Annonsørinnhold

Tinde

Hvordan velger du rett hytte for deg og familien?

Tryggheten i Norge kaller på de fleste av oss denne sommeren som fjorårets. Her er tipsene du bør lese før du realiserer hyttedrømmen – og to tabber du bør unngå.

NØKKEL TIL OPPLEVELSER: Nordmenn har allltid vært et hytteelskende folk, og i år som i fjor, søker enda flere av oss mot den norske naturen. Her er hyttefeltet Låvåshaugen, med panoramautsikt mot Rondane.
NØKKEL TIL OPPLEVELSER: Nordmenn har allltid vært et hytteelskende folk, og i år som i fjor, søker enda flere av oss mot den norske naturen. Her er hyttefeltet Låvåshaugen, med panoramautsikt mot Rondane. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

– Vi merker at det skjer mye i hyttemarkedet denne sommeren, sier salgssjef i Tinde Hytter, Bjørn Morten Grothe.

Reisebegrensninger som følge av korona-krisa har fått det norske folk til å bli enda mer hyttekjære.

– Smitteverntiltakene det siste året har satt i gang mange prosesser. Vi har møtt mange som har hatt lyst på hytte en stund, og som har blitt trigga til å sette drømmen ut i virkeligheten. Samtidig har vi møtt andre som aldri hadde tenkt på det før, men som nå fokuserer mer på det trygge ved å oppholde seg i eget land. Mange som tidligere hadde tenkt å investere i ferieleilighet i Spania, velger heller å satse på en hytte i trygge Norge.

STORE GLASSFLATER: Hyttekjøpere i dag elsker følelsen av naturen inn i stua, forteller Tinde-salgssjef Bjørn Morten Grothe.
STORE GLASSFLATER: Hyttekjøpere i dag elsker følelsen av naturen inn i stua, forteller Tinde-salgssjef Bjørn Morten Grothe. Vis mer

Med 40 års erfaring har Tinde utviklet seg til å bli en av landets ledende hytteleverandører. De har spesialisert seg i å levere nøkkelferdige hytter, og bistår gjennom hele prosessen fra A til Å.

Ta bevisste valg

Hva er det viktigste for meg å tenke på om jeg ønsker meg hytte?

– Du må tenke nøye gjennom hvilke behov du har: Hvor mange skal bruke den, hvor ofte, hva ønsker du først og fremst å bruke hytta til. Skal du ha mange soverom, bør oppholdssonen matche det, så det blir plass til alle rundt spisebordet. Og hvordan skape lunhet om du har plass til ti, men som oftest bare er to på hytta? Du må ta noen bevisste valg. Hvilke opplevelser kunden ønsker, varierer mye, sier Bjørn Morthen Grothe.

HYTTEROEN: Det er få steder man finner roen som man gjør på hytta.
HYTTEROEN: Det er få steder man finner roen som man gjør på hytta. Vis mer

Grothe legger også vekt på at man ikke kun bør tenke på hyttemodellen, men også på tomtekostnaden.

– Byggekostnaden på selve hytta er som regel ganske lik, så skal man komme ned i totalprisen må man tenke på hvilket område man skal velge. Det finnes mange perler i Norge som ikke er i sentrum, og vi i Tinde har stor tomtetilgang over store deler av Norge, sier han.

– Hos Tinde finner du utvalget av alt fra mindre hytter til de store hytter. Velger du standardmodeller blir det gunstigere for deg som kjøper. Tinde leverer oftest nøkkelferdig, og for de som ønske egeninnsats så leverer de også ferdig utvendig montert. For de som ønsker noe med mer egenart, tegner de og tilpasser det som våre kunder forespør, legger Grothe til.

– Og tenk langsiktig: Husk at en familie er i endring. Tenk at du skal ha hytta resten av livet.

HYTTEKOS: Hytta blir for de fleste nordmenn stedet for de beste opplevelsene.
HYTTEKOS: Hytta blir for de fleste nordmenn stedet for de beste opplevelsene. Vis mer

– Det ungene syntes var stas da de var små forandrer seg når de blir større. Kanskje vil du selv ha behov for å ha alt på en flate når du blir eldre.

Grothe fremhever også viktigheten av å se på på tomt og hyttemodell i sammenheng.

– Det kan være forhold på tomta som legger føringer for valg av type hytte. Støtt deg gjerne på hyttekonsulenten her. Å forstå kommunens regelverk er ikke alltid like lett, og det er mange hensyn å ta.

Han råder også folk til å velge en leverandør med lang erfaring og trygg økonomi. Et trygghetsstempel du kan se etter hos en hytteleverandør er om de er medlemmer av Trygt Hyttekjøp.

Hvilke trender ser dere blant hyttekjøpere i dag?

– Store vinduer har vi hatt en god stund nå. Folk ønsker seg naturen tett på, det er noe mange av oss er opptatt av. Vi aner en liten vridning mot at det tradisjonelle er på vei tilbake, selv om de store vinduene vedvarer. Folk vil ha litt mer hyttepreg, at det er forskjell på hytte og hus.

MANGE VALG: Det er mange beslutninger å ta på veien til ferdig hytte. Salgssjef Bjørn Morten Grothe råder hyttekjøpere til å ta seg god tid.
MANGE VALG: Det er mange beslutninger å ta på veien til ferdig hytte. Salgssjef Bjørn Morten Grothe råder hyttekjøpere til å ta seg god tid. Vis mer

Storfornøyde kunder

En som virkelig er fornøyd med hyttekjøp fra Tinde, er Jan Jansrud. Han og og familien endte opp med hytte ved Toppagrenda i Gåla.

– Det var litt tilfeldig at vi kom over dette hyttefeltet som Tinde stod for, og her er det virkelig fantastisk utsikt. Du kan kalle det for «one million dollar view». Det var også avgjørende at vi kunne bygge en hytte som passet hele storfamilien på 13-14 stykker når alle er på hytta. Vi har også vært veldig mye på alpintrening i Gåla opp gjennom årene, så det falt naturlig å velge denne plassen, sier Jan Jansrud.

FORNØYD: Jan Jansrud er storfornøyd med valg av Tindehytte og hytteområdet i Gålå, med utsikt utover Gålavatnet og Rondane.
FORNØYD: Jan Jansrud er storfornøyd med valg av Tindehytte og hytteområdet i Gålå, med utsikt utover Gålavatnet og Rondane. Vis mer

Valget falt på Nordseter-modellen som dekker storfamiliens behov.

– Vi gikk for den store Nordseter-modellen som vi er veldig godt fornøyd med, og da som nøkkelferdig hytte. Den har mange soverom, og flere ligger i en egen fløy som er veldig praktisk om det blir litt skråling fra stua. TV-stua kan også gjøres om, så da har vi potensielt fem soverom om vi trenger.

Hele kjøpsprosessen gikk helt smertefritt - alt fra kontraktforhandling til de mottok nøklene. Alt gikk på skinner, og hytta ble levert tre uker før tida.

– Når det kommer til kvalitet, er det ingenting å utsette på. De flislagte badene er for eksempel veldig fine og har holdt seg godt. Hele hytta er av god kvalitet tvers igjennom. En annen positiv ting er de 20 centimeter tykke veggene og taket på 25 centimeter som senker strømregninga betraktelig, sier Jansrud.

IDYLL: Hytteområdet Toppagrenda har solrik beliggenhet og fantastisk utsikt over Gålåvatnet, Jotunheimen og Rondane.
IDYLL: Hytteområdet Toppagrenda har solrik beliggenhet og fantastisk utsikt over Gålåvatnet, Jotunheimen og Rondane. Vis mer

– Det beste med området, i tillegg til den flotte utsikten, er langrennsløypene. Her har vi 630 kilometer med løypenett. Det er nok ikke mange områder som slår dette på langrennsløyper. I tillegg er det en lang vinter her oppe, som vi setter pris på. Man har jo også Gålåvatnet som er veldig spesielt, og som gir en ekstra dimensjon på utsikten. Sommeren her er også flott, med fine turløyper og masse sykkelmuligheter.

Noe for enhver smak

Tinde har seks hovedtyper av hytter: Tid, Tinde, Rondane, Driv, Danebu og Rå.

– Ytterpunktene blant de seks hytteseriene, er Tid og Rå, forklarer Grothe.

– Tid er ei hytte med glatte linjer og lite takutstikk. En moderne hytte med stramt design og mye glass.

har beholdt det moderne med å slippe naturen inn gjennom de store vinduene, men har samtidig et mer robust og tradisjonelt uttrykk.

RÅ 156: I Rå-serien får du naturen inn gjennom vinduene og det robuste uttrykket.
RÅ 156: I Rå-serien får du naturen inn gjennom vinduene og det robuste uttrykket. Vis mer

Hytta er smykket med stavlaftdetaljer, torv, stein og rundåser, som gir den lune hyttefølelsen.

Viktig samlingspunkt

Når vi spør hva hytta betyr for Ola og Kari Nordmann, kommer svaret spontant fra salgssjefen i Tinde:

– Mye!

– Vi har lange tradisjoner rundt hytteliv. På bygdene dro de til seters, mens andre trakk mot sjøen. Det ligger dypt i oss, vi er vokst opp med hyttelivet gjennom mange generasjoner. Også er vi er friluftsfolkeslag, så dragninga mot naturen er sterk, mener Grothe.

Behovet for å samle familien er også stort.

KVALITETSTID: På hytta roer vi ned tempoet og setter av mer tid til hverandre.
KVALITETSTID: På hytta roer vi ned tempoet og setter av mer tid til hverandre. Vis mer

– Med storfamilier som ofte har etablert seg på ulike geografiske områder, velger mange et sted der det ikke er for langt å kjøre for alle. En del har også mindre plass hjemme, så det er enklere å be venner og familie en helg på hytta enn til en liten leilighet. Hytta er et viktig samlingspunkt.

Kvitfjell - et attraktivt hytteområde

Tinde har et stort utvalg av kvalitetstomter i attraktive hytteområder. Daglig leder i Tinde Utvikling, Torbjørn Randen, forteller at blant områdene det skjer mest nå, er Kvitfjell i Gudbrandsdalen der Tinde er den største utbyggeren. Nytt eksklusivt hytteområde i Kvitfjell i Gudbrandsdalen – Tinde Logde Varden.

– Tinde Lodge Varden ligger høyt og flott til i Varden i Kvitfjell cirka 850 meter over havet. Varden ligger i Kvitfjell Vest og er den tredje fjellsiden som bygges ut i Kvitfjell. Dette er et eksklusivt hytteområde og er et supert utgangspunkt for fritidsopplevelser både sommer og vinter, forteller Randen.

STORSLÅTT NATUR: Tinde Lodge Varden er et fantastisk utgangspunkt for hytteliv både om sommeren og vinteren.
STORSLÅTT NATUR: Tinde Lodge Varden er et fantastisk utgangspunkt for hytteliv både om sommeren og vinteren. Vis mer

Tinde presenterer hyttemodeller fra RÅ-serien som gir det robuste uttrykket med stavlaftdetaljer, torv og stein og samtidig møter kundens ønske om å slippe naturen inn gjennom store vinduer.

– Slik skaper vi den solide fjellhytta! På utvalgte modeller finner du de tradisjonelle rundåsene som gir den lune hyttefølelsen.

Her finner du det perfekte hytteområde for deg

Tinde har populært hytteområde en time fra Oslo

Blant de heteste nyhetene trekker han fram Mylla i Nordmarka.

– Dette er ett av våre nyeste og meste populære hytteområder som har solgt veldig godt, forteller Randen.

– Her går skiløypene rett inn i hyttefeltet, og det er fantastiske turmuligheter. Nærheten til Oslo er selvsagt også et pluss for mange, sier Randen.

UNIKT HYTTEOMRÅDE: Disse unike hyttetomtene finner du rett utenfor Oslo.
UNIKT HYTTEOMRÅDE: Disse unike hyttetomtene finner du rett utenfor Oslo. Vis mer

Han ser at nordmenn er blitt flinkere til å bruke hyttene sine oftere, og at reiseavstand fra hjemmet er viktig for mange.

– Mange drar på hytta hver helg. Da er det viktig at kjøreturen ikke blir for lang.

Fra egentegnet til pakkeløsning

– Mange setter pris på at det er enkelt å velge, og Tinde tilbyr gode pakkeløsninger med prosjektert hytte inklusiv tomt. En av våre mest erfarne selgere, Tore Rugsveen, pleier å si at vi selger nøkkelen til opplevelsen, sier Torbjørn Randen.

TRYGG KVALITET: Tinde har erfarne byggmestere og håndverkere som sørger for at byggeprosessen går smidig.
TRYGG KVALITET: Tinde har erfarne byggmestere og håndverkere som sørger for at byggeprosessen går smidig. Vis mer

– Hva med de som er skeptiske til å ha ei hytte som er lik den «alle» andre har?

Jeg kjenner igjen spørsmålet, og er glad du spør, sier salgssjefen Bjørn Morten Grothe.

Mange er opptatt av særpreg. Der har vi store muligheter til å gjøre tilpasninger. De fleste tar utgangspunkt i en av våre modeller, og ber om endringer på den, og det løser vi, så lenge det er praktisk gjennomførbart. Andre kommer til oss med sin egen skisse de har laget selv. Veldig ofte når vi ser slike skisser, så finner vi noe som likner i vårt arkiv. Det blir jo noen tegninger gjennom alle disse åra!

Slik er veien fra hyttedrøm til virkelighet

ALLE TRIVES PÅ HYTTA: Selv de minste i familien elsker å være på hytta.
ALLE TRIVES PÅ HYTTA: Selv de minste i familien elsker å være på hytta. Vis mer

Fellene du ikke bør gå i

– Hvilke tabber er de vanligste norske hyttekjøpere gjør?

Det er først og fremst to store tabber jeg vil råde folk til å unngå, sier Bjørn Morten Grothe.

Det ene er å ha det for travelt. Å bygge hytte skal være en positiv opplevelse og ikke et hasteprosjekt fordi du gjerne vil feire jul på hytta i år. Bruk tid på å ta gode avgjørelser i sammen med hyttekonsulenten. Den tida du bruker her, vil du både ha glede av under byggeprosessen og ikke minst den ferdige hytta i mange år fremover.

Og den andre tabben?

Å tenke kortsiktig på økonomi og pris. Velger du en leverandør som framstår rimelig, kan det vise seg å bli mye dyrere i det lange løp. En fordel med komplett leverandør er at du får fakturaer fra én og samme avsender, og det er lettere å ha kontroll på totalbudsjettet.

Å bygge hytte er noe de fleste gjør kun en gang i livet – sørg for å velge en trygg aktør som kan veilede deg gjennom hele prosessen.

Se Tindes hytter her

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer