ANNONSØRINNHOLD

Landslagssjefen reiser 300 dager i året. Her er hans ni beste tips

Norges suksesstrener Christian Mitter (38) gjør grundig forarbeid for å unngå ekstra stress.

38-årige Christian Mitter lever sitt liv i en bag. Det høres kanskje ut som en klisjé, men for Norges landslagssjef i alpint er det så sant som det er sagt.

Østerrikeren styrer de norske superstjernene i alpint, blant andre Kjetil Jansrud og Henrik Kristoffersen. Av den grunn er Mitter like mye på reisefot som resten av verdenscupsirkuset.

Årets sesong starter neste helg i østerrikske Sölden, med perfekte forhold etter store mengder nysnø den siste tiden. Sesongen toppes med OL i Pyeongchang i Sør-Korea.

GODE RÅD: Christian Mitter er mer borte enn hjemme. Derfor har han gode råd å komme med rundt reiser. Foto: GEPA
GODE RÅD: Christian Mitter er mer borte enn hjemme. Derfor har han gode råd å komme med rundt reiser. Foto: GEPA Vis mer

re:member har vært en stolt sponsor av alpinlandslagets spennende reise og utvikling, gjennom Skiforbundet alpint, helt siden 2011.

Et av verdens beste landslag krever naturligvis det aller beste av kredittkort når de jakter seier etter seier og forflytter seg raskt fra fjell til fjell.

• Realiser reisedrømmene dine: Søk om kredittkort fra re:member

300 reisedøgn i året

Mitter har reist med Norge i ni år. Mannen fra Ramsau var teknikktrener før han rykket opp til landslagssjef i 2015. Reisetrøkket er enormt - så stort at nettopp antall reisedøgn oppgis som en av årsakene til at hans forgjenger sluttet.

- Jeg har mellom 250 og 300 reisedager i året. Jeg reiser minst i juli, for når jeg har fri pleier jeg ikke å reise så mye. Kanskje bare en tur hjem til Østerrike, sier Mitter.

Den tidligere Dønski-trenerens reisesesong starter ofte i New Zealand eller Chile. Der er det vinter mens det er sommer i Norge. Så fortsetter jakten på snø verden rundt, fram til verdenscupsesongen starter nå i oktober.

«Har du et kredittkort fungerer det overalt i verden» Christian Mitter

Resten av vinteren fram til mars tilbringes i flere verdensdeler, med aller hyppigst reisevirksomhet i Mellom-Europa. OL i Sør-Korea i februar var høydepunktet for utøverne, som alle sponses av re:member gjennom Skiforbundet alpint.

FÅR HJELP: Når Mitter har mange flyreiser i løpet av ett utenlandsopphold, bruker han reisebyråer til å holder styr på alt.  Foto: GEPA
FÅR HJELP: Når Mitter har mange flyreiser i løpet av ett utenlandsopphold, bruker han reisebyråer til å holder styr på alt.  Foto: GEPA Vis mer

• Ferie med kort: Reiseforsikring inkludert når reise betales med kredittkort

Du fikser ikke så mye tid på reisefot uten å lage deg noen gode rutiner for hvordan du håndterer både reise-dokumenter og bagasje godt.

Her er Mitters ni beste tips for å unngå ekstra stress under reisen:

1) Ta med deg flere kort, også kredittkort

- Internasjonalt er det stor forskjell på debet- og kredittkort. Har du et kredittkort fungerer det overalt i verden. Jeg har to stykk med på hver tur, pluss et vanlig bankkort. Og husk å sjekke med banken at kortet kan brukes i alle land. Og så må det være nok penger på kredittkortene, for depositum hos for eksempel leiebilselskaper og hoteller binder fort store summer på kortene.

2) Ta ut kontanter før avreise, og finn ut hvilken valuta som gjelder

- Det gjelder å ha litt cash, det er ufattelig vanskelig å få ut kontanter i andre land - til og med i USA. Hvis du prøver å få ut fem-seks hundre dollar i USA, så er det vanskelig. Det er ofte en sperre på to hundre dollar.

EN NEVE DOLLAR: Mitter anbefaler deg å ha litt kontanter, gjerne dollar, hvis du reiser til skianlegg i Sør-Amerika. 
EN NEVE DOLLAR: Mitter anbefaler deg å ha litt kontanter, gjerne dollar, hvis du reiser til skianlegg i Sør-Amerika.  Vis mer

Vanligvis anbefales folk å betale med kort i butikker, hoteller og restauranter i utlandet, i stedet for å ha mye kontanter. Mitters tips skyldes spesielle behov som alpinleder, han sørger for minst mulig stress for mange toppidrettutøvere.

- Hvis du reiser til Chile og skal betale i skianlegget, så gjelder det å ha kontanter. Der vil de ha dollar, det samme ønsker de i Argentina. Med kontanter kan du også kjøpe mat og småting.

«Et bra triks er å bestille flyreisen direkte hos flyselskapet» Christian Mitter

3) Bestill flybilletter hos flyselskapet.

- Et bra triks er å bestille flyreisen direkte hos flyselskapet. Da er det lettere å endre på ting. Skaff deg en konto, så får du bonuspoeng også.

Men har du flere flyvninger etter hverandre, bør du bruke et reisebyrå.

- Bestill gjerne direktereiser fra Oslo til München selv. Men hvis reisen er mer komplisert, hvis du for eksempel reiser ut fra Alta, via Oslo til Denver - og senere tilbake via Calgary og Genève, da er det lurt å bruke reisebyrå. Reisebyråene har god oversikt og kan hjelpe deg underveis.

BESTILL PÅ FORHÅND: Mitter advarer mot å dukke opp på flyplassen med ekstra bagasje. Det blir dyrt.
BESTILL PÅ FORHÅND: Mitter advarer mot å dukke opp på flyplassen med ekstra bagasje. Det blir dyrt. Vis mer

re:members fordelsprogram: Få rabatter på reise og hotell

4) Betal bagasje i forkant av flyreiser

- Går du til «check in» med ekstra bagasje blir du «ranet». Har du mer enn to bager, eller komplisert bagasje som ski eller surfebrett, bør du bestille i forkant. Få skriftlig bekreftelse på ekstrabestillingen. Flyselskapene vet at du ikke kommer til å kaste det du har med.

5) Book den første hotellnatta hjemmefra

- De som ikke reiser så ofte, kan si at de skal finne ut hvor de bor når de kommer fram, for eksempel til Sydney eller Los Angeles. Men da er du gjerne trøtt eller jetlagged, derfor er det alltid lurt å ha bestilt den første natta hjemmefra. Du kan få en dårlig følelse når du står der med bagasjen uten et sted å sove. Man trenger også ofte strøm med en gang, til telefon og pc.

I HÅNDBAGASJEN: En tannbørste og tannkrem er viktig å i håndbagasjen, i tilfelle kofferten blir borte.
I HÅNDBAGASJEN: En tannbørste og tannkrem er viktig å i håndbagasjen, i tilfelle kofferten blir borte. Vis mer

• re:member: Derfor skal du bruke kredittkort i utlandet

6) Ikke vent til du kommer fram med leiebil - bestill på forhånd

- Hvis du skal videre fra flyplassen med en gang, bør du booke leiebil i forkant. Det kan være nok usikkerhet på en reise fra før, så sørg for å begrense denne ved å ha gjort bestillingen i forkant.

7) Vær nøye med hva du har i håndbagasjen

- Det gjelder å planlegge, du må ha med det aller viktigste som både pass og kredittkort. Dessuten to-tre sett med undertøy i håndbagasjen. Jeg har alltid med jeans, en genser og en lett regnjakke, pluss tannbørste. Hvis du har med dette, så kan du leve greit. Velg mellom pc og iPad, ikke ta med begge.

8) Pakk bagasjen etter «20 prosent»-regelen

- Jeg har en regel for meg og ansatte: Jeg sier at du skal bare ta med ting det er mer enn 20 prosents sjanse for du bruker. Skal du ha én fin middag, er det tull å ta med to skjorter. Samme med joggesko, hvor ofte tror du at du skal jogge? Det må være 20 prosent av dagene, én dag av ti er ikke nok.

9) Bruk poser i bagen eller kofferten

- Det verste som finnes er at ting flyter i en bag i 14 dager, at du ikke vet hva som er skittent eller rent. Sorter ulike plagg og ting i små campingposer. Ha undertøy, bukser, sko og skjorter atskilt. Et annet tips er å pakke i en større bag enn du trenger. Da slipper du å stappe bagen helt full og kan ta med mer hjem. Bare sørg for å holde deg innenfor vektgrensene til flyselskapene.

• Les mer: Søk om re:member-kort

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.