Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

ANNONSØRINNHOLD

REN NYTELSE: En sydenferie du kan kjøre til. Det får du i Sverige, hvor sandstrendene er mange, lange og vakre. Foto: Magnus Palmer
REN NYTELSE: En sydenferie du kan kjøre til. Det får du i Sverige, hvor sandstrendene er mange, lange og vakre. Foto: Magnus Palmer Vis mer

Nødhjelp før sommerferien

Har du ikke lagt planene for årets sommerferie ennå? Ikke få panikk – her er råd i siste liten!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen har allerede bestemt hva de skal gjøre i sommerferien til neste år. Mens andre ikke har planlagt årets ferie engang. Men begge kan ende med å få det supert i sommer! Hvis du hører med til dem som ikke har lagt planene helt ennå, kan det hende at du vet hva du vil når du har lest denne artikkelen.

Du trenger nemlig ikke reise i timesvis på fly eller bil for å ha den perfekte familieferien. Ferielandet barna elsker ligger ikke lenger unna enn en liten kjøretur, og ikke bare er veien kort, men prisene er også lave.

Vårt kjære naboland har mye å by på for turister – kanskje mye mer enn du tror? Flotte sandstrender, spennende badeland, nydelig natur, levende historie og masse god mat er bare noe av de mange høydepunktene.

Hvor i Sverige ferden går kommer selvsagt an på hvor langt dere ønsker å kjøre og hvor mye tid dere har, men her er noen forslag til sommerfine svenske reisemål.

KORTREIST FERIE: Sanden på Sveriges riviera står ikke tilbake for noe. Her er det godt å ha ferie! Foto: Magnus Palmer
KORTREIST FERIE: Sanden på Sveriges riviera står ikke tilbake for noe. Her er det godt å ha ferie! Foto: Magnus Palmer Vis mer

En smak av Syden

Reiser dere til Sveriges riviera Skåne, er det nok av flotte sandstrender å slenge seg ned på, alt fra langgrunne kritthvite småbarnsfavoritter til strender som er mer egnet for litt større barn. Skåne ligger helt sør i Sverige, og siden landsdelen har sjø på tre kanter er det ikke rart at utvalget er stort. Klimaet er også godt, så det er som å være i Syden – bare at du kan kjøre hit. Dette er kanskje Sveriges beste strand!

ROM FOR LEK: I Wanås Kunstpark kan barna løpe rundt og leke – før dere ser på verkene i skulpturparken. Foto: Mickael Tannus
ROM FOR LEK: I Wanås Kunstpark kan barna løpe rundt og leke – før dere ser på verkene i skulpturparken. Foto: Mickael Tannus Vis mer

For aktive familier er en sykkelferie på øya Ven et herlig alternativ. Her kan dere sykle fra iskiosk til iskiosk uten å møte spesielt mange biler. Denne lille øya mellom Landskrona og Danmark har flust av sykler, fine sandstrender, sjarmerende småhus og koselige kaféer. Landskapet er akkurat passe utfordrende til at hele familien mestrer å tråkke rundt. Slik lager du en perfekt sykkelferie for barna.

For et kulturelt innslag kan dere stikke innom Wanås Kunstpark, et supert sted for både store og små. Her er blant annet en skulpturpark med over 50 permanente verk av kunstnere som Yoko Ono og Maya Lin, som er flott å vandre rundt i. Finn ut mer om hva som skjer i kunstparken!

EN PUST I BAKKEN: Sykler dere Kattegattleden, kommer dere over mange sjarmerende små steder hvor det er perfekt å ta en piknik. Foto: Adde region Halland
EN PUST I BAKKEN: Sykler dere Kattegattleden, kommer dere over mange sjarmerende små steder hvor det er perfekt å ta en piknik. Foto: Adde region Halland Vis mer

Sjarmerende småbyferie

Bare en kort tur fra Göteborg ligger området som heter Halland, med mange små byer som er ekstra sjarmerende om sommeren. Her finner du for eksempel vakre Kungsbacka, med flust av koselige kaféer og småbutikker – og Hede Fashion Outlet, et fabrikkutsalg med kjente merkevarer og interiørartikler helt opp til 70 % avslag.

Du finner også byen Laholm, med en flott badeplass, livlig lakseelv, flotte turterreng og et supert område for mountanbike. Og hvorfor ikke ta turen innom det gamle kurstedet Varberg? Bad i det historiske Kallbadhuset som står på påler i vannet, og spis lunsj på et pledd i den flotte festningen som troner på toppen av byen. Like utenfor Varberg ligger Apelviken, hvor dere kan oppleve den reneste California-stemningen med tusenvis av surfere fra inn- og utland. Dette er Sveriges beste surfespot, og dere kan ta kurs i vind- eller kitesurfing. Denne byen har førsteklasses hoteller og superb shopping.

Dere kan også sykle mellom byene langs Kattegattleden mellom Göteborg og Helsingborg. Turen er perfekt å dele opp i åtte etapper, men det er fullt mulig å sykle bare litt av strekningen også.

PERFEKT FOR DE NYSGJERRIGE: I Tom Tits Experiment får barna lære vitenskap gjennom lek. Kanskje de voksne plukker opp noe nyttig også? Foto: Tom Tits Experiment
PERFEKT FOR DE NYSGJERRIGE: I Tom Tits Experiment får barna lære vitenskap gjennom lek. Kanskje de voksne plukker opp noe nyttig også? Foto: Tom Tits Experiment Vis mer

Læring med lek

Mange legger turen innom Stockholm når de først er hos søta bror. Svenskenes hovedstad har fabelaktig shopping og mange kulturtilbud – og liker du å være i en storby, er det aldri bedre enn når du kan oppleve den i sommersol.

Er dere først her, bør dere absolutt svinge innom opplevelsessenteret Tom Tits som ligger like utenfor Stockholm. Her lærer barna naturfag gjennom eksperimenter og lek, og selv bestefar kan ha det morsomt mens han tester naturkreftene. Ta en kjøretur i industriroboten Robocoaster!

SOV GODT: Har du drømt om å bare legge deg ned og sove litt når du har vært i et Ikea-varehus? Nå kan du sove på et Ikea-hotell! Foto: Visit Sweden
SOV GODT: Har du drømt om å bare legge deg ned og sove litt når du har vært i et Ikea-varehus? Nå kan du sove på et Ikea-hotell! Foto: Visit Sweden Vis mer

Bo på Ikea

Sør-øst i Sverige ligger landsdelen Småland, hjemmet til verdens aller første Ikea-varehus. Det gjenoppsto i fjor som verdens første Ikea-museum, og her nøyer man seg ikke med å bare vise fram historien! I tekstilmuseet kan dere være aktive selv – skap et eget mønster, og sy en veske, et forkle eller et putetrekk som dere får tar med hjem. Dere får også lære om alt fra klassiske Ikea-mønster til fremtidens smarte tekstiler. Klarer du å gjette når mønsteret er fra?

Og hvorfor ikke overnatte på Ikea, når dere først er her? Ikea Hotell tilbyr bra overnatting for alle, velg selv hvilken prisklasse dere ønsker dere. Hotellet er hjemmekoselig og fint – det er som å bo i en Ikea-katalog.

Ingen ferie er komplett uten skikkelig feriegodteri. Og når dere er i Småland er en tur innom den lille byen Gränna nærmest obligatorisk. Her ble polkagrisene funnet opp i 1859, og her produseres de fremdeles. Sjekk de andre skattene i Gränna!

FLOTT I ALL SLAGS VÆR: Oppvarmet vann og elleville vannsklier. Det er lett å ha det gøy på Arena Skövde i Väst-Sverige! Foto: Arena Skövde
FLOTT I ALL SLAGS VÆR: Oppvarmet vann og elleville vannsklier. Det er lett å ha det gøy på Arena Skövde i Väst-Sverige! Foto: Arena Skövde Vis mer

Alt i ett distrikt

Vil du ha en kompakt Sverige-ferie der du slipper å ta så mange valg underveis, er det smart å velge Västgøtaturen. Denne rundturen i Väst-Sverige tar dere innom Skandinavias største vannpark, et eventyrslott fra 1200-tallet, en superspennende festning, en vakker kanal og Sveriges beste eventyrbad. Det er ikke dårlig for en ferieuke!

Begynn med innholdsrike Skara Sommarland, som med sine fire millioner liter vann og masse spennende aktiviteter er en perfekt start på familieferien. Skliene, vannkanonene, klatreveggene og lagunene er gøy for både foreldre og barn.

Etterpå kan dere kjøre videre til vakre Läckö Slott, som ligger vakkert til på en odde i sjøen Vänern. Her er det opplevelser for alle, enten du er historieinteressert, vil se på barneteater, synes det er gøy med småkrypsafari, elsker å padle på sjøen, liker god mat og er glad i å tilbringe tid i eventyrlig vakre omgivelser. Det er ikke uten grunn at det 700 år gamle slottet er et av Vest-Sveriges mest besøkte turistmål!

Et annet supert turistmål er mektige Karlsås Festning, som det tok hele 90 år å bygge. Ta en guidet tur, prøv en flytende badstue og bli imponert av det interessante festningsmuseet.

Skulle været være heller dårlig, er det greit at dere har badelandet Arena Skövde som delmål. Her er innendørs vannsklier og utendørsbasseng, dragebasseng og bølgebasseng.

Og glem ikke idylliske Göta Kanal. Enten dere sykler eller tar båt, kan dere kjenne på kanal-livet på ordentlig. Start i Sjötorp ved Vänern, så får dere med dere åtte sluser på de tre første kilometerne.

Frister Västgøtaturen? Her finner du mer info!

FANTASTISK NATUR: Utsikten på Gotland tar pusten fra deg, skriver Lonely Planet om Sveriges største sommerparadis. Foto: Gotland.net
FANTASTISK NATUR: Utsikten på Gotland tar pusten fra deg, skriver Lonely Planet om Sveriges største sommerparadis. Foto: Gotland.net Vis mer

Ferie uten bil

Hvis dere ikke ønsker bilferie, er den svenske øya Gotland noe dere absolutt burde tenke på. Hit kan du nemlig fly! Sas flyr direkte fra Gardermoen to ganger i uka, og daglig fra Stockholm.

For at øya er verdt et besøk, er det ingen tvil om. Da anerkjente Lonely Planet i mai kåret Europas aller beste reisemål for 2017, havnet den svenske øya Gotland helt oppe på andreplass.

– Øya har utsikt som tar pusten fra deg, med idyllisk landskap, mystiske skoger, fiskelandsbyer der tiden har stått stille og nydelige sandstrender, står det i Lonely Planets begrunnelse.

Gotland har mest soltimer i hele Sverige, høyest tetthet av historiske steder og flere restauranter per innbygger i byen Visby enn noe annet sted. Restaurantene serverer god og kortreist mat – og gjør at det ikke er rart at man av og til finner på å kalle øya Godtland. Den spennende naturen gjør øya perfekt til sykkelferie, så dere kan komme dere rundt for egen maskin. Her er det deilig å være på ferie.

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.