ANNONSØRINNHOLD

AKUTT HJELP: Knut Gaustad er anestesilege. I denne filmen følger vi han på jobb for Røde Kors på et sykehus i byen Kodok, nord i Sør-Sudan. VIDEO: OLAV A. SALTBONES /... Vis mer Vis mer

Norske Knut har reddet liv i fem land. I Sør-Sudan er sykehuset hans i kryssild

- Det finnes ikke annet tilbud for øyeblikkelig hjelp, sier han. Bli bøssebærer slik at leger som Knut Gaustad fortsatt kan operere på Røde Kors-sykehuset. 

I Sør-Sudan er 1,66 millioner mennesker på flukt i sitt eget land. De rømmer fra kamphandlinger som ikke lar seg stoppe etter en 22 år lang borgerkrig.

Bare de to siste månedene har 185 000 mennesker blitt drevet på flukt fra sine egne hjem, opplyser FN.

Flere hundre er drept siden det brøt ut nye væpnede konflikter i juli.

Kaotisk

I tillegg er over en million sør-sudanesere blitt tvunget over grensene til fattige land som Etiopia, Kenya, Sudan, Kongo og Den sentralafrikanske republikk. For de som er tilbake i Sør-Sudan er situasjonen kaotisk.

De innsamlede pengene fra årets TV-aksjon «Sammen får vi hjelpen helt fram» går til Røde Kors' arbeid i ni land hvor sivilbefolkningen i mange år har lidd under krig og konflikt.

Anestesilege fra Oslo

Sør-Sudan er ett av de ni landene. I byen Kodok bor det 40 000 mennesker. Der jobbet også norske Knut Gaustad i to måneder tidligere i år, fra april til juni.

Gaustad gjør både små og store operasjoner på Røde Kors' sykehus i Kodok, som har vært under kryssild flere ganger.

To ganger i fjor ble hele klinikken evakuert under væpnede angrep. Flere pasienter døde. Men det er hit de må komme for å få hjelp.

- Dette er det helsetilbudet som finnes, for øyeblikkelig hjelp og kirurgi. Jeg tror dette har alt å si, sier Knut Gaustad.

Røde Kors og TV-aksjonen trenger 100 000 bøssebærere, som kan sette av to timer søndag 23. oktober.

Både de som gir og de som bærer bøsse bidrar kraftig til at Røde Kors fortsatt kan redde liv i krigsherjede land som Sør-Sudan.

ENKELT: Dette er operasjonsstuen der Gaustad behandler sine pasienter i Kodok. 
ENKELT: Dette er operasjonsstuen der Gaustad behandler sine pasienter i Kodok.  Vis mer

Overlege Gaustad fra Ullevål Universitetssykehus tar permisjon for å hjelpe andre, i regi av Røde Kors. 52-åringen har siden 90-tallet reist som medisinsk hjelpearbeider til blant annet Nepal, Indonesia, Liberia og Ghana.

Enkle forhold
Under svært enkle forhold i Sør-Sudan redder Gaustad liv som ellers ville gått tapt. Han er en del av et kirurgisk team internasjonale Røde Kors har i det borgerkrigherjede landet.

- Jeg er vel ikke redd, men spent i forkant. Det var rolig akkurat da jeg var der, men jeg var på vakt, sier Gaustad.

GIPSET: 11-åringen Nika får hjelp med sin arm.
GIPSET: 11-åringen Nika får hjelp med sin arm. Vis mer

Han reiser fra samboeren på Skøyen i Oslo, og bor som de lokale under oppholdet i landet som er kjent for sine tropiske skoger, sumper og gressland. Gaustad ble syk flere ganger i Afrika, men unngikk alvorlige infeksjoner som malaria. Det fikk andre hjelpearbeidere.

- Jeg har full støtte hjemme. Men det er store kontraster, sier overlegen som forklarer Røde Kors-innsatsen slik:

- For meg er det todelt. Det er meningsfylt å hjelpe, og så er det en nyttig og spennende erfaring.

I videoen øverst på denne siden blir du med Gaustad på en arbeidsdag i Kodok. Dagen starter med en liten biltur - når veien holder - fra en jordhytte med halmtak.

Endestoppet er et hvitt, enkelt murhus som rommer byens legetjenester for titusenvis av mennesker.

Skuddsår

- Det er enkelt, da. Nå skal vi inn på operasjonsstua, så får du se. Veldig mye er enkle ting. Mindre kirurgi, sier Knut i klippet og legger til at teamet også har gjort keisersnitt, gynekologi og andre inngrep i buken.

Gaustad fikk også inn pasienter med skuddsår i Sør-Sudan.

- All kirurgi handlet om øyeblikkelig hjelp. Hvis de ikke ble operert, blir de alvorlig syke om de ikke dør, sier overlegen.

Lang, lang transport

I videoklippet legger Gaustad gips på en guttunge, 11-årige Nika Ojay ble angrepet av en ku, før legen slår fast hva som er alternativet for skadde og akutt syke mennesker i Kodok.

- Enten lang, lang transport, eller ikke noe tilbud i det hele tatt, sier Knut Gaustad.

I Sør-Sudan er forventet levealder 56 år og spedbarnsdødeligheten er 60 per 1000 levendefødte.

Livsviktig

- Det er livsviktig for menneskene som bor her, å ha sykehuset operativt. De må gå i mange dager for å komme seg til et annet sykehus. Sykehusene i nærheten er stengt på grunn av konflikten, sier Åsne Havnelid som besøkte sykehuset i Kodok som generalsekretær.

Naban Johnsen, pasient og mor til to, er ikke i tvil om Røde Kors-sykehusets betydning.

- Hvis dette sykehuset er stengt, er det vanskelig å komme seg til riktig behandling. Det finnes ingen andre sykehus i området.

Slangebitt

I videoklippet fra Kodok får en trebarnsmor akkutt hjelp av Røde Kors. Hun er bitt av en giftig slange, men blir veldig mye bedre når hun får motgift.

Et liv til er reddet i Sør-Sudan. Og når bøssebærerne har besøkt deg og meg kan enda flere mødre og barn få hjelp på sykehuset i Kodok. For Gaustad vil gjerne ta en ny permisjon på nytt.

- Jeg håper jeg kan reise tilbake neste år, det hadde vært fint, sier Knut Gaustad.

MOTGIFT: Alisa Fasqala (35) overlevde et giftig slangebitt på Røde Kors-sykehuset. Her er hun med sine tre barn, som alle fulgte henne til klinikken der hun fikk akutt hjelp.
MOTGIFT: Alisa Fasqala (35) overlevde et giftig slangebitt på Røde Kors-sykehuset. Her er hun med sine tre barn, som alle fulgte henne til klinikken der hun fikk akutt hjelp. Vis mer

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.