Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

ANNONSØRINNHOLD

NØKKEL TIL OPPLEVELSER: Nordmenn har allltid vært et hytteelskende folk, og i år søker enda flere av oss mot den norske naturen. Her er hyttefeltet Låvåshaugen, med panoramautsikt mot Rondane.
NØKKEL TIL OPPLEVELSER: Nordmenn har allltid vært et hytteelskende folk, og i år søker enda flere av oss mot den norske naturen. Her er hyttefeltet Låvåshaugen, med panoramautsikt mot Rondane. Vis mer

Hvordan velger du rett hytte for deg og familien?

Tryggheten i Norge kaller på de fleste av oss denne sommeren. Her er tipsene du bør lese før du realiserer hyttedrømmen – og to tabber du bør unngå.

– Vi merker at det skjer mye i hyttemarkedet denne sommeren, sier salgssjef i Tinde Hytter, Anita Bulling.

Reisebegrensninger som følge av korona-krisa har fått det norske folk til å bli enda mer hyttekjære.

– Smitteverntiltakene har satt i gang mange prosesser. Vi møter mange som har hatt lyst på hytte en stund, som nå har blitt trigga til å sette drømmen ut i virkeligheten. Samtidig møter vi andre som aldri hadde tenkt på det før, men nå ser tryggheten ved å oppholde seg i eget land. Mange som tidligere hadde tenkt å investere i ferieleilighet i Spania, velger heller å satse trygt i eget land.

STORE GLASSFLATER: Hyttekjøpere i dag elsker følelsen av naturen inn i stua, forteller Tinde-salgssjef Anita Bulling.
STORE GLASSFLATER: Hyttekjøpere i dag elsker følelsen av naturen inn i stua, forteller Tinde-salgssjef Anita Bulling. Vis mer

Med 40 års erfaring har Tinde utviklet seg til å bli en av landets ledende hytteleverandører. De har spesialisert seg i å levere nøkkelferdige hytter, og bistår gjennom hele prosessen fra A til Å.

Ta bevisste valg

Hva er det viktigste for meg å tenke på om jeg ønsker meg hytte?

– Du må tenke nøye gjennom hvilke behov du har: Hvor mange skal bruke den, hvor ofte, hva ønsker du først og fremst å bruke hytta til. Skal du ha mange soverom, bør oppholdssonen matche det, så det blir plass til alle rundt spisebordet. Og hvordan skape lunhet om du har plass til ti, men som oftest bare er to på hytta? Du må ta noen bevisste valg. Hvilke opplevelser kunden ønsker, varierer mye, sier Anita Bulling.

– Og tenk langsiktig: Husk at en familie er i endring. Tenk at du skal ha hytta resten av livet.

HYTTEKOS: Hytta blir for de fleste nordmenn stedet for de beste opplevelsene.
HYTTEKOS: Hytta blir for de fleste nordmenn stedet for de beste opplevelsene. Vis mer

– Det ungene syntes var stas da de var små forandrer seg når de blir større. Kanskje vil du selv ha behov for å ha alt på en flate når du blir eldre.

Bulling fremhever også viktigheten av å se på på tomt og hyttemodell i sammenhen.

– Det kan være forhold på tomta som legger føringer for valg av type hytte. Støtt deg gjerne på hyttekonsulenten her. Å forstå kommunens regelverk er ikke alltid like lett, og det er mange hensyn å ta.

Hun råder også folk til å velge en leverandør med lang erfaring og trygg økonomi.

Hvilke trender ser dere blant hyttekjøpere i dag?

– Store vinduer har vi hatt en god stund nå. Folk ønsker seg naturen tett på, det er noe mange av oss er opptatt av. Vi aner en liten vridning mot at det tradisjonelle er på vei tilbake, selv om de store vinduene vedvarer. Folk vil ha litt mer hyttepreg, at det er forskjell på hytte og hus.

MANGE VALG: Det er mange beslutninger å ta på veien til ferdig hytte. Ekspert Anita Bulling råder hyttekjøpere til å ta seg god tid.
MANGE VALG: Det er mange beslutninger å ta på veien til ferdig hytte. Ekspert Anita Bulling råder hyttekjøpere til å ta seg god tid. Vis mer

Noe for enhver smak

Tinde har seks hovedtyper av hytter: Tid, Tinde, Rondane, Driv, Danebu og Rå.

– Ytterpunktene blant de seks hytteseriene, er Tid og Rå, forklarer Bulling.

– Tid er ei hytte med glatte linjer og lite takutstikk. En moderne hytte med stramt design og mye glass.

– Rå har beholdt det moderne med å slippe naturen inn gjennom de store vinduene, men har samtidig et mer robust og tradisjonelt uttrykk.

Hytta er smykket med stavlaftdetaljer, torv, stein og rundåser, som gir den lune hyttefølelsen.

Her finner du hytta som passer for deg

NORSK NATUR: Naturopplevelsene er noe av det viktigste for oss når vi velger hytte. De er det mange av i Finsandvika hyttefelt ved Mjøsa.
NORSK NATUR: Naturopplevelsene er noe av det viktigste for oss når vi velger hytte. De er det mange av i Finsandvika hyttefelt ved Mjøsa. Vis mer

Viktig samlingspunkt

Når vi spør hva hytta betyr for Ola og Kari Nordmann, kommer svaret spontant fra salgssjefen i Tinde:

– Mye!

– Vi har lange tradisjoner rundt hytteliv. På bygdene dro de til seters, mens andre trakk mot sjøen. Det ligger dypt i oss, vi er vokst opp med hyttelivet gjennom mange generasjoner. Også er vi er friluftsfolkeslag, så dragninga mot naturen er sterk, mener Bulling.

Behovet for å samle familien er også stort.

KVALITETSTID: På hytta roer vi ned tempoet og setter av mer tid til hverandre.
KVALITETSTID: På hytta roer vi ned tempoet og setter av mer tid til hverandre. Vis mer

– Med storfamilier som ofte har etablert seg på ulike geografiske områder, velger mange et sted der det ikke er for langt å kjøre for alle. En del har også mindre plass hjemme, så det er enklere å be venner og familie en helg på hytta enn til en liten leilighet. Hytta er et viktig samlingspunkt.

Tinde har nytt hytteområde en time fra Oslo

Tinde Utvikling har et stort utvalg av kvalitetstomter i attraktive hytteområder. Daglig leder i Tinde Utvikling, Torbjørn Randen, forteller at blant områdene det skjer mest nå, er Kvitfjell, der Tinde er den største utbyggeren, og Gålå, der de nettopp har bygd ut et felt på 40 tomter i Toppagrenda.

Blant de heteste nyhetene trekker han fram Mylla.

– Mylla ligger i Nordmarka, bare en time fra Oslo. Vi bygger et felt på 60 hytter, og det er salgsstart 13. juni. Den lørdagen har vi åpen visning for alle som vil komme og se.

– Skiløypene går rett inn i hyttefeltet, og det er fantastiske turmuligheter. Nærheten til Oslo er selvsagt også et pluss for mange, sier Randen.

UNIKT HYTTEOMRÅDE: Lørdag 13.juni er det åpen visning på disse tomtene rett utenfor Oslo.
UNIKT HYTTEOMRÅDE: Lørdag 13.juni er det åpen visning på disse tomtene rett utenfor Oslo. Vis mer

Han ser at nordmenn er blitt flinkere til å bruke hyttene sine oftere, og at reiseavstand fra hjemmet er viktig for mange.

– Mange drar på hytta hver helg. Da er det viktig at kjøreturen ikke blir for lang.

Fra egentegnet til pakkeløsning

– Mange setter pris på at det er enkelt å velge, og Tinde tilbyr gode pakkeløsninger med prosjektert hytte inklusiv tomt. En av våre mest erfarne selgere, Tore Rugsveen, pleier å si at vi selger nøkkelen til opplevelsen, sier Torbjørn Randen.

TRYGG KVALITET: Tinde har erfarne byggmestere og håndverkere som sørger for at byggeprosessen går smidig.
TRYGG KVALITET: Tinde har erfarne byggmestere og håndverkere som sørger for at byggeprosessen går smidig. Vis mer

– Hva med de som er skeptiske til å ha ei hytte som er lik den «alle» andre har?

Jeg kjenner igjen spørsmålet, og er glad du spør, sier salgssjefen Anita Bulling.

Mange er opptatt av særpreg. Der har vi store muligheter til å gjøre tilpasninger. De fleste tar utgangspunkt i en av våre modeller, og ber om endringer på den, og det løser vi, så lenge det er praktisk gjennomførbart. Andre kommer til oss med sin egen skisse de har laget selv. Veldig ofte når vi ser slike skisser, så finner vi noe som likner i vårt arkiv. Det blir jo noen tegninger gjennom alle disse åra!

Fellene du ikke bør gå i

– Hvilke tabber er de vanligste norske hyttekjøpere gjør?

Det er først og fremst to store tabber jeg vil råde folk til å unngå, sier Anita Bulling.

Det ene er å ha det for travelt. Å bygge hytte skal være en positiv opplevelse og ikke et hasteprosjekt fordi du gjerne vil feire jul på hytta i år. Bruk tid på å ta gode avgjørelser i sammen med hyttekonsulenten. Den tida du bruker her, vil du både ha glede av under byggeprosessen og ikke minst den ferdige hytta i mange år fremover.

IDYLL: Hytteområdet Toppagrenda har solrik beliggenhet og fantastisk utsikt over Gålåvatnet, Jotunheimen og Rondane.
IDYLL: Hytteområdet Toppagrenda har solrik beliggenhet og fantastisk utsikt over Gålåvatnet, Jotunheimen og Rondane. Vis mer

Og den andre tabben?

Å tenke kortsiktig på økonomi og pris. Velger du en leverandør som framstår rimelig, kan det vise seg å bli mye dyrere i det lange løp. En fordel med komplett leverandør er at du får fakturaer fra én og samme avsender, og det er lettere å ha kontroll på totalbudsjettet.

Å bygge hytte er noe de fleste gjør kun en gang i livet – sørg for å velge en trygg aktør som kan veilede deg gjennom hele prosessen.

Se Tindes hytter herDette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.