Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

ANNONSØRINNHOLD

HJEMMELAGDE GAVER, BÆREKRAFTIG GAVEPAPIR OG EKTE STEARINLYS: Slik gjør du julen mer miljøvennlig.
HJEMMELAGDE GAVER, BÆREKRAFTIG GAVEPAPIR OG EKTE STEARINLYS: Slik gjør du julen mer miljøvennlig. Vis mer

Miljøagentenes supertips: Slik kan du gjøre julen mer miljøvennlig

Slik feirer du jul med god samvittighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er fort gjort å gå på en miljøsmell i jula. Mange er ikke klar over at noen typer levende lys er en trussel for regnskogen, eller at noen typer julegavepapir ikke kan gjenvinnes.

Derfor har vi samlet noen gode tips fra Miljøagentene, slik at du kan feire miljøvennlig jul med god samvittighet!

Stearinlys kan være miljøverstinger – sjekk alltid merkingen!

Visste du at såkalte «stearinlys» ofte inneholder ganske mye mer enn stearin? Mange lys er faktisk laget av vegetabilsk olje, som for eksempel palmeolje.

Men hva så, da?

Produksjon av palmeolje er faktisk en av hovedårsakene til nedhuggingen av regnskog i Indonesia og Malaysia.

Som om ikke det var nok, inneholder også noen lys parafin, som er et fossilt brensel. Dette betyr at lyset slipper ut klimagasser når det brennes, noe som bidrar til klimaproblemet. Godt for innemiljøet er det heller ikke.

KAN BRUKES FLERE GANGER: Miljøagent Vårin viser fram Clas Ohlsons svanemerkede telys. Når telyset har brent ned, kan lyskoppen etterfylles med en ny refill.
KAN BRUKES FLERE GANGER: Miljøagent Vårin viser fram Clas Ohlsons svanemerkede telys. Når telyset har brent ned, kan lyskoppen etterfylles med en ny refill. Vis mer

For å redusere belastningen på miljøet gjør du lurt i å velge bærekraftige lys, altså lys som er produsert uten palmeolje og parafin. Hos Clas Ohlson er alle kronelys, telys og kubbelys produsert av 100 % stearin, som betyr at du kan tenne lys til jul med god samvittighet.

Hvis du har lyst til å være ekstra miljøvennlig, har Clas Ohlson faktisk de eneste svanemerkede telysene i verden. De består av lyskopper i ildfast glass, som kan etterfylles med nye telysrefiller når de forrige har brent ned. Se etter Svanemerket på lysene du kjøper!

Velg miljøvennlig gaveinnpakning

Vanlig julegavepapir kan faktisk være skadelig for miljøet. Det er ofte vanskelig å resirkulere fordi det inneholder mange fargestoffer, og de tynneste glansede gavepapirene er ofte gjenbrukt så mange ganger at de ikke lar seg gjenvinne. Papiret gavene pakkes inn i bør komme fra bærekraftig skogbruk, altså produksjon som ikke tærer på jordas naturlige ressurser.

Dette er Miljøagentene krystallklare på. I slutten av november hadde de juleverksted på Veitvet i Oslo, der de selv lagde flotte gaver til familie og venner. Miljøvennlig gaveinnpakning var også et viktig tema på juleverkstedet.

– Du kan bruke gråpapir eller avispapir, råder Miljøagent Nikita. – Så kan man pynte det som man vil, med andre ting man har liggende.

VELG MILJØVENNLIG INNPAKNING: Miljøagent Nikita har funnet fram miljøvennlig gavepapir og tråd.
VELG MILJØVENNLIG INNPAKNING: Miljøagent Nikita har funnet fram miljøvennlig gavepapir og tråd. Vis mer

Julepapiret hos Clas Ohlson er FSC®-sertifisert, som er symbolet for bærekraftig skogbruk. Se etter merket når du handler.

LAGER SELV: Miljøagentene Vilde og Vårin lager smykker som de skal gi i julegaver.
LAGER SELV: Miljøagentene Vilde og Vårin lager smykker som de skal gi i julegaver. Vis mer

Miljøagent Vilde er enig med Nikita, og synes også kjøpepresset i jula til tider kan bli litt for mye.

– Man trenger ikke kjøpe alt mulig. Vi har for eksempel juleverksted hvor vi lager alt selv. Vi tar med litt forskjellig hver, og så lager vi fine ting. Man kan lage fine smykker eller pynt av ting man finner i naturen, sier hun.

NAM: Hjemmelagde pepperkaker i en fin krukke blir en flott gave til jul.
NAM: Hjemmelagde pepperkaker i en fin krukke blir en flott gave til jul. Vis mer

Miljøagent Vera synes det aller beste er å gi bort noe man har laget selv. Hjemmelagde pepperkaker i en fin glasskrukke blir en flott gave til jul.

– Du kan også gi opplevelser, råder Miljøagent Nikita.

– Du kan lage kuponger på ting du lover å gjøre for andre, som å lage middag, gi massasje eller stelle i stand filmkveld.

Miljøagentene har også flotte gavetips til opplevelser man kan ha sammen, som å gå på kino, teater eller konsert, eller «aktive» gaver som klippekort på lufting av hund, klatrekurs, dansekurs, kanotur eller sykkeltur.

Da er det bare å ønske deg en god, miljøvennlig jul!

Clas Ohlson samarbeider med Miljøagentene.

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.