ANNONSØRINNHOLD

ENDRET LIVSSTIL: Jan Kåre Nærum.
ENDRET LIVSSTIL: Jan Kåre Nærum.Vis mer

- Jeg hadde lyst til å gi opp alt. Nå har jeg troen på at livet er verdt noe

Jan Kåre Nærum (41) kom hjem fra kurs og kastet alt han hadde av usunn mat.

Vendepunktet kom i 2012.

Jan Kåre Nærum levde uten særlig tanke på kropp og helse i mange år. Det gikk i sjokolade, potetgull og mye annen dårlig mat. Men nå merket han at vekten begynte å gå utover hverdagen. Det var tungt å gå i trapper. Alt var et strev.

- Jeg ville ikke ha det sånn mer, og meldte meg på et åtte ukers Grete Roede-kurs sammen med en kompis. Men jeg var skeptisk. Hvordan ville dette bli?, sier Nærum.

Sjokket

Starten var brutal.

- Jeg hadde ikke stått på en badevekt på mange år, da jeg møtte opp på kurs. Her kom sjokket. Vekten endte på 173,4 kilo, forteller 41-åringen.

FRISKERE: Jan Kåre i 2015, da han ble tildelt Roede-prisen Årets Roede-ambassadør.
FRISKERE: Jan Kåre i 2015, da han ble tildelt Roede-prisen Årets Roede-ambassadør. Vis mer

- Jeg hadde ingen anelse om at det sto så dårlig til. Det var da jeg virkelig bestemte meg. Da jeg kom hjem fra kurs denne første kvelden, kastet jeg alt som var i skap og kjøleskap av usunn mat, og kjøpte kun sunne matvarer.

Dette ble starten på et nytt liv for Jan Kåre Nærum.

- Jeg har slitt mye med at jeg har gått på gata og følt at folk har kikket på meg og snakket om meg bak ryggen min, sier han.

- Det har også med å gjøre at jeg for mange år siden har blitt mobbet for den jeg har vært. På en måte er det min måte å ta igjen mot de som har mobbet meg, for å si at «nå har jeg klart det, hva er det blitt av dem, liksom».

Matglede

Etter å ha endret på kostholdet, måtte han ta tak i treningen. Han skaffet seg personlig trener på helsestudio. På sitt første kurs trente han omtrent en time i uka - nå trener han ofte seks timer i uka.

- I tillegg går jeg en del toppturer. Underveis på kurs måtte jeg bruke «kosemerkene» på mat, ettersom treningsmengden min økte betraktelig, minnes han.

- Utrolig nok opplever jeg mye større grad av matglede nå enn jeg gjorde før, uten å ha rørt verken brus, sjokolade og potetgull siden jeg startet på kurs for over tre år siden. Ikke har jeg savnet det heller, sier 41-åringen.

Må jobbe videre

Etter to år hadde han klart å gå ned 68 kilo, og i 2014 ble han tildelt Roede-prisen Årets Slanker Mann, for sin innsats med å legge om livsstilen.

Året etter ble han tildelt prisen Hold Vekten-prisen 2015, for sin innsats med å holde vekten.

Men det har ikke vært like enkelt hele tiden. Den siste tiden har Jan Kåre Nærum gått opp litt i vekt igjen, men han er fortsatt veldig fornøyd med hvordan kroppen føles.

- Tiden etter kurs har vært litt tøff for å klare å holde vekten sånn noenlunde. Etter siste kurs var jeg lei, dette hadde tatt mye tid og fokus - men jeg har fått innarbeidet de rette rutinene. Jeg er utrolig glad for jeg at tok det valget i august 2012, og jeg er veldig takknemlig for støtten jeg har fått av kurslederne, sier han.

- Den første tiden jeg skjønte og følte at jeg hadde gått opp i vekt, var en liten nedtur. Jeg hadde vært litt for slapp i den perioden med å ta de rette valgene i hverdagen. Så å si hele tiden, med noen korte pauser, har jeg hatt Kine Antonsen ved Grenland Helsesenter som personlig trener, og hun også har hjulpet meg utrolig mye. Men jeg må hele tiden jobbe psykisk, til tider er dette litt slitsomt. Jeg kjenner jo noen ganger at jeg bruker mat som «trøst», sier Nærum.

- Folk sier jeg ser frisk ut

Derfor kjemper han videre.

Det viktigste han har oppnådd, er helsegevinsten. Han har mer overskudd, og kroppen spiller mer på lag. Å bruke skog og mark har blitt terapi. Og det er godt å høre fra andre at det synes at man har gjort en jobb.

- Folk sier jo at de synes jeg ser bra ut og frisk ut, selv om jeg er en person som har litt vanskelig med å ta til meg komplimenter. Jeg tror ikke helt på folk når det gjelder dette, sier Jan Kåre og ler.

- Jeg hadde lyst til å gi opp alt, men nå har jeg fått tilbake troen på livet, og at det er verdt noe. Det å være i en gruppe sammen med andre som er i samme situasjon har hjulpet mye, sier han.

Les også: Søstrene måtte kjøre 2000 mil for å nå målet. Bildene forteller alt

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.