Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

ANNONSØRINNHOLD

TA VARE PÅ MILJØET: Miljøagentene har flere smarte tips til hvordan du kan ta vare på miljøet i hverdagen. Foto: Amanda Iversen Orlic
TA VARE PÅ MILJØET: Miljøagentene har flere smarte tips til hvordan du kan ta vare på miljøet i hverdagen. Foto: Amanda Iversen Orlic Vis mer

Miljøagentenes ti beste miljøhacks

Supertipsene som gjør deg til miljøvenn på null komma niks.

Det er viktigere enn noensinne å ta vare på miljøet, og vi kan alle gjøre vårt for å passe på planeten vår.

Her er Miljøagentenes ti beste tips til hvordan du kan ta bedre vare på miljøet i det daglige.

1. Resirkuler alt som kan resirkuleres

Ved å resirkulere sikrer du at ting som kan brukes igjen, brukes igjen. Ta vare på glass og metall, og lever dem til returpunkter.

Sorter papir og papp for seg. Er du så heldig at du bor i en kommune som også resirkulerer matavfall og plast, sorter dette også! For å gjøre kildesorteringen lettere, kan du montere et kildesorteringssett under kjøkkenbenken.

Hageavfall kan legges i en egen binge for kaldkompostering, slik at det blir gjort om til mold.

Du kan også få pant på andre ting enn flasker! For eksempel har Clas Ohlson pant på både blekkpatroner og tonerkassetter.

2. Bruk handlenett

Det er greit å ha noe å bære i når man har vært på butikken. Handlenett er det mest miljøvennlige alternativet, for det kan du bruke om og om igjen.

3. Kjør mindre bil - reis kollektivt!

I Norge er veitrafikken den nest største kilden til utslipp av karbondioksid (CO2). Dersom flere av oss tar tog, trikk, buss og t-bane til jobb, barnehage og skole kan vi redusere norske klimagassutslipp.

Du kan også ta beina fatt og gå eller sykle. Da får du frisk luft – og du sparer miljøet. For den som ikke er i toppform, er en snasen el-sykkel et godt, miljøvennlig tips!

4. Elektrisk avfall kan leveres i butikk

Din gamle FM-radio, blinkesko, mobiltelefoner, mp3-spillere og leker som lager lyd – alt er elektronisk avfall og skal ikke kastes i søpla. Det er viktig å samle inn dette avfallet, fordi det inneholder miljøgifter som skader både dyr og mennesker.

Alle som selger slike produkter er lovpålagt å ta imot ditt avfall – helt gratis. De som selger mobiltelefoner skal faktisk ta imot din ødelagte mobiltelefon, selv om ikke du har kjøpt den der. Og ikke la dem bortforklare seg med at de ikke har slike mobiltelefoner til salgs. De er pålagt å ta imot uansett!

Du kan levere elektrisk avfall i din nærmeste Clas Ohlson-butikk.

GLAD I NATUR OG MILJØ: Miljøagentene jobber for et renere miljø og en tryggere framtid. Foto: Melisa Fajkovic
GLAD I NATUR OG MILJØ: Miljøagentene jobber for et renere miljø og en tryggere framtid. Foto: Melisa Fajkovic Vis mer

5. Lever inn dine gamle klær

Lever inn klær som ikke passer lenger til organisasjoner som tar i mot dette, eller lever dem til loppemarkeder. På den måten får andre glede av de klærne som ikke lenger passer deg, og fabrikkene slipper å produsere enda mer tøy.

Du kan også arrangere byttekvelder med venner og bytte vekk klær du ikke lenger bruker. Mange butikker tar dessuten imot tekstiler som kan resirkuleres.

Er klærne dine nuppete eller hullete, kan du gå over dem med en nuppefjerner eller reparere dem med nål og tråd.

6. Spar på strømmen

Det er mye vi kan gjøre for å spare energi, uten at vi må sitte inne og fryse. Skru ned ovnen når du reiser bort, og skal du lufte så gjør det raskt – men husk å skru av ovnen under luftingen. Har du dører eller vinduer som trekker, fikser enkle tetningslister jobben.

Det koselig med stearinlys, og dessuten varmer det godt. Det finnes faktisk telys med refill som er laget av 100 % stearin. Og har du vasket opp for hånd, kan du la vannet bli i vasken til det er kaldt. Da går varmen over i rommet, i stedet for at den blir skylt ned i rørene. Husk også alltid å skru av lyset i rom det ikke er noen i.

7. Ikke kast mat som er fullt spiselig, og spis mindre kjøtt

At maten har gått ut på «best før»- datoen betyr ikke at den må kastes. Dette er bare en veiledende dato, og ofte er maten like god selv om den har stått over tiden. Det viktigste er å bruke sansene. Hvordan lukter maten? Ser den fortsatt ut som den skal? Smaker den normalt? I så fall er det ingen grunn til å kaste den.

Det er også bra for miljøet å spise mindre kjøtt. Storfe er faktisk blant de verste kildene til utslipp av klimagasser. Spis heller mer fisk og vegetarisk mat.

8. Skru av vannet når du pusser tennene

Vi bruker i snitt nesten 200 liter vann hver i døgnet, og det kan vi gjøre godt av å redusere. Et enkelt grep er å ikke la vannet renne mens du pusser tennene, og ta kortere og mer effektive dusjer.

Du kan også montere en vannmengdebegrenser i krana i vasken, og bruke sparedusjhåndtak i dusjen.

9. Si nei til uønsket reklame

Det går med ekstremt mye papir til den uadresserte reklamen som dumper ned i postkassen din. Sett opp et «Nei til uadressert reklame»-merke på postkassen din, så slipper du å få reklame du ikke har bedt om.

Dersom du er redd for å gå glipp av gode tilbud, er det faktisk mulig å lese tilbudsaviser på nettet også.

10. Kjøp brukt

Det meste kan kjøpes brukt uten å tilføre miljøet nye belastninger. Husk også å selge eller gi bort brukbare ting du vil kvitte deg med. Har du ting som har gått i stykker, er det viktig å huske på at det meste kan gjenvinnes, og det er også fullt mulig å kjøpe reservedeler som gir ødelagte ting nytt liv.

Clas Ohlson samarbeider med Miljøagentene.

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling