Annonsørinnhold

Kan barnet ditt se dette?

Skolebarn kan gå i årevis med dårlig syn uten at noen oppdager det.

SER IKKE TAVLA: Barn som ser dårlig kan få problemer med å henge med i undervisningen.Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Fire av ti foreldre har aldri sjekket synet til barna sine, viser en undersøkelse.

40 prosent av de som har barn i skolealder har aldri tatt med barna til synsundersøkelse hos optiker eller lege, går det fram av en spørreundersøkelse YouGov har gjort for Krogh Optikk.

- Mange foreldre er ikke klar over hvor viktig det er å sjekke synet til barna. De tenker at barnet ser godt, og at det ikke er nødvendig å undersøke det nærmere, sier fagsjef og optiker Rita Aadne Ludviksen i Krogh Optikk.

Alvorlige synsfeil

Etter fireårskontrollen på helsestasjonen er det ingen obligatoriske tilbud om offentlig synsundersøkelse av norske barn. Barna undersøkes vanligvis ikke i skolehelsetjenesten uten at det er en mistanke om dårlig syn.

TREFFER IKKE? Feilbedømmer barnet avstander eller snubler lett, kan løsningen ligge i en øyeundersøkelse.
TREFFER IKKE? Feilbedømmer barnet avstander eller snubler lett, kan løsningen ligge i en øyeundersøkelse. Vis mer

Dermed kan mange gå med synsproblemer i mange år uten at det fanges opp.

Bestill time til synsundersøkelse til barnet ditt

- Fireårskontrollen er utrolig viktig og vil ofte avdekke de alvorligste synsfeilene. Det som er synd er at de som har mildere synsproblemer ofte sklir gjennom på den kontrollen, sier Ludviksen.

Det kan være vanskelig å oppdage at barn ser dårlig, fordi de ser verden rundt seg som de alltid har sett den, og ikke vet om noe annet.

Problemer på skolen

Barn som ser dårlig kan få problemer med å henge med i undervisningen når de begynner på skolen.

- Ofte mistolkes dette som atferdsproblemer, konsentrasjonsproblemer eller til og med ADHD eller dysleksi. Men så handler det rett og slett om at barnet trenger briller, sier Ludviksen.

Hun mener foreldrene bør bli mer bevisste og følge med på barnet både når det leker og når det leser, for å se etter tegn til dårlig syn.

- Barn som myser mye i sola, snubler lett eller feilbedømmer avstander, kan ha en synsfeil. Hvis barn klager mye over vondt i hodet eller at de blir slitne, kan det også være tegn på at de ikke ser så godt, sier Ludviksen.

Finn din nærmeste Krogh Optikk

Foreldrenes ansvar

Nasjonalt senter for optikk, syn og øyehelse på Kongsberg har undersøkt synet til nærmere 8000 skolebarn over en tiårsperiode.

Resultatet fra denne undersøkelsen er at hvert femte barn trenger utredning, og hvert niende barn har behov for briller eller synstrening.

- Det viser at det sitter mange barn på skolebenkene rundt omkring som ikke ser godt nok, og som burde fått undersøkt synet sitt for å få en bedre hverdag både på skolen og hjemme, sier Ludviksen.

I undersøkelsen YouGov har gjort for Krogh Optikk, ble det også spurt om hvem som bør ha hovedansvaret for å følge med på barnets syn når det begynner på skolen. Her svarte mer enn seks av ti at det er foreldrenes ansvar.

- Det er bra at flertallet er klar over at det er foreldrenes ansvar, men da må de også ta det ansvaret og ta barnet sitt med til synsundersøkelse ved skolestart, sier fagsjef og optiker Ludviksen i Krogh Optikk.

Dette bør de så gjenta etter noen år, mener hun.

Krav til lesehastighet

- Synet kan endre seg gjennom årene, og selv om resultatet var godt i 1. klasse, er det lurt å gjenta undersøkelsen i 3. eller 4. klasse, sier Ludviksen.

Når barnet har gått noen år på skolen, vil det etter hvert gå fra å lære å lese til å lese for å lære. Det stiller krav til lesehastighet og forståelse.

- Er synet litt dårlig, bokstavene små og lesingen vanskelig, kan en brille være et godt og avgjørende hjelpemiddel, sier fagsjef og optiker Rita Aadne Ludviksen i Krogh Optikk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer