Annonsørinnhold

Visit Sweden

Ikke bestilt høstferie ennå? Her er 11 tips

Enten du vil oppleve utrydningstruede dyrearter eller suse ned en 200 meter lang vannsklie – her er de beste tipsene for familiens høstferie i Sverige.

Foto: Kokpunkten
Foto: Kokpunkten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Høstferien er like om hjørnet, og uavhengig om du planlegger en hel ukes reise eller bare en helgetur, har vi valgt ut 11 opplevelser som passer for hele familien.

Du trenger ikke dra lengre enn til vårt kjære naboland for å oppleve badeeventyr, nærkontakt med spennende dyr, og annerledes kulturopplevelser.

1. Nordens Ark: En zoologisk oppelevelse utenom det vanlige

Nordens Ark i Bohuslän er en zoologisk opplevelse helt utenom det vanlige. Her får du nærkontakt med over 80 utrydningstruede dyrearter. Lær om biologisk mangfold og naturen mens du er midt i den. Møt jerv, gaupe, ulv, rein, fugler, amfibier og til og med eksotiske arter som snøleoparden, eller verdens største kattedyr, amurtigeren. I tillegg er det duket for nærkontakt med vanlige, nordiske gårdsdyr.

«I en perfekt verden skulle vi ikke ha dyreparker i det hele tatt», skriver Nordens Ark på sine hjemmesider, men her ligger fokus på å sikre artenes overlevelse og at dyrene i parken får leve så naturlig som mulig.

Alle innhegninger her er bygget for dyrenes beste. Tilbring natta på Hotell Nordens Ark, og få fri tilgang til parken både ankomst- og avreisedagen. Eller for en virkelig unik overnatting, hva med «Eremitaget»? Hytta ligger høyt oppå et berg med utsikt over Ekoparken, midt inne i skogen. Dere tar selv med dere soveposer og lommelykter, og hytta er uten elektrisitet og innlagt vann.

Les mer om Nordens Ark

Foto: Tom Svensson
Foto: Tom Svensson Vis mer

2. Lost City: Det store badeeventyret

Bare ti minutter fra Örebro sentrum ligger Sveriges største opplevelsesbad.

Her kan du utforske mystiske ruiner og kaste deg ut i noen av Sveriges heftigste vannsklier, blant andre den 200 meter lange Treasure Hunter.

Svøm blant bølgene i det store bassenget med bølgemaskin eller utfordre dine venner i klatreveggen. Eller du kan nyte en stille stund i noen av de varme boblebassengene, for så å la deg friste av alle de deilige rettene på den asiatiske restaurantens store buffé.

For de voksne finnes det en relaxavdeling, med boblebad, massasjeavdeling og lounge. For de minste barna finnes det også et nytt bade-lekeland med morsomme minisklier og varme, herlige basseng.

På Gustavsvik finner du i tillegg et helt nytt treningssenter med et 50 meters basseng og dessuten et utendørsområde med basseng og vannsklier. Det finnes en egen hytteby tilknyttet vannlandet, ellers tilbyr mange av hotellene i nærheten overnattingspakker med inngang til Lost City.

Les mer om Lost City

Foto: Lost City
Foto: Lost City Vis mer

3. Sundstabadet: Sklier, laguner og utendørsbasseng

Sundstabadet ligger midt i Karlstad og har noe for enhver smak, unge som gamle. I opplevelsesbadet finner du to heftige sklier, laguner, fosser, klatrevegg og utendørsbasseng med strøm.

I tillegg er det en egen barneavdeling med flere basseng med varmere vann. I skliene Stora Blå og Svarta fallet får du fartsfylte opplevelser og skikkelige adrenalinkick.

Ved det store bassenget er det et hoppetårn med 1-, 3- og 5-meter.

I relaxavdelingen er det et rolig miljø hvor du kan koble av og finne roen. Her finner du badeopplevelser som sitrus- og lavendelduftende aufgussbadstu, hamamrom av marmor som er oppvarmet til 40–45 grader og flere andre typer badstuer.

Les mer om Sundstabadet

Foto: Sundstabadet
Foto: Sundstabadet Vis mer

4. Kokpunkten: Åtte etasjer med action og adrenalinkick

Kokpunkten i Västerås er Sveriges første actionbad. På over hele åtte etasjer finner du noen av de bratteste og tøffeste vannskliene i Sverige, samt vannkino, klatrevegg og mange andre aktiviteter som passer for alle i familien.

Kokpunkten ligger i en gammel Dampkraft-fabrikk og har plass til over 1200 besøkende.

Black River er en mørk strøm som pumper ut 1000 liter vann i minuttet og med voldsom kraft skyver deg fram. Inside Out er en sklie med fallhøyde på 12 meter. Er du ute etter et virkelig "badrenalin"-kick? Da er det Boomerang som gjelder.

Ikke la deg lure av den rolige starten, for her går det virkelig unna. Og om mor og far vil slappe av mens ungene utforsker skliene, finnes det også en egen avdeling for avslapning. Vegg i vegg ligger designhotellet The Steam Hotel, hvor det ligger flere restauranter og barer.

Les mer om Kokpunkten her

Foto: Kokpunkten
Foto: Kokpunkten Vis mer

5. Alfons Åberg Kulturhus: Enkel og magisk moro

På Alfons Åbergs Kulturhus i Göteborg kan de små komme tett på Alfons og leke, tulle, klatre og oppdage i et hus fylt av morsomme ting.

De fleste barn kjenner godt til Albert Åberg (som han heter på norsk) – som bor sammen med pappaen sin og den oppdiktede vennen Skybert.

Her finnes høyblokka som Albert bor i, det skumle monsteret, helikopteret og egen mini-kino.

I tillegg har det kreative kulturhuset et daglig program, fylt med teater, musikk og forestillinger. De voksne kan slå seg ned i lesehjørnet med en bolle og en kaffekopp, og før avreise har man muligheten til å kjøpe med seg et minne fra butikken.

Les mer om Alfons Åbergs Kulturhus

6. Filmbyen: Astrid Lindgrens univers

Ta turen inn i Astrid Lindgrens magiske filmer! Her kommer du tett på innspillingsplassene og kulissene fra filmatiseringene av Astrid Lindgrens univers.

Hvis du har drømt om å hoppe over «helvetesgapet» fra filmen om Ronja Røverdatter, besøke Emils Katthult, eller spasere en tur i Bakkebygrenda, er sjansen stor for at du kommer til å like dette opplevelsessenteret i Mariannelund i Småland.

Se de faktiske kulissene, originalkostymene, husene og gatene som har gjort filmatiseringene av Lindgrens bøker til de perlene de er.

Under halvannen time vestover fra Filmbyn ligger byen Jönköping. Byen var på 1800-tallet verdensberømt for sin fyrstikkproduksjon. I dag er det Vätternsjøens skjønnhet og naturen rundt, som trekker besøkende til den hyggelige byen ved sjøbredden, samt et fantastisk restaurantliv.

Les mer om Filmbyen her

Foto: Filmbyn
Foto: Filmbyn Vis mer
Foto: Småland Turism
Foto: Småland Turism Vis mer

7. Universeum: Nordens største opplevelsessenter

Midt i Göteborg, rett ved Liseberg, ligger Nordens største opplevelsessenter.

På sju etasjer opplever du tropisk regnskog, gigantiske akvarier og masse spennende eksperimenter. Utforsk den svenske villmarken med fisker og fugler, hils på haier og rokker eller gå inn i en romstasjon.

I tillegg treffer du slanger og andre giftige dyr, går på safari blant aper, kaimaner og dovendyr, oppdager hvordan naturen har inspirert til ny teknikk, lar de minste prøve seg på sine drømmejobber og mye, mye mer.

Guider, dyrepassere og dykkere bidrar til at det skjer masse spennende ting hver dag.

Les mer om Universeum

Foto: Universeum
Foto: Universeum Vis mer

8. Arena Skövde: 370 meter med sklier

Kaster du deg gjerne ut i bølgene og tester vannsklier? Eller nyter du heller tiden i et varmt basseng? Uansett finner du alltid noe som passer deg på Arena Skövde.

Badelandet, som ligger i Skövde i Västra Götalands län, har flere ganger vunnet utmerkelsen «Sveriges bästa äventyrsbad».

Med en vanntemperatur på opp til 34 grader og en lufttemperatur på 36 grader nyter til og med den mest frosne vannet her. Det finnes alt ifra flere ulike vannsklier på totalt 370 meter, bølgebasseng og utebasseng.

Det er dragebasseng for de minst, Magic Hole og Black Hole for våghalsene, og ikke minst Vildforsen med 974 liter vann i sekundet, og den hyperraske sklia Turbo.

Kjøper du noe i kaféen, trenger du ikke gå i skapet for å hente bankkortet, for her kan du betale med armbåndet ditt. Det er også et digitalt svømmebasseng hvor du kan få opplevelsen av å dykke i korallrev i et tropisk paradis eller svømme med haier i en vik hvor piratene har kastet anker for natta.

Les mer om Arena Skövde

Testa Illusion - Vår digitala pool på Arena Skövde. Här kan du t ex uppleva ett tropiskt korallrev med fiskar och hajar. Vis mer Vis mer

9. Sykkel i Sälen: En ny måte å oppleve fjellet på

Når du utforsker Sälen fra sykkelsetet, får du oppleve helt nye sider av fjellet.

Her er det et stort utvalg av stier og løyper, så alle kan sykle på sitt eget nivå, enten du er ekspert eller nybegynner. Det er også egne løyper for barn, samt en egen teknikkbane.

Ta skiheisen opp, og sus ned fjellsidene. Du kan ha med din egen sykkel, eller leie på stedet, inkludert hjelm og annet sikkerhetsutstyr. Forhåndsbestill gjerne her, så er du garantert å få en sykkel som passer.

Den perfekte avslutningen på en strabasiøs dag i fjellsidene, får du i bassengene og spa-avdelingen på Experium.

Les mer om sykling i Sälen

10. Høsttakkefest i Halland: Stolte mattradisjoner

Halland har mange stolte mattradisjoner. I denne delen av Sverige er det lett å finne gode råvarer som er dyrket og tilberedt med kjærlighet, omtanke og lidenskap. Her finner du gårdsbutikker med økologiske grønnsaker, lokale surdeigsbakerier og mange prisbelønte restauranter og kafeer. Og ikke minst: Matfestivaler!

28. september går Smaka på Varberg av stabelen. Da syder Varberg av aktiviteter, fra matmarked til musikalske innslag, fra smaksprøver til foredrag. Alt som en stor hyllest til mat- og drikke-glede.

Les mer om Smaka på Varberg

4.-6.oktober er det Skördefest på Tjolöholm slott. Her får du høstens ferskeste kortreiste delikatesser.

Lær mer om hvor maten kommer fra mens du smaker og handler økologisk mat produsert i nærområdet. I tillegg kan barna hilse på dyra, kjøre hest og kjerre og prøvesitte landbruksmaskiner.

Festen på det ærverdige godset er åpen fra 12-17 på fredagen, og 10-17 i helgen.

Foto: Tjolöholm Slott
Foto: Tjolöholm Slott Vis mer

Les mer om Skördefest på Tjolöholm

11. Stockholm: hele familiens storby

Stockholm er en fantastisk storby for store og små.

Blant de fineste familieaktivetene erJunibakken, Livrustkammaren og Skansen.

Junibacken tar deg med rett inn i Astrid Lindgrens fantastiske eventyrverden. Her møter du Pippi, Emil og Ronja, men også andre elskede barnebokfigurer som Albert Åberg og Mummitrollet. Reis med det magiske Sagotåget, lek i Villa Villekulla, ha det gøy på Sagotorget og spis økologisk og hjemmebakt i Cirkusrestauranten.

Livrustkammaren var opprinnelig den svenske kongens arsenal. Nå brukes stedet til å vise historien om Sverige gjennom vakre drakter, rustninger og biler. Her arrangeres morsomme aktiviteter for barn, blant annet prøving av ridderklær og kjoler.

KONGELIG HISTORIE: I Livrustkammaren blir Sveriges historie levende. Foto: Erik Lernestål
KONGELIG HISTORIE: I Livrustkammaren blir Sveriges historie levende. Foto: Erik Lernestål Vis mer

Skansen er verdens eldste friluftsmuseum, og ligger vakkert til på Djurgården. For barna finnes store lekeområder og morsomme aktiviteter som ponniriding, minitog og Galejans tivoli. Lill-Skansen med smådyr som kaniner, kattunger og minigriser er også veldig populært, i tillegg til bykvartalene med blant annet skomakeri og bakeri.

Les mer om barnas Stockholm

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer