Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

ANNONSØRINNHOLD

DET DU TRENGER: Du finner alt fra leker til matskåler, senger og sikkerhetsutstyr til dyrene hos Clas Ohlson. Vis mer

Kjæledyr i hus, men usikker på hva du trenger av utstyr?

Her er det du trenger for å holde dyrene trygge, sunne og glade.

Har du en firbeint venn eller to hjemme, eller tenker du å skaffe deg en?

Med kjæledyr i hus er det en del utstyr som kommer godt med. Heldigvis finner du det meste du trenger på ett sted.

Skåler i riktig størrelse

Hunden trenger skål til både mat og vann. Friskt vann skal stå framme hele tiden. Skåler med silikonunderside gjør at skålen ikke sklir. Husk at størrelsen på skålen skal samsvare med hvor stor hunden din er – en middels stor hund må ha en skål som rommer minst én liter vann.

UNNGÅ SØL: Setter du matskålene på et brett, slipper du søl på gulvet.
UNNGÅ SØL: Setter du matskålene på et brett, slipper du søl på gulvet. Vis mer

Har du en hund som har en tendens til å sluke maten, kan det være en idé å legge et underlegg med opphøyninger inne i skålen. Det forhindrer blant annet overspising. For å unngå søl kan vann- og matskålen fint plasseres på et brett med opphøyet kant.

Når det gjelder katten, bør den ha to matskåler – en til tørrfôr, og en til våtfôr. Vannskålen kommer i tillegg til disse to. Skålene bør plasseres på en fast plass der katten kan spise i fred.

Clas Ohlson har flere typer snacks og tyggebein til hund. Snacksen er sunn godis, mens tyggebein og tyggepinner har lav fettprosent og aktiviser og sysselsetter hunden. Pass på at hunden alltid har nok ferskt vann i skålen sin når den har fått et tyggebein.

LETT Å HELLE: Det er praktisk med en liten oppbevaringsboks til dyremat..
LETT Å HELLE: Det er praktisk med en liten oppbevaringsboks til dyremat.. Vis mer

Snacks og oppbevaring

Hundesnacks kan oppbevares enten i en større boks som holder maten frisk lenger, eller i en mindre boks som også er enkel å helle fra. Det er også mulig å benytte en 25 liters kildesorteringsbøtte til oppbevaring av mat til dyr. En slik bøtte kommer også i en versjon på 6 liter.

Skal hunden eller katten være med på tur, finnes det også praktiske reiseskåler som fungerer både som oppbevaring og som skål. Husk også at hvis du skal ha med kjæledyret ditt på båt, må det ha flytevest i riktig størrelse.

TIL SJØS: Husk at hunden må ha redningsvest i riktig størrelse når dere er ved vannet.
TIL SJØS: Husk at hunden må ha redningsvest i riktig størrelse når dere er ved vannet. Vis mer

Riktig stell er viktig

Stell av pels, klør og kropp er en svært viktig del av det å ha kjæledyr. Jo tidligere du venner kjæledyret ditt til pleie, jo enklere blir det for dere begge.

Alle pelsdyr trenger pleie av pelsen – hvor ofte kommer an på pelstype og -lengde. Glatthåret pels kan børstes et par ganger i uka, mens kort, strihåret pels bør børstes annenhver dag. Langhåret pels kan børstes så ofte som hver dag. Til kort pels er en karde godt egnet, mens langhåret pels har det best med kam.

HÅR OVERALT: Har du et kjæledyr som røyter voldsomt? En Furminator løser problemet! Vis mer

Har du et dyr som røyter voldsomt, kan en FURminator-børste være redningen. Børsten fjerner både underpels og dødt hår effektivt, og reduserer røytingen med opptil 90 prosent. Den har forskjellige varianter til både katt (kort og lang pels) og hund (kort og lang pels), og har også forskjellige størrelser avhengig av størrelsen på dyret.

TIL KATTEN: En klorematte er bra både for katten og for møblene dine.
TIL KATTEN: En klorematte er bra både for katten og for møblene dine. Vis mer

Klør må holdes korte. Det enkleste er å klippe klørne med en klotang, men du kan også slipe dem med en klosliper. Men pass på at du ikke klipper nerven! Har du katt, bør du også ha en klorematte der katten kan kvesse klørne sine.

Sjekk munn, øyne og ører jevnlig. I munnen skal tennene være hvite og frie for tannstein, mens tannkjøttet skal være rosa (ikke rødlig). Øyne skal være klare, rene og fuktige, og ørene skal være rene og ikke lukte. Er hunden langhåret, må du kanskje trimme håret i ørene også.

Du bør også ha en flåttfjerner i hus. Sjekk dyrets pels hver kveld og fjern eventuelle flåtter som har festet seg.

Ut på tur

Hunden skal luftes minimum tre ganger om dagen slik at den får gjort fra seg. De bør også få mosjon hver dag. Hvor mye mosjon og hvor lang tur de trenger, varierer fra rase til rase (og fra enkelthund til enkelthund). Du bør sette deg godt inn i hvor mye aktivitet akkurat din hund trenger, slik at ikke hunden blir understimulert.

TILPASS AKTIVITETSNIVÅET: Hundens rase har mye å si for hvor mye mosjon de trenger. Foto: Shutterstock
TILPASS AKTIVITETSNIVÅET: Hundens rase har mye å si for hvor mye mosjon de trenger. Foto: Shutterstock Vis mer

Det kan være lurt å variere mellom å bruke halsbånd og sele på hunden, slik at du unngår at selen eller båndet gnager på samme sted hver gang dere går tur. Riktig størrelse på halsbåndet finner du ved å måle omkretsen rundt halsen mens du legger to fingre imellom. Dersom du liker å gå på ski eller jogge sammen med hunden, kan et kobbel med midjebelte være et smart alternativ. Da får du hendene fri, pluss at skuldrene avlastes.

MILJØVENNLIGE HUNDEPOSER: Det er påbudt å plukke opp når hunden har gjort fra seg. Vis mer

For dager der det er vått ute, kan det være lurt å ha et håndkle parat i gangen når dere kommer inn igjen. Da kan du tørke av hunden slik at den ikke trekker med seg altfor mye vått skitt inn.

Husk at det er påbudt å plukke opp når hunden har gjort fra seg. Ha alltid med deg hundeposer, så er du forberedt. En hundeposeholder som kan festes til beltet eller båndet er også kjekt å ha (Psst! Visste du at hundeposene på Clas Ohlson er 100 % biologisk nedbrytbare? Bra for miljøet!).

Når du går tur i mørket, bør hunden ha refleksvest slik at den synes best mulig.

Full oversikt over hvor dyret befinner seg

Har du utekatt, bør pusen ha et halsbånd med innvevd refleks slik at den synes for bilister og syklister. Halsbåndet signaliserer dessuten at katten har en eier, og du kan med fordel legge en lapp med navn og telefonnummer i påhenget på båndet i tilfelle katten går seg bort. Det kan også være både smart og gøy å spore pusen med en GPS-tracker som viser hvor den befinner seg til enhver tid.

GPS-trackeren kan med fordel også plasseres på hunden, slik at du alltid har oversikt over hvor den er. GPS-trackeren er også en utmerket følgesvenn hvis du skal ta med hunden på tur på nye steder. Enten du går tur i fjellet, i skogen, på stranda eller i byen har du full oversikt over hvor hunden er hele tiden. Trackeren er dessuten vanntett.

UNNGÅ AT DYRENE KJEDER SEG: Leker og hjernetrim er bra for dyrene. Vis mer

Trenger du et sted for dyret å sove, eller bare ta seg en hvil? Da kan denne flotte kurven til små hunder eller katter benyttes. Kurven har vaskbar pute og er enkel å holde ren.

Uansett om du har katt eller hund, bør du ha forskjellige leker tilgjengelig slik at dyret ikke blir rastløst og understimulert. Å leke med dyret ditt bygger dessuten bånd mellom dere. Spesielt innekatter bør ha leker som stimulerer jaktinstinktet slik at katten ikke kjeder seg. Enkelte hunderaser, som for eksempel border collie og Jack Russell-terriere, har også svært godt av litt hjernetrim. En aktivitetsball er en annen leke som gjør jakten morsommere, og er dessuten bra for hundens munnhygiene.

I denne Youtube-filmen kan du se hvordan våre firbeinte venner bruker de slitesterke lekene.

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.

anbefalte artikler fra clas ohlson