Annonsørinnhold

- Jeg tenker på tomater fra tidlig morgen til sent på kveld

- Jeg tenker på tomater fra tidlig morgen til sent på kveld
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Å spare på vannet er ikke bare bra for planeten. Det er også hemmeligheten bak søte, saftige tomater.​

Hvert år brukes rundt 70 prosent av jordas ferskvann til jordbruk. Resten går til industri og husholdning.

I tillegg til at vi bruker ufattelig store mengder vann, blir også tilgangen mer og mer usikker på grunn av klimaendringer.

Om vi ikke driver bærekraftig, kommer vår livsstil til å forsvinne

Det er viktigere enn noensinne å finne måter å minske det globale vannforbruket på. Knorrs bønder har heldigvis noen triks på lur for å få det meste ut av hver eneste dråpe.

SØTE OG SAFTIGE: Korrekt mengde vann er essensielt for å dyrke frem perfekte tomater. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
SØTE OG SAFTIGE: Korrekt mengde vann er essensielt for å dyrke frem perfekte tomater. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Tørste tomater smaker best

Esther Gutierrez Lazaro dyrker tomater for Knorr i Badajoz i Spania. For henne er tomater mer enn bare jobb - det er livet hennes.

TOMATER MED KJÆRLIGHET: Esther Gutirrez Lazaro har tomater som lidenskap. Foto: Knorr
TOMATER MED KJÆRLIGHET: Esther Gutirrez Lazaro har tomater som lidenskap. Foto: Knorr Vis mer

- Jeg har virkelig en lidenskap for tomater. Det er som om jeg har dem i blodet, og jeg tenker på tomater fra tidlig morgen til sent på kveld, sier Lazaro.

I tillegg til å være opptatt av kvalitet og smak, setter hun og andre Knorr-bønder bærekraftig jordbruk og miljø svært høyt.

- Bærekraftige virkemidler, som for eksempel dryppvanning, innebærer at tomatene vokser i tørr jord. Det gjør at de blir mindre mottakelige for sykdommer. Da kan vi kan kutte ned på bruken av plantevernmidler, som igjen forbedrer kvaliteten på tomatene, forteller hun videre.

- Jeg tenker på tomater fra tidlig morgen til sent på kveld

Dryppvanning er en smart vanningsmetode som minimaliserer bruken av vann. Teknologien ble utviklet i Israels ørken der bøndene helt enkelt var tvunget til å spare på sine dyrebare vanndråper.

Metoden gir vekst ved å la vann dryppe langsomt til plantenes røtter - enten gjennom jordoverflaten eller direkte til røttene gjennom et nettverk av ventiler, rør eller slanger.

Nøyaktig mengde vann er viktig, og mange bønder har vannmålere i bakken som viser hvor fuktig jorda er, og hvor mye mer eller mindre vann som trengs.

Vi slutter med vanning av tomatene omtrent én uke før vi plukker dem

Ved å finjustere vanningen på denne måten, har faktisk en av Knorrs bønder i Tyrkia lykkes med å doble avlingen ved å minske vannforbruket.

DRYPPVANNING: Ved å minimere bruken av vann med dryppvanning, blir tomatene mindre mottakelige for sykdommer. I tillegg til å spare på vannet, blir kvaliteten på tomatene langt bedre. Foto: Knorr
DRYPPVANNING: Ved å minimere bruken av vann med dryppvanning, blir tomatene mindre mottakelige for sykdommer. I tillegg til å spare på vannet, blir kvaliteten på tomatene langt bedre. Foto: Knorr Vis mer

- Om vi ikke driver bærekraftig, kommer vår livsstil til å forsvinne. Jeg håper at grepene vi tar kan hjelpe oss med å holde virksomheten i live, og gi oss et bedre samfunn som kan berike oss alle, legger Lazaro til.

Knorrs sjef for bærekraftig jordbruk, Andrea Granier, er overbevist om at korrekt vanning er avgjørende for et bra sluttprodukt.

INNHØSTING: Tomatbøndene i Badajoz slutter med vanning av tomatene én uke før de plukkes. Foto: Knorr
INNHØSTING: Tomatbøndene i Badajoz slutter med vanning av tomatene én uke før de plukkes. Foto: Knorr Vis mer

- Vi vurderer våre grønnsaker først og fremst på smak, og vi vanner dem så de skal bli best ved innhøsting. Vi slutter faktisk med vanning av tomatene omtrent én uke før vi plukker dem. Da blir de på sitt aller søteste, sier Granier.

Jo mindre vann i den plukkede grønnsaken, desto mindre energi går det med i tørkingen. I tillegg går prosessen langt raskere.​

- Vi har også en lidenskap for gjenvinning. Der hvor det er mulig, bruker vi vannet om igjen. På Knorrs ertegård i Belgia filtreres vannet gjennom naturlige materialer som jord, halm, kokosfliser og kompost. Dette renser 99 prosent av vannet, forteller Granier.

Vi har også en lidenskap for gjenvinning. Der hvor det er mulig, bruker vi vannet om igjen

Ved tomatgårdene i Badajoz i Spania, skyller bøndene tomatene i vann som er gjenbrukt hele tre ganger. Det må man si er en effektiv bruk av vannet!

BÆREKRAFTIG: Ved å tenke miljø og bærekraftighet, dyrker tomatbøndene i Badajoz frem fantastiske tomater. Foto: Knorr
BÆREKRAFTIG: Ved å tenke miljø og bærekraftighet, dyrker tomatbøndene i Badajoz frem fantastiske tomater. Foto: Knorr Vis mer

Mye kjærlighet og et dypt engasjement er hva som kjennetegner Knorrs bønder verden over. De som hever blikket det lille ekstra i søket etter de mest innovative metodene for et bærekraftig, miljøvennlig og et sunt jordbruk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer