Annonsørinnhold

Kjøleskap, bod og garderobe: Slik får du alt i orden

Smarte og enkle tips som får styr på rotet.

PÅ RETT PLASS: Orden og system i kjøleskapet gir mer orden i livet. Foto: Oda
PÅ RETT PLASS: Orden og system i kjøleskapet gir mer orden i livet. Foto: Oda Vis mer

Du kjenner deg sikkert igjen: Kaos i sokkeskuffen, flere skjorter på samme kleshenger, rot i boden og et kjøleskap med gammelt pålegg bak syltetøyglassene. Heldigvis finnes det løsninger for deg som er usikker på hvordan du får orden.

Orden i kjøleskapet

1. Start med blanke ark: Det første rådet er å tømme kjøleskapet helt. Da får du lettere oversikt over hva du trenger, og hva du faktisk kan kvitte deg med.

2. Lag system: Hvis du er av den systematiske typen, kan du sortere mest mulig i gjennomsiktige bokser. Da får du mest orden og full oversikt.

GJENNOMSIKTIGE BOKSER: Sortér ting i ulike bokser for bedre oversikt.
GJENNOMSIKTIGE BOKSER: Sortér ting i ulike bokser for bedre oversikt. Vis mer
ALT PÅ ÉN PLASS: I stedet for å ha alt hulter til bulter, bør du organisere matvarene i ulike bokser.
ALT PÅ ÉN PLASS: I stedet for å ha alt hulter til bulter, bør du organisere matvarene i ulike bokser. Vis mer

Disse smarte oppbevaringsboksene finnes i tre forskjellige størrelser. Den største rommer hele 5 liter og passer perfekt til gulrøtter, blomkål og brokkoli som krever litt plass. Den miderste på 3 liter er god til både pålegg og yoghurtbokser, mens den minste på 1,6 liter er optimal til tuber!

Om du vil ha en løsning du like gjerne kan løfte ut på bordet og bruke som serveringsfat, er snurrebrettet en genial løsning.

SNURRBART: Med et snurrebrett er godsakene aldri langt unna!
SNURRBART: Med et snurrebrett er godsakene aldri langt unna! Vis mer

3. Minsk matsvinn: Dersom du merker enkelte bokser med for eksempel «spis meg først» unngår du at enkelte matvarer går ut på dato og må i søppelbøtta.

Middagsrester er smart å legge i en luft- og vanntett glassform med lokk. Den kan enkelt varmes opp i mikroen og stekeovnen, eller fryses til senere bruk. Her kan du også bruke en plastboks som i tillegg kan brukes som matboks.

SPIS MEG FØRST: Merking av boksene kan føre til mindre matsvinn. Foto: Oda
SPIS MEG FØRST: Merking av boksene kan føre til mindre matsvinn. Foto: Oda Vis mer

Orden i boden

1. Tøm boden helt: Det første steget er å tømme boden fullstendig, sortere alt, og så gå gjennom alt du har der med et kritisk blikk.

Behold det du vet at du kommer til å bruke, eller det som betyr noe ekstra for deg. Resten er det bare å selge, gi bort, eller rett og slett kaste.

LAG TO HAUGER: Å rydde boden er en fin måte å kvitte seg med ting man egentlig ikke bruker.
LAG TO HAUGER: Å rydde boden er en fin måte å kvitte seg med ting man egentlig ikke bruker. Vis mer

2. Lag hyllesystem: Bruk hyller i stål som er velegnet for boden. Tenk på hyllene som en butikk – du skal ha full oversikt over alt, og det skal ikke være for trangt mellom tingene.

En huskeregel er grei å ha: Plasser det du bruker oftest nærmest døra, mens det du sjelden trenger kan få plass innerst i boden. Ikke glem å oppbevare de tyngste tingene nederst, og det letteste øverst.

STABLE I HØYDEN: Ved å bruke hyller får du plass til mer, og du utnytter plassen i boden på best mulig måte.
STABLE I HØYDEN: Ved å bruke hyller får du plass til mer, og du utnytter plassen i boden på best mulig måte. Vis mer

3. Få oversikt: For å samle alt av småting på ett sted – som teip, kabler, verktøy, fiskeutstyr og andre ting, lønner det seg å bruke et smart bokssystem. For eksempel kan ting i samme kategori legges i samme boks, som leker i én boks og elektriske ting i en annen.

Bruker du i tillegg gjennomsiktige bokser, er det superenkelt å se hva som ligger i hvilken boks. Putt små ting som lyspærer i en mindre boks, mens større ting som telt og soveposer gjerne trenger bokser med mer plass. Sommer- og vinterklær bør få ligge i en luft- og fukttett boks, slik at klærne holder seg gjennom sesongene de ikke er i bruk.

KATEGORISER: Bruk én boks til hver kategori. På den måten blir boden mye mer oversiktlig.
KATEGORISER: Bruk én boks til hver kategori. På den måten blir boden mye mer oversiktlig. Vis mer

For enda bedre oversikt, bør du markere boksene med en praktisk merkemaskin. Den skriver enkelt ut selvklebende etiketter, og på den måten trenger du ikke å åpne boksene for å se hva som ligger oppi hver gang.

Hvis boden din ikke er av den største sorten, og du har litt dårlig plass, er vakuumposer gull verdt. På et blunk er klærne dine en brøkdel av størrelsen.

VAKUMPOSER: Når luften fjernes tar vakumposene de minimalt med plass.
VAKUMPOSER: Når luften fjernes tar vakumposene de minimalt med plass. Vis mer

Til sko som sjelden blir brukt bruker du denne smarte skooppbevaringen, designet for å klare dobbelt så mange sko som en skohylle gjør. For penskoene velger du en skoeske med ventilasjon.

MED VENTILASJON: Smart skooppbevaring med ventilasjon.
MED VENTILASJON: Smart skooppbevaring med ventilasjon. Vis mer

Orden i garderoben

1. Ut med alt du eier: Start med å tømme hele garderoben. Så sorteres innholdet i fire hauger; «hive», «selge», «resirkulere» og «beholde». Når du har gruppert alt og fått orden i kaoset, er det neste rådet å bruke kleshengere for det de er verdt.

FÅ OVERSIKT: Start med å tømme garderoben fullstendig. På den måten får du oversikt over hva du har.
FÅ OVERSIKT: Start med å tømme garderoben fullstendig. På den måten får du oversikt over hva du har. Vis mer

Hvis du har plass, heng opp mest mulig av klærne dine. Et annet smart tips er å bytte ut tjukke kleshengere med tynne kleshengere i metall. Da får du plass til dobbelt så mye klær.

En annen variant er denne praktiske bukse- og skjørtehengeren i metall. Med den henger klærne rett, slik at de holder seg fine og frie for skrukker.

2. Fargekoder og system: For mest mulig orden, er det lurt å unngå miksing av ulike klær. Del derfor inn i ulike kategorier. Om du i tillegg legger klærne i forskjellige oppbevaringskurver, får du et langt bedre system.

Et smart tips er å sortere klærne dine etter farge og kategori. Mindre plagg som t-skjorter og undertøy kan du legge i små kurver, mens større klær som ullgensere får bedre plass i større kurver. Slenger du med et bambuslokk, kan du også stable kurvene!

MER PLASS: Ved å brette klærne i små firkanter, får du mer plass og bedre oversikt.
MER PLASS: Ved å brette klærne i små firkanter, får du mer plass og bedre oversikt. Vis mer

3. Cup i cup og knuter på strømpebuksa: Har du litt tyngre ting som skal bo i garderobeskapet, kan en redskapskrok være en god idé. Den har plass til belter, sjal, et par slips - eller kanskje en veske.

Når det gjelder BH-er og strømpebukser, finnes det også gode råd. Stabl BH-er i cupen, knyt strømpebuksene i en knute og sorter sokkene etter type (bomull-, ull- og treningssokker hver for seg).

Og alt sorteres selvfølgelig i hver sin oversiktlige kurv.

CUP I CUP: Å stable BH-ene cup i cup i en kurv gir mer orden.
CUP I CUP: Å stable BH-ene cup i cup i en kurv gir mer orden. Vis mer

4. Unngå sokkekaos: Så hva med det typiske kaoset i sokkeskuffen? Her er det frysepose-trikset som gjelder.

Det går helt enkelt ut på at du legger single sokker i en vanlig frysepose som du jevnlig går gjennom. På den måten finner single sokker tilbake til hverandre rett som det er.

SORTER SOKKENE: Ved å skille ut ull-, bomull- og treningssokker blir det mye enklere å finne akkurat paret du trenger.
SORTER SOKKENE: Ved å skille ut ull-, bomull- og treningssokker blir det mye enklere å finne akkurat paret du trenger. Vis mer

Et inngangsparti kan lett oppfattes som rotete med mange par sko. La derfor skoene du bruker til daglig bli stående i gangen, mens du plasserer sko du ikke bruker helt så ofte på en praktisk skooppbevaring, nederst i klesskapet.

DOBBELT SÅ MANGE SKO: Denne skooppbevaringen gir deg plass til dobbelt så mange sko som en vanlig skohylle.
DOBBELT SÅ MANGE SKO: Denne skooppbevaringen gir deg plass til dobbelt så mange sko som en vanlig skohylle. Vis mer

Og vipps, så har du fått orden i det meste!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer