Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

ANNONSØRINNHOLD

BRANNFARE: Jo nærmere jul vi kommer, jo flere koselige stunder med både peis og levende lys. Da gjelder det å ta forholdsregler.
BRANNFARE: Jo nærmere jul vi kommer, jo flere koselige stunder med både peis og levende lys. Da gjelder det å ta forholdsregler. Vis mer

Én ting må du huske å gjøre i desember

Denne forholdsreglen er så viktig at den har fått sin egen dag!

Mørketiden og vinterkulda er i full anmarsj, og da følger også årstiden med aller flest branner.

Desember er den verste brannmåneden – blant annet fordi det tennes haugevis av levende lys i de tusen hjem når høytiden nærmer seg. Det blir liksom ikke helt jul uten ...

I tillegg er det mye elektronikk i omløp med belysning, både i og utenfor huset. Matlaging bidrar også til den høye brannstatistikken. Veien til tørrkoking er tross alt ekstra kort i alt førjulsstresset.

RISIKO: Vi tilbringer utvilsomt mer tid på kjøkkenet i desember enn andre måneder. Dét fører også til flere branner.
RISIKO: Vi tilbringer utvilsomt mer tid på kjøkkenet i desember enn andre måneder. Dét fører også til flere branner. Vis mer

Ta forholdsregler

Brannstatistikken når altså toppen i julen, og derfor lønner det seg å ta forholdsregler for å hindre at konsekvensene av alt fra tørrkoking til defekte ledninger (ikke så rart, i og med at julelysene ligger sammenkrøllet i en pappeske i kjelleren elleve av tolv måneder i året?) blir altfor alvorlige.

Et av de viktigste grepene man kan ta, er å sørge for at man har fungerende brannvarslere og brannslukningsapparater i huset.

Disse trådløse brannvarslerne er seriekoblede (opp til 30 kan kobles sammen); utløses én, utløses alle! Dermed er de ekstra godt egnet til boliger med mange rom og etasjer.

I tillegg er de optiske, som betyr at de reagerer raskt på såkalte «ulmebranner» som kan gløde i flere timer før de utvikles til brann med åpen flamme.

SERIEKOBLES: Koble sammen opptil 30 stykker - utløses én, utløses alle!
SERIEKOBLES: Koble sammen opptil 30 stykker - utløses én, utløses alle! Vis mer


Brannvarsleren har også en genial pausefunksjon. Dét innebærer at du kan slå av alarmsignalet ved en falsk alarm – for eksempel på grunn av matlaging eller fyring. Etter 10 minutter vil brannvarsleren automatisk gå tilbake til normalmodus.

Mye på reisefot? Det finnes faktisk «reisebrannvarslere» som kan tas med på hotellrommet, i båten eller på hytta. Innbruddsalarm har den også, så du kan sove ekstra godt hvis du har med denne på tur.

En karbonmonoksid-alarm reagerer på sin side raskt på kullos (en luktfri, usynlig og svært giftig gass, jour. anm).

Et effektivt brannslukningsapparat er også alfa omega. Denne pulverslukkeren slukker de fleste typer branner i så godt som alle materialer. Ønsker du noe litt mer håndterbart, er en mini-brannslukker eller slukkespray gode alternativer!

LIVSVIKTIG TRIO: Brannalarm, brannteppe og brannslukkingsapparat.
LIVSVIKTIG TRIO: Brannalarm, brannteppe og brannslukkingsapparat. Vis mer

Dingsene som redder liv

Det bugner av produkter som kan bidra til å gjøre hjemmet tryggere.

Blant annet er et brannteppe uunnværlig; det er et pålitelig supplement til brannslukkeren og slukker flammer raskt ved å hindre lufttilgang.

Pssst: Er du over gjennomsnittet interiørinteressert og synes brannteppets røde futteral krasjer med den øvrige stilen i boligen, kan du kjøpe poser til teppet separat – for eksempel i helhvitt eller helsvart.

ENKELT: Brannstigen har robust design med sklisikre trinn og er godkjent for opp til 450 kilo.
ENKELT: Brannstigen har robust design med sklisikre trinn og er godkjent for opp til 450 kilo. Vis mer

Bor man i et hus med flere etasjer og uhellet først er ute, må en brannstige sies å være billig livsforsikring. Stigen henges enkelt over vinduskarm eller rekkverk ved evakuering.

En utendørssirene kan også være en smart investering. Den varsler med høy lyd og blinkende lys ved innbrudd eller brann, og gjør naboer og forbipasserende oppmerksomme på at noe skjer. Ganske genialt?

Slik blir hjemmet sikrere

Først og fremst kan levende lys byttes ut med LED-kubbelys i voks og LED-kronelys. Den naturtro flammen sørger for at man får samme, koselige uttrykk som med levende lys – bare uten brannfaren.

De batteridrevne lysene kan skrus av og på selv eller du kan la timeren ta seg av det. Da slukkes det åtte timer etter at det tennes.

Skal du først ha levende lys, er det lurt å droppe fyrstikkene til fordel for en oppladbar lighter med elektrisk stråle. Den lades enkelt via USB.

Ellers kan det være på tide å bytte ut belysningen til juletreet dersom du har hatt dem i mange (ti-)år. Med trådløs juletrebelysning slipper du plunderet med slitte ledninger som setter seg fast i... Vel, alt. Ja, takk!

Lysene har også bevegelig flamme og kontrolleres med fjernkontroll.

LETTERE: Med trådløs juletrebelysning slipper du (og familien) å bruke timesvis på å nøste opp i alle ledningene og knutene som har formet seg på dem siden fjorårets jul.
LETTERE: Med trådløs juletrebelysning slipper du (og familien) å bruke timesvis på å nøste opp i alle ledningene og knutene som har formet seg på dem siden fjorårets jul. Vis mer

Smartere hjem = sikrere hjem

Med WiFi Smart Plug kan du styre flere enheter med støpsel; for eksempel en smart LED-lyspære.

I tillegg til at LED-pærer avgir veldig lite varme, noe som gjør dem mindre brannfarlige, er det et pluss at man med Smart Plug kan styre «alt» via en app. Dermed slipper man å dra ledninger ut og inn av stikkontakten.

Et annet godt tips er WiFi-plugg med termostat som gjør at du kan styre ovnene i huset ved hjelp av mobilen.

I stedet for å makse alle ovnene i huset, og risikere at et teppe eller en duk tar fyr en dag du er ekstra frysen i vinter, kan du stille inn temperaturen på mobilen. Voíla, så er du sikret at det ikke blir for varmt!

FRA MOBILEN: Med en enkel app kan du styre ulike pærer, ovner og strømuttak.
FRA MOBILEN: Med en enkel app kan du styre ulike pærer, ovner og strømuttak. Vis mer
SMART PLUG: Fjernstyr strømuttaket med smarttelefonen – passer både iOS og Android.
SMART PLUG: Fjernstyr strømuttaket med smarttelefonen – passer både iOS og Android. Vis mer
TRÅDLØST: Med en WiFi Smart Plug kan du styre flere enheter med støpsel, som for eksempel en smart LED-lyspære. Kommuniserer gjennom det trådløse hjemmenettverket ditt.
TRÅDLØST: Med en WiFi Smart Plug kan du styre flere enheter med støpsel, som for eksempel en smart LED-lyspære. Kommuniserer gjennom det trådløse hjemmenettverket ditt. Vis mer

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media