Annonsørinnhold

ÅRETS BIFF: Biff av høy kvalitet er gull verdt, og det ligger prestisje i å servere en god biff. Nå skal årets beste biff 2016 kåres.
ÅRETS BIFF: Biff av høy kvalitet er gull verdt, og det ligger prestisje i å servere en god biff. Nå skal årets beste biff 2016 kåres.Vis mer

Nå får biffen sin egen prisutdeling

Biffen har signalverdi – slik velger du rett.

Det er ingen tvil om at biff av høy kvalitet er ettertraktet. Kjøtt som er produsert med tanke både på kvalitet og dyrevelferd gir stor signalverdi i 2016.

Vi går mot et fallende, men kvalitetsorientert forbruk, mener fremtidsforsker.

Et stort biffevent på Københavnbåten 6.-7. oktober vil gi svar på biffens status i 2016.

Ikke bare smakfull og mør

Rødt kjøtt og store biffer går tilsynelatende aldri av mote, men biff er ikke lenger bare biff. I 2016 skal nemlig ikke biffen bare være saftig, smakfull og mør – den skal også helst være produsert med både kvalitet, etikk og dyrevelferd i fokus. I dag defineres en god biff i høy grad av hvordan den er kommet til verden, og hvordan kjøttet er blitt behandlet etter slakt.

Høykvalitetsbiffer inneholder en enorm signalverdi, mener fremtidsforsker Liselotte Lyngsø, som er innehaver av trendbyrået Future Navigator i København.

- Tidligere ble bilen brukt til å vise hvem man er. I dag er det vår tilgang til mat som er med på å sette rammene rundt hvem vi er. Når du velger å kjøpe kjøtt av høy kvalitet, viser du at du både unner deg selv og omverden noe godt, sier Lyngsø og utdyper:

- Tiden er for mange det mest dyrebare de har, så hvis folk skal bruke tiden sin på å lage mat, skal også råvarene være av en slik kvalitet at de er verdt å bruke tiden på. Er det snakk om dårlig dyrevelferd, eller dårlig kvalitet, ødelegger det både signalverdien og matgleden.

Stor etterspørsel etter kvalitetsbiff

Biff-etterspørselen gjenspeiles tydelig i restaurantlandskapet. Kvalitetsbevisste steakhouse-kjeder som MASH og Retour Steak gjør det godt i både København og utenfor, mens produsentene av for eksempel «frittgående» og økologisk kjøtt har vind i seilene. I tillegg øker salget av økologiske produkter hos dagligvarekjedene for hvert år.

JURY: En jury bestående av kokker og andre biffeksperter holder workshops om biff og trender innen utskjæring, før «Årets biff 2016» skal kåres 6. oktober.
JURY: En jury bestående av kokker og andre biffeksperter holder workshops om biff og trender innen utskjæring, før «Årets biff 2016» skal kåres 6. oktober. Vis mer

- Vi spiser mindre, men bedre kjøtt. Dette er noe vi like godt kan venne oss til, mener Lyngsø.

- I fremtiden vil det vanlige bli kunstig framstilt og dyrket kjøtt: En holdningsløs kilde til protein og fremtidens billigmat. Ordentlig biff vil bli en luksusvare, spår fremtidsforskeren.

Nå får biffen sin egen prisutdeling

Stjernekokker skal kåre «Årets Biff» om bord Københavnbåten

Men vil man kunne smake forskjell når det endelige produktet forlater stekepannen og lander på forbrukerens tallerken? Og hvilke utskjæringer smaker best og appellerer mest til den moderne kjøttspiser i 2016?

Disse spørsmålene skal besvares når biffeventet «The Beef» graver et spadestikk dypere i våre kjøttvaner. Eventet foregår på Københavnbåten i København den 6. oktober.

MØTE: Liselotte Lyngsøe i møte med resten av juryen for å snakke om kjøtt og sette kriterier for kåringen av «Årets Biff».
MØTE: Liselotte Lyngsøe i møte med resten av juryen for å snakke om kjøtt og sette kriterier for kåringen av «Årets Biff».

Vis mer

Om bord sitter fremtidsforsker Liselotte Lyngsø sammen med en jury bestående av toppkokker, matbloggere, slaktere og andre eksperter fra bransjen. De skal smake og vurdere biff for å finne både de beste og de mest moderne utskjæringer anno 2016.

Om bord på Københavnbåten har nemlig også DFDS merket etterspørselen etter kjøtt av høyeste kvalitet. Båtens biffrestaurant, Explorers Steakhouse, har siden åpningen i 2008 blant annet fokusert på tørrmodnet amerikansk steak, og på kjøtt fra frittgående danske dyr fra Kildegaarden ved Mariager fjord.

Den danske produsenten er kjent for å ha dyrevelferd og økologi som høyeste prioritet. Populariteten hos gjestene om bord har vært så stor, at restauranten for to år siden valgte å utvide kapasiteten med 50 prosent flere plasser for å imøtekomme den store etterspørselen.

Det forteller chef de cusine Brian Blicx Jacobsen.

- Vi gleder oss veldig til «The Beef». Biff er for oss langt mer enn bare et stykke kjøtt; det er en drøm, en livsstil og en vitenskap. Man kan jo utgi egne bøker om biff; så mange nyanser og detaljer er det når man dykker ned i «biffens verden». Og så er det jo en helt fantastisk opplevelse å sette tennene i et mørt, velhengt og godt tilberedt stykke kjøtt. Er det noe som uten tvil fortjener sin egen prisutdeling, så er det biffen, mener chef de cusine Brian Blix Jacobsen.

Nå får biffen sin egen prisutdeling

Eventets ambisjoner understrekes av en meget eminent jury, bestående av blant annet Eyvind Hellstrøm. Det norske kokkeikonet drev tidligere den to-stjerners Michelin-restauranten Bagatelle i Oslo, og medvirker nå blant annet som dommer i Bocuse d’Or; verdens viktigste kokkekonkurranse.

I tillegg vil den danske stjernekokken Thomas Rode Andersen, som i 17 år ledet slaget på kjøkkenet hos Michelinrestauranten Kong Hans Kælder i København, være blant jurymedlemmene.

Det er med andre ord lagt opp til en kjøttfylt dag på Københavnbåten, med kvalitet på tallerkenen og kompetente folk på programmet.

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.