Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

ANNONSØRINNHOLD

Utelatelsen av Heidi Weng sjokkerte mange, også herrenes laguttak overrasker. FOTO: NTB Scanpix
Utelatelsen av Heidi Weng sjokkerte mange, også herrenes laguttak overrasker. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Norsk stafettuttak valgt på «magefølelsen»

Hans Christer Holund overraskende utelatt fra det norske stafettlaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jentenes stafettuttak overasket mange ved å utelate verdenscupleder og Tour de Ski leder Heidi Weng til fordel for Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Det norske laget vant som kjent til slutt, men det ble en gjevn affære der nevnte Jacobsen tapte mye tid på andre etappe. Nå er det norske herrelaget klart, og igjen overasker landslagsledelsen.

Hans Christer Holund (28) har hatt et sterkt OL så langt med bronse på 30 km med skibytte og en solid 5. plass på 15km i fri teknikk. Likevel er det Didrik Tønseth (26) som får gå den første etappen på bakgrunn av ledelsens «magefølse».

– Holund har dokumentert solid form i OL. Magefølelsen sier én ting, og hjertet sier en annen ting. Men vi har hørt på magefølelsen og sagt at Didrik Tønseth kanskje er den som er best på 10-kilometer klassisk av de to, sier herrenes landslagstrener Tor Arne Hetland til NRK.

Landslagsledelsens "magefølelse" har skapt overskrifter landet over, men ikke alle er utelukkende kritiske til uttaket. Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli kaller uttaket et sjansespill fra landslagsledelsens side, men mener likevel Tønseth kan vært riktig mann for jobben.

- Historikken er et argument for å velge Tønseth. Han ble verdensmester på stafett både i Lahti og Falun. Han vet hva dette handler om. Han er garantert heltent på å prestere godt, etter å ha blitt utelatt fra samtlige distanser så langt i mesterskapet. Et testrenn sammen med Niklas Dyrhaug skal ha overbevist landslagsledelsen om at han er i god nok form for en stafettetappe, skriver Løfaldli i en kommentar publisert hos Aftenposten.

Også vår oddsekspert er overasket over utelatelsen av Holund, men ser fortsatt det norske laget som store favoritter.

Stafett, menn 4x10 km

Norge stiller med Tønseth, Sundby, Krüger og Klæbo. Meget overraskende at Holund ikke får gå, men her kan det virke som om landslagsledelsen prioriterer rutine fra start på et lag som allerede består av to stafettdebutanter i mesterskapssammenheng. La det være sagt med en gang: Norge er storfavoritter til å vinne denne stafetten. Mens det for jentene ble sett på som en relativ åpen kamp mellom Norge og Sverige, skal det normalt sett skille mer her.

Russland og Sverige er i utgangspunktet de to eneste lagene som skal være i stand til å stelle i stand noe som helst krøll for Norge, slik jeg ser det. Russland går med Larkov, Bolshunov, Chervotkin og Spitsov, mens Sverige har Burman, Rickardsson, Hellner og Halfvarsson. Spesielt Burman på Sverige er jeg veldig usikker på, han har en 15. plass på beste resultat i verdenscupen denne sesongen, men har de i de fleste rennene havnet langt ned på 30- og 40-tallet. Jeg blir på ingen måte overrasket hvis Sverige er på etterskudd allerede etter 1. etappen, selv om det selvsagt er en del spørsmålstegn også rundt Tønseth, og med Sundby på Norges 2. etappe, bør det være gode muligheter for at det norske laget har minimum halvminuttet på søta bror før formløper nummer 1, Simen Hegstad Krüger, skal ut og skøyte. Russland er potensielt i stand til å holde følge med Norge lenge på denne stafetten, men på sisteetappen, der Klæbo går mot Spitsov, skal nordmannen være både ett og to hakk sterkere. I en spurt mellom de to holder jeg Klæbo som veldig stor favoritt.

Mitt tips blir at Russland holder mer eller mindre følge med Norge i tre etapper, men at Klæbo avgjør dette ganske greit på sisteetappen, enten de siste 2-3 kilometerne, eller inne på stadion. Sverige tror jeg faller fra tidligere. Noen andre land kan jeg aldri ser for meg har skal være i nærheten. 1,20 på norsk seier er ikke mye å bli rik av, men jeg finner likevel ikke verdi i noe annet utfall.

.

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.