Annonsørinnhold

Lesernes favoritter: Tannlegens beste tips

Etter Zendiums livesending og artikkelserien med tannlege Carl-Henrik Gullaksen og programleder Vibeke Klemetsen er det klart: Her er hva folket aller helst vil vite om tann- og munnhelse!

FENGET LESERNE: Tannlege Carl-Henrik Gullaksen fikk spørsmålene formidlet av Vibeke Klemetsen under livesendingen i Oslo.
FENGET LESERNE: Tannlege Carl-Henrik Gullaksen fikk spørsmålene formidlet av Vibeke Klemetsen under livesendingen i Oslo. Vis mer

I slutten av september tok tannlege Carl-Henrik Gullaksen imot programleder Vibeke Gullaksen inne på operasjonsstua på Dentalia Tannlegesenter i Oslo.

Formål: En times livesending i regi av Zendium, der lesernes spørsmål om tann- og munnhelse sto i sentrum. Spørsmålene rant inn på direkten, langt flere enn duoen klarte å gå gjennom.

Henvendelsene som kom hyppigst og som skapte størst interesse resulterte i en artikkelserie med 10 videoklipp fra direktesendingen, med ekspertsvar på en rekke svært ulike temaer.

Tallene fra serien ga i tillegg et enda klarer bilde: Hva lurer leserne aller mest på rundt tannhelse og bruk av Zendium-produkter? Svarene finnes lenger i denne artikkelen.

Lesernes favoritter: Tannlegens beste tips

Tannpussen du skal stå over

I «Tannlegens overraskelse: Så ofte skal du pusse tennene» undret Klemetsen om mange ikke var oppdatert på det hun selv regnet som barnelærdom, da spørsmålet kom fra en seer:

– Hvor ofte og hvor lenge skal man pusse tennene?

Tannlege Gullaksens overraskelse er rett og slett at to omganger med tannbørsten ikke alltid er nødvendig.

– Svaret på «hvor ofte» vil definitivt overraske mange. Man sier morgen og kveld, men hvis man børster ordentlig grundig, noe de færreste gjør, så holder det egentlig med en gang om dagen. Pusser du en gang om dagen skal det utføres om kvelden, svarte eksperten.

Så kom Gullaksen med advarselen om den type tannpuss tannlegen mener du skal stå over: Ikke gå løs med tannbørsten rett etter at du har inntatt en syreholdig drikke!

Se mer og få Gullaksens fulle og hele forklaring i klippet under:

Tannlegens triks: Unngå gule tenner

Er det noe som fenger leserne er det fargen på tenner, for alle vil jo ha en kritthvit perlerad. I «Misfarging av tenner: Tannlegens triks» måtte den erfarne tannlegen svare på alt fra bleking av tanngarden og snusbruk til hvilke tanker han har om mat, drikke og gule tenner.

Gullaksen forklarte at syre og fargestoffer binder seg i tannemaljen. Men en del av løsningen er enkel: Zendium tannkrem har fluor som beskytter tennene mot misfarge.

Dette svarte han på leserspørsmålet om hva eksakt som gir misfarging

– Kaffe og te gir misfargede tenner, det samme skjer med rødvin, cola og ketchup. Alt med fargestoffer.

Men enda mer interessant for mange er nettopp tannlegens triks, for å unngå gule tenner.

– Litt vann innimellom kaffe og rødvin, er det beste tipset!

Se i klippet hva mer Gullaksen anbefaler for å unngå misfarging:

Lukter vondt når tanntråd brukes

Vond lukt fra munnen sto sentralt i «Dårlig ånde: En sjekk foran speilet avslører». Der leste lattermilde Klemetsen opp blant annet et spørsmål om hvordan holde pusten frisk, når en skal oppsøke andre på byturer.

Gullaksen anbefaler både mer inntak av vann og en grundig sjekk av tunga.

Men tannlegen kom også innom at god munnhygiene starter med Zendium-tannkrem, fordi den bidrar til å øke andelen positive bakterier i munnhulen og dermed reduserer andelen sykdomsrelaterte bakterier – helt naturlig.

En gjenganger fra lesere var om tanntråden skulle brukes før eller etter tannpuss, og en innsender fikk svar på et spørsmål som var ettertraktet hos veldig mange:

– Det lukter veldig vondt når jeg bruker tannpirker og tanntråd. Hvorfor det?

Tannlegen svarte ganske enkelt at dette skyldes, som dårlig ånde, bakterier i munn og tenner.

Se Gullaksen forklare mer om tanntråd-bruk – og hvorfor den kan bli blodig – i klippet:

Zendium og munnhelse

Gjennom hele artikkelserien ble leserne kjent med Gullaksens klare synspunkt på tannkremens medvirkning til tann- og munnhelse. Zendium er, basert på en uavhengig undersøkelse fra 2017, den flest tannleger i Norge stoler på.

At det ikke finnes såpe i Zendium er svært gunstig, mener Gullaksen.

– Såpe er utelatt i Zendium, og det med stor fordel. Det er det stoffet som medvirker til at mange får after (munnskold). Det tørker ut slimhinnene våre, slik at mange lettere får sår i munnhulen, sier Gullaksen.

Zendium har også mildere skumme- og slipemiddel, i tillegg til at den er tilsatt beskyttende enzymer og proteiner som allerede finnes i munnen. Dét bidrar til å øke andelen positive bakterier i munnhulen og dermed redusere andelen sykdomsrelaterte bakterier – helt naturlig.

Se klippet for mer om Zendium og munnhelse:

Kliniske bevis på at Zendium virker

  • Kliniske studier viser at Zendium øker gode bakterier, forbedrer tannkjøtthelsen og er skånsom mot mykvev.
  • Styrker munnens mikribiom: Etter 14 uker hadde Zendium-brukere et sunnere mikrobiom enn personer som brukte en standard tannkrem.
  • Forbedrer tannkjøtthelsen: 100% av personene som pusset tennene med Zendium hadde sunnere tannkjøtt etter tre måneder*
  • Skånsommere enn andre tannkremer: Zendium er fire ganger mildere for munnen enn en standard tannkrem som inneholder SLS** et hardt skummiddel.
  • * Refererer til en undersøkelse om tannkjøtthelse (Kina 2019) med 109 testpersoner, etter 13 uker. ** Mildere på mykt vev, 30 minutter etter bruk. Klinisk dokumentert, UK 2016, n-30

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer