Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

ANNONSØRINNHOLD

Klinikken hvor de ansatte er handikappede

Karima vokste opp med å krabbe på gulvet. Nå er den poliorammede afghanske fysioterapeuten leder for avdelingen ble behandlet i. TV-aksjonen bidrar til å gi hennes pasienter de samme mulighetene. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hennes reise er ganske spektakulær. Hun har gått fra å være en som skjulte seg for andre til å bli en inspirasjon, en nøkkelperson i andres liv, et levende symbol på at et handikap ikke er noen hindring.

Maria Korkunc er kommunikasjonsrådgiver hos Røde Kors og møtte Karima på Den internasjonale Røde Kors-komiteens (ICRC) rehabiliteringssenter i den nordafghanske byen Mazar-e Sharif, en klinikk hun beskriver som en «oase i hjertet av Mazar».

I FELTEN: Røde Kors sin kommunikasjonsrådgiver Maria Korkunc. 
I FELTEN: Røde Kors sin kommunikasjonsrådgiver Maria Korkunc.  Vis mer

Fra pasient til leder

Kommunikasjonsrådgiveren var på omvisning, og siden Karima var leder for kvinnenes fysioterapitilbud, var det hun som fortalte nordmennene om arbeidet de gjør for kvinnene der.

- Hun har protese selv, så man kan se at hun er handikappet, men jeg visste ikke hva som hadde skjedd henne. Jeg visste heller ikke at hun har brukt mesteparten av sitt voksne liv hos ICRC, og at det er på grunn av dem hun har fått en utdannelse, og nå har jobbet seg opp på et ledernivå.

Krabbet rundt på gulvet i hele barndommen

Det var da Maria intervjuet Karima at livshistorien hennes kom frem. Om hvordan hun fikk polio som fireåring og krabbet rundt på gulvet i hele barndommen før hun fikk hjelp til å gå igjen som attenåring.

Og hjelpen fikk hun på klinikken hun nå jobber som en leder på. Karima, som har jobbet for ICRC i 20 år, bruker sin historie bevisst til å motivere andre pasienter. Maria sier at Karimas reise i livet inspirerer andre til å følge sine drømmer - tross funksjonshemming.

- For som hun sier selv: Når andre ser at hun har klart det, så er det ingen grunn til at de ikke skal klare det selv. Det at hun også er kvinne, godt utdannet og arbeidende, tror jeg er inspirerende for andre kvinner, uansett om de er handikappet eller ikke.

FRA PASIENT TIL LEDER: Karima har jobbet for Røde Kors sin klinikk i over 20 år. FOTO: Mari A. Mørtvedt / Røde Kors
FRA PASIENT TIL LEDER: Karima har jobbet for Røde Kors sin klinikk i over 20 år. FOTO: Mari A. Mørtvedt / Røde Kors Vis mer

«Omvendt diskriminering»

På ICRC-klinikken har åtti prosent av de ansatte en eller annen form for handikap. Det er ikke tilfeldig, forklarer Maria.

- ICRC har en veldig bevisst strategi om å la handikappede ha majoriteten av stillingene på klinikken. De har som mål å vise at handikappede mennesker også er ressurser. Derfor har de denne praksisen med «omvendt diskriminering».

TV-aksjonen gir pasientene håp

Mennesker med handikap prioriteres følgelig foran andre, og i likhet med Karima har mange av de som jobber der fått opplæring og utdanning på ICRC-klinikken.

- Et viktig aspekt for pasienten er å se at handikappet ikke stopper dem fra å gjøre det de har drømt om. Det er de ansatte på klinikken alle gode eksempler på.

Maria forteller at midler fra TV-aksjonen bidrar til å gi pasientene håpet tilbake.

- På senteret møter de også mange i samme situasjon som dem selv, noe som også gjør at de ikke føler seg alene i situasjonen de er i, en form for normalisering av en vanskelig situasjon.

Noe lederen Karima selv ikke minst er et eksempel på ...

EN LANG REISE: Karima fikk polio som fireåring. I hele oppveksten krabbet hun rundt. Nå er hun leder for fysioterapitilbudet for kvinner på klinikken hun selv var i pasient på en gang. FOTO: Mari A. Mørtvedt / Røde Kors
EN LANG REISE: Karima fikk polio som fireåring. I hele oppveksten krabbet hun rundt. Nå er hun leder for fysioterapitilbudet for kvinner på klinikken hun selv var i pasient på en gang. FOTO: Mari A. Mørtvedt / Røde Kors Vis mer

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.