, kan strømregningene altså bli virkelig sjokkartede for mange norske husholdninger. I vinter var det mye oppmerksomhet rundt de høye strømprisene i media, men dagens nivåer godt over det strømkundene opplevde i januar og februar.

Skulle spotprisen holde seg på dagens nivå eller øke ytterligere, vil fastprisavtalene fra Agva Kraft fremstå som ekstremt billige. En annen fordel med fastpris er at man får forutsigbare strømregninger, slik at man vet hva man må ut med hver måned.

Spotprisen er nå på 133 øre per kilowattime - bytt til Agva Fast 1 mnd (kun 29,90 øre), Agva Fast 2 mnd (kun 39,90 øre) eller Agva Fast 3 mnd (kun 44,90 øre).

Norges billigste spotavtale
Hvis du heller ønsker å gå for en spotavtale fremover, har Agva Kraft også landetst billigste varige avtale på 12 måneder eller mer. Forbrukerrådet anbefaler langvarige kontrakter som dette innen spotsegmentet for at man skal unngå lokketilbud som blir dyre etter en måned eller to.

Agva Spot 12 gir deg et negativt påslag på 1,6 øre per kilowattime i et helt år, noe som innebærer at selskapet sponser strømmen din i denne perioden. Du betaler altså mindre for strømmen enn det Agva Kraft selv betaler på kraftbørsen. Avtalen er et meget godt valg dersom du ikke ønsker fastpris.

Å bytte strømselskap er gratis og enkelt
Når du bytter strømleverandør, tar de nye strømselskapet seg av alt det praktiske ved bytting, og det koster ingenting å skifte leverandør.

Bytt enkelt til Agva Spot 12 (Norges billigste varige spotavtale).

Finn billigste strømavtale der du bor på Dagbladet Strømsjekk

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer