Annonsørinnhold

Kokkens beste tips: Derfor bør du spise tørket mat

Og slik gjør du det på egenhånd!

Kokkens beste tips: Derfor bør du spise tørket mat
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Du har vært i samme situasjon utallige ganger før: Du står i butikken etter en ekstra hektisk dag på jobb. Hjemme venter kanskje barn, eksamenslesning eller både kles- og oppvask.

En beslutning må tas, og dét brennkvikt.

Nei, det blir ikke lammecarré med timiansmør og ferske rotgrønnsaker – laget med kjærlighet fra bunnen av – i dag heller. Du går for den praktiske varianten i stedet; det er jo kjempegodt, og tiden spart gjør at det smaker enda bedre...

Mange velger tørre produkter fordi det både leverer på smak og er enkelt å tilberede. Visste du at naturlige ingredienser og bærekraftig produksjon også er en del av pakken?

Ja, du leste riktig – noen forbinder tørket mat med kunstig fremstilling, men den gang ei!

Kokkens beste tips: Derfor bør du spise tørket mat

Snillere mot miljøet

Tørking av mat har mange fordeler de færreste vet om, og holdbarhet er kanskje den aller største.

Tørket mat kan nemlig holde seg i årevis etter den originale utløpsdatoen. (Smaken blir muligens noe harsk dersom det oppbevares over veldig lang tid, men det er ikke helsefarlig.)

Det er selvsagt et pluss i seg selv at maten holder lengre enn ellers, men konsekvensene av det er enda bedre; mindre matsvinn.

– Råvarer har ofte kort sesong og holdbarhet, men ved tørking kan man spise maten året rundt og unngå at den blir dårlig over tid. Fravær av fuktighet gjør det langt vanskeligere for farlige bakterier og mikroorganismer å vokse frem, forklarer kokk og salgssjef hos Unilever Food Solutions Simon Marling.

Videre tar tørket mat rett og slett mye mindre plass – en stor fordel med tanke på transport.

– CO2-belastningen minker. Det er en klar seier for miljøet og kloden vår hvis man kan sende avgårde tre lastebiler med mat i stedet for 20, sier kokken.

Kokkens beste tips: Derfor bør du spise tørket mat

I tillegg er næringsinnholdet i tørket mat ofte høyere enn når den fersk – noe som kanskje høres rart (og litt umulig?) ut.

Forklaringen er at man ved tørking høster råvarene når de er modne og på sitt beste, for så å tørke dem kort tid senere. Fersk frukt og grønnsaker plukkes gjerne umodne, og modnes under transport. På den måten går en hel del næringsstoffer tapt.

Gjør det selv – eller få litt hjelp

– Det aller meste kan tørkes, men hyppigst brukt er frukt, bær, krydderurter og sopp. Også noen grønnsaker, men dét er ofte enn større og vanskeligere prosess, forteller Marling.

Så fremt den har varmluft, kan man enkelt tørke mat i ovnen hjemme. Sett den på 50-60 grader – helst med en skje i klemme i døren for at luft og fukt skal slippe ut.

Man må dog belage seg på at det tar tid; av og til så lenge som 12 timer. Er du en av dem (les: oss) med litt lite tålmodighet kan en dehydrator være et smart innkjøp.

Et enda mer beleilig alternativ – der du står på butikken med barn, eksamenslesning eller både kles- og oppvask ventende hjemme – er Knorrs serie, Naturally Tasty.

Kokkens beste tips: Derfor bør du spise tørket mat
Kokkens beste tips: Derfor bør du spise tørket mat

Serien består av sauser og supper som inneholder 100 % naturlige ingredienser man finner på ethvert vanlig kjøkken (tørkede urter, løk, eggeplommer...), og er en hjelpende hånd i hverdagens kjas og mas.

Med andre ord: Naturally Tasty er løsningen for deg som har inderlig lyst til å lage alle måltider fra bunn – uten å egentlig ha tid til det.

Gjør deg selv en tjeneste og inkorporér tørkede elementer, gjerne i kombinasjon med ferske råvarer, i matlagingen.

Noen tror tørket mat smaker mindre, men det er faktisk tvert imot. I stedet blir det mer intenst og konsentrert fordi man har trukket ut vannet.

Enkelt og raskt, uten at verken smak eller næring går tapt. Å få i pose og sekk, er det ikke dét man sier? Bon appétit!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer