Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

ANNONSØRINNHOLD

SPONTANTUR: Selv om du ikke har booket ferieturen ennå, er vårt naboland fullt av muligheter. Foto: Lost City
SPONTANTUR: Selv om du ikke har booket ferieturen ennå, er vårt naboland fullt av muligheter. Foto: Lost City Vis mer

Ikke bestilt ferie ennå? Da bør du lese dette

Her er de beste tipsene for deg som ennå ikke har lagt planene for sommerferien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vipps, så var sommeren her! Noen ganger kommer den brått på, og om du ikke har lagt alle planene ennå, er det fortsatt mange muligheter.

Du trenger nemlig ikke reise til den andre siden av jordkloden for den perfekte familieferien. Ferielandet barna elsker ligger ikke lenger unna enn en liten kjøretur. Veien er kort, prisene er lave, og du trenger ikke booke flere måneder i forveien.

Vårt kjære naboland har mye å by på: Flotte sandstrender, spennende familieparker, nydelig natur, levende historie og masse god mat.

Her er 6 forslag til sommerfine svenske reisemål – og til slutt to badeland du ikke vil gå glipp av.

1. Sykkel og skjærgård

Rett over grensa fra Norge ligger Västsverige, fullt av ulike familie- og ferieopplevelser. Her får du både storbyliv og variert natur, enten du vil nyte åpne sletter, dype skoger eller sjarmerende fiskevær og kystkultur.

Et supert eventyr for hele familien er å sykle Sjuhäradsrundan. Her er 12 av 15 mil helt bilfrie, og det passer derfor sykkelglade familier på tur. Store deler av turen er på en nedlagt jernbane, så du passerer flere vakre stasjonsbygninger og gamle togbruer, i tillegg til badeplasser og gårdsbutikker. Sjuhäradsrundan går gjennom flatt terreng med start og stopp i Ulricehamn.

Kjøper du sykkelpakke, blir bagasjen transportert for deg og familien mens dere sykler, og overnatting og måltider er inkludert.

Vil dere ha en mer maritim opplevelse, anbefales øyhopping, eller «båtluffa», som svenskene kaller det, i Bohuslän – en av verdens aller vakreste skjærgårder. Lagunen er et perfekt sted å bo, leie sykkel og ta ferje ut til Sydkoster og Strømstad.

Les mer om Västsverige

SKJÆRGÅRDSIDYLL: Bohuslän er en av de vakreste skjærgårdene i verden. Foto: Per Pixel Petersson
SKJÆRGÅRDSIDYLL: Bohuslän er en av de vakreste skjærgårdene i verden. Foto: Per Pixel Petersson Vis mer

2. Camping, surf og strandliv

Under en time sør for Göteborg ligger Halland, som er et ekte paradis for både camping, surf og strandliv.

Langs kysten ligger de flotte campingplassene som perler på en snor, og samtidig har du mange muligheter ved skog og sjø i innlandet, og i nærheten av byene Varberg, Falkenberg og Halmstad.

Badebyen Varberg har Sveriges surfestrand nr. 1, nemlig den hesteskoformede Apelviken.

For alle som er interessert i surfing, kiting, SUP og andre sommeraktiviteter er dette stedet å reise til på sommeren.

Surfers Center kan du både leie utstyr og gå på surfeskole eller kitekurs.

Les mer om Hallands beste strender

SOL OG SAND: I Halland får du milevis med de vakreste strender. Foto: Philip Liljenberg
SOL OG SAND: I Halland får du milevis med de vakreste strender. Foto: Philip Liljenberg Vis mer
3. Familieparker i Småland

Småland er et ferieparadis for store og små, kjent for tusenvis av sjøer, klassiske "röda stugor" og ikke minst Astrid Lindgren.

Bor du på Gränna Camping, har du Sveriges nest største innsjø Vättern som nærmeste nabo. På den fire stjerners campingplassen kan du velge mellom 450 tomter og 38 koselige hytter. Det er masse morsomme aktiviteter som lekeplass, sykkelutleie, BMX-bane og skatepark.

Veien er kort til koselige familieparker som Astrid Lindgrens Värld. Parken i Vimmerby, der Astrid Lindgren selv vokste opp, ivaretar magien fra bøkene om Pippi Langstrømpe, Emil fra Lønneberget, Ronja Røverdatter, Karlsson på taket og alle de andre elskelige figurene.

Og under 20 minutter unna finner du Filmbyn i Mariannelund, hvor du kan hoppe over «helvetesgapet», besøke Katthult, eller spasere en tur i Bakkebygrenda.

Les mer om Astrid Lindgrens Småland

EVENTYRLIG ATMOSFÆRE: Bli en del av Astrid Lindgrens verden sammen med Pippi, Emil, Marikken, Ronja og alle de andre.
EVENTYRLIG ATMOSFÆRE: Bli en del av Astrid Lindgrens verden sammen med Pippi, Emil, Marikken, Ronja og alle de andre. Vis mer

4. Sveriges kulturelle hjerte

Nesten alt vi forbinder med den svenskeste av den svenske idyll, har sitt utspring i den tradisjonsrike regionen Dalarna. Her er Dalahesten fra, og her feires verdens største «midsommar»-fest.

I de dype skogene utenfor Mora finner du selveste nissens hjemsted, i Eventyrlandet Tomteland. I tillegg til Tomtens by kan du her besøke mange magiske plasser, befolket av alver, feer, huldre og troll.

Her er alt som i eventyrene – bare at det er virkelig!

Byen Falun er på UNESCOs verdensarvliste. Her ble mye av grunnlaget for det moderne industrisamfunnet lagt, og Falu Gruva var den største kobbergruva i Europa. Å gå ned i den med guide er en spennende opplevelse for både store og små. Husk at nede i gruvene er det kjøleskapstemperatur – året rundt!

Her finner du campingperlene i Dalarna

5. Øyparadiset

MORO FOR BARNA: I Dalarna kan barna lage sin egen dalahest. Foto: Amanda Westerbom
MORO FOR BARNA: I Dalarna kan barna lage sin egen dalahest. Foto: Amanda Westerbom Vis mer

Gotland er Sveriges største øy – og sommerparadis, hvor hele familien kan skape sommerminner i mystiske grotter, på paradisiske strender og med ekte riddere.

Scandic Visby får dere det beste av begge verdener: Et moderne hotell – i et middelalderhus.

Herfra kan dere dra på sykkeltur, med sykler dere leier på øya. Ta en dagstur til restauranten, butikken og gården Krusmynta, gjerne i rolig tempo med innlagte stopp på Själsö bageri og den koselige kroa og gårdsbutikken Lilla Bjers.

Forbinder barna dine (og kanskje også du?) sommerferie med å spise is? Så mye is, eller «glass», som det heter på svensk, som de har på Glassmagasinet har du neppe sett før på samme sted i hele ditt liv. Velg mellom 331 ulike sorter!

Les mer om Gotlands hovedstad Visby

VAKKERT: Visby, den eneste byen på øya Gotland, er omkranset av en ringmur fra 1288.
VAKKERT: Visby, den eneste byen på øya Gotland, er omkranset av en ringmur fra 1288. Vis mer

6. Sommer og vinter på samme dag

Värmland ligger i kort kjøreavstand fra Oslo, og byr på flotte sandstrender, familieparker og aktiviteter for både finværs- og regnværsdager.

På Sunne Camping kan du bo i telt, på en av de 400 campingtomtene eller i en av de 33 koselig hyttene som er til leie.

Inne på campingområdet ligger en langgrunn sandstrand, Frykens strand, og rett ved ligger et herlig sommerland.

Herfra er det heller ikke langt til Torsby Skidtunnel & Sportcenter, hvor temperaturen er mellom 0 og -3 grader også midt på sommeren, og du kan gå på ski på en 1,3 km lang løype!

Les mer om Värmland

SOMMER OG ... SKI: I Torsby Skidtunnel & Sportcenter er det bra føre hele året. Foto: Tom Lindström
SOMMER OG ... SKI: I Torsby Skidtunnel & Sportcenter er det bra føre hele året. Foto: Tom Lindström Vis mer

7. To heftige badeeventyr

Været ikke helt optimalt? Eller bare lyst til å ha litt mer actionfylt bading enn stender og svaberg? Svenskene kan virkelig badeland!

Bare ti minutter fra Örebro sentrum ligger et av Nordens største badeland, Gustavsvik Lost City. Her kan du utforske mystiske ruiner og kaste deg ut i noen av Sveriges heftigste vannsklier, blant annet den 200 meter lange Treasure Hunter.

Les mer om Lost City

JUNGELEVENTYR: Dette magiske badeeventyret venter på deg.
JUNGELEVENTYR: Dette magiske badeeventyret venter på deg. Vis mer

I en gammel dampkraftfabrikk i Västerås, mellom Örebro og Stockholm ligger Sveriges første actionbad: Kokpunkten.

Her får du noen av de aller bratteste og tøffeste vannskliene i Sverige.

Anlegget er på hele åtte etasjer og har noe for enhver smak. Konkurrér mot andre i sklien Doble Racer, hvor du side om side konkurrerer mot venner og familie. Her går det fort, virkelig fort!

Les mer om Kokpunkten

FULL FART: I Kokpunkten kan du få deg et skikkelig «badrenalin»-kick!
FULL FART: I Kokpunkten kan du få deg et skikkelig «badrenalin»-kick! Vis mer

God tur!

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.