Annonsørinnhold

Høsten og vinteren er mørk, pass på å synes i mørket. Vi har reflekser til alle, store, små, klær og kjæledyr. Vis mer

I mørket er risikoen for å bli påkjørt hele tre ganger så stor

Heldigvis er det såre enkelt å redusere risikoen betraktelig: Bruk refleks.

Nå som høstmørket kommer for alvor, blir det viktigere og viktigere å bruke refleks når du beveger deg ute.

Risikoen for å bli påkjørt er faktisk hele tre ganger så stor i mørket som i dagslys. Ifølge Statens vegvesen ble 39 % av alle omkomne fotgjengere i perioden 2005-2014 påkjørt i mørket, men bruk av refleks kan redusere risikoen med opptil 85 %.

Det er altså svært viktig at både store og små bruker refleks ute i mørket.

Men husk! Med «refleks» menes her klassiske refleksbrikker, refleksbånd og refleksvester o.l. som er EU-godkjent i henhold til EN 13356 (for vanlig refleks) og EN 1150 (for plagg som vester, jakker osv.). Det betyr at selv om du har ting med refleks med deg, må du også ha ordentlig, EU-godkjent refleks deg.

Forbruksvare

Visste du at reflekser er forbruksvare? Ifølge Trafikverket i Sverige har reflekser en levetid på rundt tre år. Riper i refleksen gjør at refleksjonen svekkes, og det samme gjelder vask av refleksvester. Derfor er det viktig å fornye både reflekser og refleksvester jevnlig.

Pass på at du alltid har fungerende refleks når du er ute i mørket. Ved å feste en refleksbrikke med snor i hver lomme har du alltid refleksen tilgjengelig. For maksimal effekt bør refleksen henge i knehøyde, slik at den fanger mest mulig lys fra billyktene.

I tillegg kan sneppertreflekser slås rundt armer eller ben. Både refleksbrikkene og sneppertrefleksene er EU-godkjent i henhold til EN 13356.

For å merke sykkelen, gåstavene, trillebagen eller andre ting, går det også an å benytte seg av refleksteip. Teipen fester seg på de aller fleste slette overflater og materialer, og tåler vind og vær.

Husk også refleks til barn og dyr

Små barn bør alltid bruke EU-godkjent refleksvest når de ferdes ute i trafikken. I tillegg finnes det gøyale refleksdyr med nøkkelring, som kan henges på for eksempel skolesekken.

Barnevogner og våre firbeinte venner bør også alltid bære refleks ute i mørket. For ekstra synlighet i tillegg kan en mini-LED-lykt eller to også gjerne henges på både hunden, barnet og barnevognen.

IKKE GLEM DE SMÅ: Barnevognen og hunden bør også ha refleks.
IKKE GLEM DE SMÅ: Barnevognen og hunden bør også ha refleks. Vis mer

Det lille ekstra

For den sporty joggeren er det flere grep som kan gjøres for å synes enda bedre i mørket. Refleksvest og sneppertreflekser på armer og eventuelt ben er en selvfølge, men du kan også lyse opp med LED-bøylelykter på skoene og en batteridrevet hodelykt.

LYS OPP: LED-lykt på skoene gjør at du synes enda bedre i mørket.
LYS OPP: LED-lykt på skoene gjør at du synes enda bedre i mørket. Vis mer

For syklisten går det også an å benytte en sykkellykt i tillegg til vesten og sneppertrefleksene. Husk at lykter på sykkelen følger samme regler som på bilen: Hvite lykter lyser opp foran sykkelen, mens lykter bak på sykkelen skal være røde.

Det finnes faktisk også paraply med refleks, som gjør at du synes ekstra godt i høstregnet.

Men pass på! LED-lykter benyttes i tillegg til vanlige reflekser, ikke som en erstatning.

Refleksens dag

Ifølge målinger fra Trygg Trafikk bruker knapt en tredjedel voksne refleks når de ferdes ute. Andelen er høyere på landevei, men det er faktisk i byene flest fotgjengerulykker skjer. Når du bruker refleks, har bilisten 10 sekunder til å reagere. Dropper du refleksen, har bilisten bare 2.

Refleksens dag arrangeres i år den 20. oktober. Bruk refleks, du også!

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.

anbefalte artikler fra clas ohlson