Annonsørinnhold

Butinox

Hvordan fungerer egentlig selvrensende maling?

Denne nye teknologien gjør det så mye enklere å holde husveggen ren.

Hvordan fungerer egentlig selvrensende maling?
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En maling som er selvrensende? Det høres kanskje for godt ut til å være sant. Her får du en enkel forklaring på hva selvrensende maling er og hvordan det virker.

Selvrensende overflater benyttes i innovative produkter innenfor en rekke forskjellige produktsegmenter. Det finnes selvrensende vinduer, selvrensende toaletter, selvrensende ovner og faktisk selvrensende bestikk. De siste årene har også selvrensende maling fra Butinox Futura gjort seg svært bemerket.

Hvordan fungerer det egentlig? I praksis vil du se at på en vegg malt med tradisjonell maling, vil regn legge seg i dråper som renner ned langs veggen. Vi sier at vannet preller av.

SE FORSKJELLEN: Med selvrensende maling (t.v.) får vannet fra en regnskur bedre kontakt med underlaget. Regndråpene legger seg større og jevnere på veggen og vasker med seg mer av skitten på vei ned husveggen. Kort sagt, regnet vasker veggen din.
SE FORSKJELLEN: Med selvrensende maling (t.v.) får vannet fra en regnskur bedre kontakt med underlaget. Regndråpene legger seg større og jevnere på veggen og vasker med seg mer av skitten på vei ned husveggen. Kort sagt, regnet vasker veggen din. Vis mer

Hydrofob eller hydrofil

Når det slutter å regne, vil noe av vannet bli igjen som dråper på veggen. Når de tørker, vil de legge igjen partikler av støv og skitt på veggen. På en vegg malt med selvrensende maling vil regnvannet ikke prelle av, men legge seg som et jevnt sjikt, slik at hele veggen blir dekket av en vannfilm. Da vil støv og skitt følge med vannet når det renner ned veggen uten å legge igjen dråper.

Butinox Futura Selvrensende Maling danner det vi kaller en hydrofil overflate. Hydrofil betyr egentlig «vannelskende» og brukes om stoffer som tiltrekker seg vann.

Mens vanndråper på en hydrofob (vannavstøtende) overflate, for eksempel voks, vil samle seg i dråper, vil vanndråper på en hydrofil overflate raskt spre seg ut over flaten som en hel vannfilm og renne av veggen.

HOLDER GODT: Med Butinox Futura får du 12 års skriftlig garanti på farge og glans.
HOLDER GODT: Med Butinox Futura får du 12 års skriftlig garanti på farge og glans. Vis mer

Effektivt mot sopp og alger

Vekstbetingelse nummer én for svertesopp og algevekst er fuktighet, men siden den selvrensende malingen gjør at veggen tørker raskere, så er den ekstra effektiv mot tilvekst av begroing. Færre skittpartikler betyr færre festepunkter for soppsporer i veggen.

Bruker du Butinox Futura Selvrensende Maling neste gang du skal male, blir det enklere for deg å holde husveggen ren. Med Butinox Futura får du i tillegg 12 års skriftlig garanti på farge og glans.

Hvordan fungerer egentlig selvrensende maling?
Hvordan fungerer egentlig selvrensende maling?

Eksperten: Unngå disse tabbene

Thor Ingar Røneid er teknisk servicesjef i Scanox, som står bak Butinox.

-At en maling er selvrensende - betyr det at du aldri må vaske veggene?

- Det betyr ikke det, fordi regnet ikke kommer til overalt. Også er ikke regnvann alltid tilstrekkelig. Men veggene vil alltid være renere med denne enn med annen type maling – uansett om man er flink til å vaske huset eller ikke. Denne malingstypen skiller seg ut ved å holde seg renere, og samtidig ha overlegen holdbarhet på farge og glans.

- Er dette ny teknologi?

- Ja, urenheter har vanskeligere for å feste seg med denne malingen. Selv-rensende egenskaper kombinert med Smart Flow Technology er det ingen andre som har i Norge. Dette har ikke vært tilgjengelig tidligere.

- Hva er det beste tipsene du har for maling av hus?

- Folk må ta på alvor forarbeidet som skal gjøres. Er det tendens til avflassing, må underlaget skrapes og slipes på. Bart treverk må grunnes. Dessuten er det viktig å bruke kraftvask + sopp & algedreper på flatene som males. Vi anbefaler rull og pensel som påføringsverktøy, men kun pensel eller malingssprøyte og pensel fungerer også fint.

- Hva er de mest vanlige tabbene folk gjør når de maler hus?

- Mange maler over flasset maling, uten å fjerne den. Og en del bruker for lite maling. Husk å påføre malingen fyldig. Og les baksideteksten på spannet nøye før du starter.

- Er det noe annet folk gjerne gjør feil?

- Noen maler i regn. Det er ikke bra, og heller ikke i direkte sollys. Hvis malingen ikke tørker om dagen og det blir minusgrader om natta, så er det ikke optimalt. Malingen skal tørke i minimum pluss fem grader.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer