ANNONSØRINNHOLD

Foto: Kokpunkten
Foto: KokpunktenVis mer

Ikke bestilt høstferie ennå? Her er 13 tips

Enten du vil oppleve utrydningstruede dyrearter eller suse ned en 200 meter lang vannsklie – her er de beste tipsene for familiens høstferie.

Høstferien er like om hjørnet, og uavhengig om du planlegger en hel ukes reise eller bare en helgetur, har vi valgt ut 13 opplevelser som passer for hele familien.

Du trenger ikke dra lengre enn til vårt kjære naboland for å oppleve badeeventyr, nærkontakt med spennende dyr, og annerledes kulturopplevelser.

1. Nordens Ark: Over 80 utrydningstruede dyrearter

Nordens Ark i Bohuslän er en zoologisk opplevelse helt utenom det vanlige. Her får du nærkontakt med over 80 utrydningstruede dyrearter. Lær om biologisk mangfold og naturen mens du er midt i den. Møt jerv, gaupe, ulv, rein, fugler, amfibier og til og med eksotiske arter som snøleoparden, eller verdens største kattedyr, amurtigeren. I tillegg er det duket for nærkontakt med vanlige, nordiske gårdsdyr. «I en perfekt verden skulle vi ikke ha dyreparker i det hele tatt», skriver Nordens Ark på sine hjemmesider, men her ligger fokus på å sikre artenes overlevelse og at dyrene i parken får leve så naturlig som mulig. Alle innhegninger her er bygget for dyrenes beste. Tilbring natta på Hotell Nordens Ark, og få fri tilgang til parken både ankomst- og avreisedagen. Eller for en virkelig unik overnatting, hva med «Eremitaget»? Hytta ligger høyt oppå et berg med utsikt over Ekoparken, midt inne i skogen. Dere tar selv med dere soveposer og lommelykter, og hytta er uten elektrisitet og innlagt vann.

Les mer om Nordens Ark

Foto: Tom Svensson
Foto: Tom Svensson Vis mer

2. Lost City: Det store badeeventyret

Bare ti minutter fra Örebro sentrum ligger Sveriges største opplevelsesbad. Her kan du utforske mystiske ruiner og kaste deg ut i noen av Sveriges heftigste vannsklier, blant andre den 200 meter lange Treasure Hunter. Svøm blant bølgene i det store bassenget med bølgemaskin eller utfordre dine venner i klatreveggen. Eller du kan nyte en stille stund i noen av de varme boblebassengene, for så å la deg friste av alle de deilige rettene på den asiatiske restaurantens store buffé. For de voksne finnes det en relaxavdeling, med boblebad, massasjeavdeling og lounge. For de minste barna finnes det også et nytt bade-lekeland med morsomme minisklier og varme, herlige basseng. På Gustavsvik finner du i tillegg et helt nytt treningssenter med et 50 meters basseng og dessuten et utendørsområde med basseng og vannsklier. Det finnes en egen hytteby tilknyttet vannlandet, ellers tilbyr mange av hotellene i nærheten overnattingspakker med inngang til Lost City.

Les mer om Lost City

Foto: Lost City
Foto: Lost City Vis mer

3. Sundstabadet: Sklier, laguner og utendørsbasseng

Sundstabadet ligger midt i Karlstad og har noe for enhver, unge som gamle. I opplevelsesbadet finner du to heftige sklier, laguner, fosser, klatrevegg og utendørsbasseng med strøm. I tillegg er det en egen barneavdeling med flere basseng med varmere vann og figurer av Inger og Lasse Sandberg. I skliene Stora Blå og Svarta fallet får du fartsfylte opplevelser og skikkelige adrenalinkick. Ved det store bassenget er det et hoppetårn med 1-, 3- og 5-meter. I relaxavdelingen er det et rolig miljø hvor du kan koble av og finne roen. Her finner du badeopplevelser som sitrus- og lavendelduftende aufgussbadstu, hamamrom av marmor som er oppvarmet til 40–45 grader og flere andre typer badstuer.

Les mer om Sundstabadet

Foto: Sundstabadet
Foto: Sundstabadet Vis mer

4. Kokpunkten: Åtte etasjer med action og adrenalinkick

Kokpunkten i Västerås er Sveriges første actionbad. På over hele åtte etasjer finner du noen av de bratteste og tøffeste vannskliene i Sverige, samt vannkino, klatrevegg og mange andre aktiviteter som passer for alle i familien. Kokpunkten ligger i en gammel Dampkraft-fabrikk og har plass til over 1200 besøkende. Black River er en mørk strøm som pumper ut 1000 liter vann i minuttet og med voldsom kraft skyver deg fram. Inside Out er en sklie med fallhøyde på 12 meter. Er du ute etter et virkelig "badrenalin"-kick? Da er det Boomerang som gjelder. Ikke la deg lure av den rolige starten, for her går det virkelig unna. Og om mor og far vil slappe av mens ungene utforsker skliene, finnes det også en egen avdeling for avslapning. Vegg i vegg ligger The Steam Hotel, hvor det ligger flere restauranter og barer.

Les mer om Kokpunkten her

Foto: Kokpunkten
Foto: Kokpunkten Vis mer

5. Halmstad Arena Bad: 30 graders vann og badedyr-avdeling

Her kan små og store kan leke seg i vannet med et stort utvalg av alt fra rutsjebaner, hopp- og stupebrett, vannløype og fosser til strømkanal og et eget område for bobler. Eventyrbassenget er et område med flere morsomme aktiviteter som sklier, fosser, strømkanal, og en egen del for barn med badedyr, leker og et stort basseng med gjennomsnittstemperatur på 30 grader. I tillegg er det en barneavdeling, treningsbasseng, stupebasseng og kafé. Vil dere utforske mer av byen Halmstad, som ligger i Halland, kan dere spille minigolf og eventyrgolf eller teste berg-og-dal-banen på Kungsbygget, som er 935 meter lang!

Les mer om Halmstad Arena Bad

Foto: Halmstad Arena Bad
Foto: Halmstad Arena Bad Vis mer

6. Alfons Åberg Kulturhus: Enkel og magisk moro

På Alfons Åbergs Kulturhus i Göteborg kan de små komme tett på Alfons og leke, tulle, klatre og oppdage i et hus fylt av gøyale greier. De fleste barn kjenner godt til Albert Åberg (som han heter på norsk) – som bor sammen med pappaen sin og den oppdiktede vennen Skybert. Her finnes høyblokka som Albert bor i, det skumle monsteret, helikopteret og egen mini-kino. I tillegg har det kreative kulturhuset et daglig program, fylt med teater, musikk og forestillinger. De voksne kan slå seg ned i lesehjørnet med en bolle og en kaffekopp, og før avreise har man muligheten til å kjøpe med seg et minne fra butikken.

Les mer om Alfons Åbergs Kulturhus

7. Filmbyen: Astrid Lindgrens univers

Ta turen inn i Astrid Lindgrens magiske filmer! Her kommer du tett på innspillingsplassene og kulissene fra filmatiseringene av Astrid Lindgrens univers. Hvis du har drømt om å hoppe over «helvetesgapet» fra filmen om Ronja Røverdatter, besøke Emils Katthult, eller spasere en tur i Bakkebygrenda, er sjansen stor for at du kommer til å like dette opplevelsessenteret i Mariannelund i Småland. Se de faktiske kulissene, originalkostymene, husene og gatene som har gjort filmatiseringene av Lindgrens bøker til de perlene de er.

Les mer om Filmbyen her

Foto: Filmbyn
Foto: Filmbyn Vis mer

8. Universeum: Nordens største opplevelsessenter

Midt i Göteborg, rett ved Liseberg, ligger Nordens største opplevelsessenter. På sju etasjer opplever du tropisk regnskog, gigantiske akvarier og masse spennende eksperimenter. Utforsk den svenske villmarken med fisker og fugler, hils på haier og rokker eller gå inn i en romstasjon. I tillegg treffer du slanger og andre giftige dyr, går på safari blant aper, kaimaner og dovendyr, oppdager hvordan naturen har inspirert til ny teknikk, lar de minste prøve seg på sine drømmejobber og mye, mye mer. Guider, dyrepassere og dykkere bidrar til at det skjer masse spennende ting hver dag.

Les mer om Universeum

Foto: Universeum
Foto: Universeum Vis mer

9. Arena Skövde: 370 meter med sklier

Kaster du deg gjerne ut i bølgene og tester vannsklier? Eller nyter du heller tiden i et varmt basseng? Uansett finner du alltid noe som passer deg på Arena Skövde. Badelandet, som ligger i Skövde i Västra Götalands län, har flere ganger vunnet utmerkelsen «Sveriges bästa äventyrsbad». Med en vanntemperatur på opp til 34 grader og en lufttemperatur på 36 grader nyter til og med den mest frosne vannet her. Det finnes alt ifra flere ulike vannsklier på totalt 370 meter, bølgebasseng og utebasseng. Det er dragebasseng for de minst, Magic Hole og Black Hole for våghalsene, og ikke minst Vildforsen med 974 liter vann i sekundet, og den hyperraske sklia Turbo. Kjøper du noe i kaféen trenger du ikke gå i skapet for å hente bankkortet, for her kan du betale med armbåndet ditt. Det er også et digitalt svømmebasseng hvor du kan få opplevelsen av å dykke i korallrev i et tropisk paradis eller svømme med haier i en vik hvor piratene har kastet anker for natta.

Les mer om Arena Skövde

Testa Illusion - Vår digitala pool på Arena Skövde. Här kan du t ex uppleva ett tropiskt korallrev med fiskar och hajar. Vis mer

10. IKEA Museum: Føl deg som hjemme

I mer enn 70 år har IKEA vært en del av folks innredning verden over. I Älmhult i Småland, hvor det hele begynte, kan du høre, se og føle på møbelvirksomhetens utvikling gjennom tidene. Det ombygde varehuset huser tre utstillinger fordelt på fire etasjer og 7.000 kvadratmeter. Her kan de nysgjerrige få et innblikk i hvordan alminnelige mennesker rundt om i verden bruker IKEA-møbler i hverdagen. Lær om røtter, historie og inspirasjon, eller prøv å skape din egen IKEA hack i det kreative verkstedet. Og på IKEA-hotellet kan alle føle seg som hjemme. Älmhult ligger midt i Smålands fantastiske natur, som lokker til seg syklister, vandrere, lystfiskere og svømmere fra fjern og nær.

Les mer om IKEA Museum

Foto: IKEA Museum
Foto: IKEA Museum Vis mer

11. Tom Tits Experiment: Kreativitet og kunnskap

Rett utenfor Stockholm ligger et spennende opplevelsessenter med eksperimenter som passer både for barn, ungdom og voksne. Her leker man mens man lærer om teknikk, fysikk, matematikk, geografi og biologi. Senteret spenner over fire etasjer innendørs, og en utepark som er åpen fra mai til september. Her kan du teste hva som skjer når du svinger deg i jojo’en, regulerer vindstyrken i stormen eller tar en kjøretur i industriroboten Robocoaster. Restauranten serverer økologisk og miljømerket mat, og i kaféen får du iste og smoothier i 98 % gjenvunnet glass. Tom Tits ligger omtrent en halvtimes tur med tog, buss eller bil fra Stockholm.

Les mer om Tom Tits

Foto: Tom Tits Experiment
Foto: Tom Tits Experiment Vis mer

12. Orsa Djurpark: Isbjørn og tiger

I Europas største rovdyrspark, i Orsa i Dalarna, lever dyrene i sitt naturlige miljø. Fra parkens gangveier og strategisk plasserte utsiktsramper kan du få oppleve bjørner, ulver, gauper, bergugle og jerv. Ta med kikkert, hvis du har. Hvis ikke, kan du selvsagt leie en her. Bli med når dyrepasserne mater dyrene, eller følg med på guidede turer. Besøk også Leopard Center, og se de mektige og utrydningstruede Amurtigrene på Tiger Mountain. I januar i år ble det faktisk født to tigerunger her i parken. Gå for all del ikke glipp av Polar World – verdens største isbjørnanlegg. I tillegg finnes masse moro for barna, som lekeplasser, hinderløper og lek-og-lær-stasjoner. Medbrakt mat er selvsagt lov, men det er også flere kafeer, der du får kjøpt «smörgåsar», pizza og hamburgere. Overnatting? Bestill hytte, leilighet eller camping på Orsa Grönklitt.

Les mer om Orsa Djurpark

Foto: Orsa Rovdjurspark
Foto: Orsa Rovdjurspark Vis mer

13. Glasriket: Prøv deg som glassblåser

Til dette magiske, vakre og spesielle området i skogene mellom Växjö og Kalmar kommer over 1 million mennesker årlig for å se, lage og ikke minst shoppe glasskunst. I denne delen av Småland har de produsert verdensberømt glasskunst siden 1742, og har merker som Kosta Boda, Skruf, Mats Jonasson, Målerås og Orrefors. I noen av glassverkene får du muligheten til å prøve deg på glassblåsing selv. I tillegg til de mange glassrelaterte severdighetene, smykker Glasriket seg med herlige naturområder det virkelig frister å aktivisere seg i, med vandring, sykling, padling og fiske.

Les mer om Glasriket

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.